Datagebruik verwijst naar de hoeveelheid data die op uw telefoon wordt geüpload of gedownload via mobiele data. Als u ervoor wilt zorgen dat u niet te veel data van uw abonnement gebruikt, kunt u de instellingen voor datagebruik controleren en wijzigen.
Ben je thuis, dan maak je met je mobiele telefoon waarschijnlijk gebruik van het draadloze internet (ook wel 'WiFi' genoemd). Ben je echter buiten de deur en buiten het bereik van je draadloze verbinding thuis, dan gebruik je doorgaans de verbinding van de telefoonaanbieder. Dat noemen we mobiele data.
Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie 'gegevensverbruik' of 'dataverbruik'. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB's uit uw databundel hebben gebruikt.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Als je de telefoon voornamelijk gebruikt om te bellen, heb je weinig data (MB's of GB's) nodig. Hoe meer je gebruik maakt van internet (e-mailen, YouTube-filmpjes bekijken, websites bezoeken, enz.), hoe meer data je verbruikt. Voor een goede inschatting moet je hierin meenemen hoe vaak je mobiel internet.
Wanneer je deze functie aanzet kun je andere apparaten verbinden met je mobiel waardoor bijvoorbeeld je laptop ook is voorzien van internet. Let op, hierdoor ga je wel sneller door je databundel heen.
Als plotseling al je apps veel internet verbruiken dan kan dit komen door je internetinstellingen. Als je updates aan hebt staan via het mobiele netwerk, dan kan je bundel heel snel opraken. Schakel om deze reden de automatische updates uit via het mobiele netwerk, zodat dit alleen via wifi mogelijk is.
Google Chrome, op veel toestellen de standaardbrowser, staat opvallend hoog in het lijstje met apps die de meeste opslag vreten. Onder de apps die automatisch worden opgestart als de telefoon wordt aangezet, hebben Facebook en Instagram een grote rol in het verbruik van data en geheugen.
Je kunt mobiele data en roaming in- of uitschakelen, instellen welke apps en voorzieningen mobiele data mogen gebruiken, het mobieledatagebruik weergeven en andere mobiele verbindingsopties configureren. Opmerking: Voor hulp met mobiele netwerkdiensten, voicemail en facturen neem je contact op met je mobiele provider.
Hou je dataverbruik in de gaten
Android heeft in de nieuwere versies een ingebouwde datateller-app. Deze vind je via Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik.
Data heeft betrekking op gegevens over uw bedrijfsprocessen, producten en klanten, die in digitale vorm beschikbaar zijn. Met gebruik van ICT oplossingen kunnen grote hoeveelheden data op gestandaardiseerde en gestructureerde wijze worden opgeslagen.
Achtergronddata voor specifieke Android-apps beperken
Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk.Stap 2.Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
Hou je dataverbruik zelf in de gaten
Android heeft in de nieuwere versies een ingebouwde datateller-app. Deze vind je via Instellingen > Netwerk en internet > Datagebruik. Er zijn ook diverse datateller-apps te downloaden in de Play Store.
Dataverbruik stijgt
Het gemiddelde dataverbruik per persoon is de afgelopen jaren flink gestegen. Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde. Let op: deze cijfers dienen ter indicatie: individuele gevallen zullen nooit hetzelfde zijn.
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Als je telefoon is verbonden met wifi, betekent dit dat er een extra netwerk open staat,Oftewel, je telefoon heeft twee wegen waar hij uit kan kiezen om de MB's over te vervoeren. Je telefoon kiest op dat moment simpelweg de stabielste en snelste route. Vaak is dat het netwerk.
Aanbieders mogen zelf kiezen wat ze doen als u over uw bundel heen gaat. Uw aanbieder kan extra geld vragen voor het internetten. De kosten kunnen dan snel oplopen. Andere aanbieders vragen u geen extra geld, maar ze verlagen uw internetsnelheid voor de rest van de maand.
Als roaming uit staat, kan je telefoon geen verbinding maken met het internet. Binnen de EU is het dus verstandig om aan te zetten, als je op reis gaat. Binnen de EU geldt je abonnement namelijk gewoon, en kun je internetten zoals je in Nederland ook doet.
Een wifi verbinding is het lokale draadloze netwerk wat je thuis hebt. Ook zijn er op bijvoorbeeld stations vaak wifi netwerken beschikbaar. Wifi heeft een kort bereik (meestal een meter of 10) en is dus alleen lokaal bruikbaar. Mobiel internet is de verbinding die ik aanbied.