De zolder is de bovenste verdieping direct onder het dak van een gebouw. De term wordt vooral gebruikt bij gebouwen met een puntdak. De bovenste verdieping van een gebouw met plat dak wordt meestal geen zolder genoemd.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
Het deel van de zolder gelijk aan of boven 1,50 m wordt in de woonoppervlakte meegerekend. De zolder wordt vaak geïsoleerd om deze ruimte als nuttiger verblijfsruimte te gebruiken. Ook dient er voldoende ventilatie en voldoende licht te zijn.
Plattegrond zolder woning
Op de zolder wordt niets als verblijfsgebied aangemerkt. De zolder heeft dus ook geen verblijfsruimte.
[ bouwkundige termen] In de meest gebruikte betekenis is een zoldering de onderzijde van de zolder. De term wordt echter ook algemeen gebruikt als houten overdekking van een vertrek en kan daarmee ook een verdiepingsvloer betreffen.
De term zolder is etymologisch afgeleid van het Latijn, namelijk van het woord solarium. Vandaag de dag betekent dit begrip 'kunstmatig zonlicht'. Maar in de Romeinse tijd had solarium een andere betekenis, namelijk 'het bovenste gedeelte van het huis'. Het betrof het vlakke dakterras dat het zonlicht opving.
Zo telt bijvoorbeeld een garage, berging of kelder niet mee, vermits je daar veelal niet woont. Een afgewerkte zolder is dan wel inbegrepen in je woonoppervlakte, tenzij er sprake is van een bergzolder, een zolder waar je enkel op kan met een niet-vaste trap en/of een zolder met onvoldoende daglicht.
Per woonlaag wordt van de oppervlakte een aantal vierkante meters afgetrokken voor bijvoorbeeld trapgaten of vides groter dan 4m², ruimtes die alleen geschikt zijn als bergruimte zoals een niet te belopen zolder of een zolder zonder vaste trap.
15. Is sprake van gebruiksoppervlakte wonen als er zich op een zolder die met een niet-vaste trap te bereiken is, Nee.
verblijfsruimte. Afgekort: VR. Volgens het Bouwbesluit 2012 is een verblijfsruimte een in een verblijfsgebied gelegen ruimte voor het verblijven van personen. Andere soorten ruimten zijn bijvoorbeeld: toiletruimte, badruimte, technische ruimte, verkeersruimte en buitenruimte.
Warme lucht stijgt op, waardoor het er erg warm kan worden. Ook kun je bij slecht weer, harde wind en regen dit goed horen op zolder. De één vindt dat juist heerlijk en knus, de ander juist niet en slaapt minder prettig. Wat betreft beddengoed kun je veel doen aan je nachtrust bij hoge temperaturen.
er is 1 spelregel hierbij en dat is de volgende; de zolder MOET minimaal 4m2 oppervlakte hebben waar het minimaal 2 meter hoog is. Als jouw zolder dat niet heeft, dan mag alles onder de 2 meter hoogte helaas niet meetellen.
Als een verdieping geldt iedere bouwlaag, met uitzondering van de begane grond. Ook de kelder, de zolder en de vliering tellen dus niet mee, want dat zijn geen bouwlagen.
De begane grond is de verdieping van een woning die op het niveau van het maaiveld ligt. In een woning is dit vaak de verdieping met de entree van het huis, de woonkamer en de keuken.
Hoewel de termen regelmatig met elkaar verwisseld worden, zit er een aanzienlijk verschil tussen een zolder en een vliering. Een vliering is is namelijk een extra ruimte in een al bestaande zolder. Het is geen hele verdieping, maar een halve, en wordt soms een 'extra zolder' genoemd.
De gebruiksoppervlakte van een woning is de oppervlakte binnen de buitenste muren, gemeten op vloerniveau. Een buitenmuur kan ook een scheidingsmuur van een buurpand zijn. Let op: de oppervlakte die een binnenmuur inneemt telt dus mee als gebruiksoppervlakte.
Lengte x breedte
Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
- Een onverwarmde berging, een garage, balkon en terras worden (meestal) niet meegerekend in de gebruiksoppervlakte wonen, maar in overige inpandige ruimte of in gebouwgebonden buitenruimte of externe buitenruimte.
split-level-woning
Vaak gaat het om halve verdiepingen.
Een bouwlaag is van vloer tot vloer 3 m. Bouw je dus op een perceel met een maximale kroonlijsthoogte van 6 m en een maximale nokhoogte van 12 m, dan heb je twee bouwlagen onder de kroonlijst en meestal één bouwlaag onder het dak.
Zowel verdieping als etage is correct. Etage is gebruikelijker in Nederland dan in België. Er is ingebroken op de tweede verdieping / etage. Zonnig appartement op de vijfde verdieping / etage te koop.
Verschil woonoppervlak en gebruiksoppervlak
Het woonoppervlak gaat alleen over de ruimtes die geschikt zijn voor bewoning. Bij het gebruiksoppervlak tellen ook de volgende ruimtes mee: Sanitaire ruimtes (badkamer, toilet) Niet dragende binnenwanden.
Als uitgangspunt geldt dat de bewoonbare oppervlakte wordt berekend door de oppervlakte van alle woonvertrekken samen te tellen, gemeten vanaf en tot de binnenkanten van de opgaande muren (dus de binnenmuren zelf niet meerekenen).
Alle ruimtes die effectief gebruikt kunnen worden, zoals slaapkamers, bergingen, hobbykamers, kelders en garages, maken deel uit van de bewoonbare oppervlakte. Dit geldt ook voor douches, baden en andere vaste toestellen. Ruimtes die niet meetellen als bewoonbare oppervlakte zijn onder andere: kruipruimtes.
zolder (zn) : plafond, zoldering. zolder (zn) : vliering.