Hieronder leest u welke belangrijke bijwerkingen kunnen voorkomen bij colchicine gebruikers: − Maag- en darmklachten (zoals diarree en misselijkheid). − Spierpijn en verminderde spierkracht. − Veranderd gevoel of kracht in de ledematen (perifere neuropathie). − Haaruitval en huiduitslag.
Gebruik dit medicijn 1 of enkele dagen. Stop met het gebruik als de pijn over is. Stop ook als u last krijgt van misselijkheid, buikpijn of diarree. Raadpleeg altijd uw arts als na 3 dagen de klachten nog niet zijn verminderd.
Alcohol. Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met colchicine. Alcoholische dranken met veel urinezuur, zoals bijvoorbeeld bier, kunnen wel een jichtaanval uitlokken.
Colchicine kan gewoonlijk wel veilig worden ingenomen met ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's zoals ibuprofen) zolang je nierfunctie normaal is. Je kan eenvoudige pijnstillers als paracetamol nemen tijdens het gebruik van colchicine.
Het gebruik van colchicine bij een ernstig verminderde lever- of ernstig verminderde nierfunctie is gecontra-indiceerd. Volgens de NHG-Standaard Artritis (2017) is bij deze kortdurende behandeling met de lage dosering (van 0,5 mg 2–3×/dag) geen dosisaanpassing nodig voor patiënten met een nierfunctiestoornis.
Mengsels waarin brandnetel, paardenbloem, selderij, guldenroede en/of berkenblad verwerkt zijn stimuleren de urineproductie en voeren zo urinezuren af. Alcohol lokt vaak jichtaanvallen uit omdat het zorgt voor verhoging van het urinezuurgehalte.
Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Tomaten en jicht
Circa 70% van de ruim 2000 mensen met jicht zegt dat bij hen bepaalde voedingsmiddelen een jichtaanval uitlokken. Het meest genoemd worden vis, schaal- en schelpdieren, alcohol en rund- en varkensvlees, gevolgd door tomaten. Van de mensen in deze studie zegt 1 op de 7 dat tomaten jicht uitlokt.
Belangrijk om te weten over colchicine. Colchicine remt ontstekingen, vooral ontstekingen in gewrichten door jicht. Bij aanvallen van jicht en als onderdeel van een behandeling om jichtaanvallen te voorkomen. Ook bij familiaire mediterrane koorts, ontsteking van het hartzakje en om een hartinfarct te voorkomen.
Veroorzaken alcoholische dranken jicht? Nee, alcoholische dranken veroorzaken geen jicht. Bij een gezond iemand bij wie de stofwisseling van urinezuur wel goed werkt, wordt het urinezuur dat vrijkomt via de voeding gewoon uitgescheiden via de urine en zal (matige) alcoholconsumptie niet leiden tot gewrichtsproblemen.
Een jichtaanval geneest meestal vanzelf. Binnen één tot drie weken zijn de klachten weer verdwenen. Het kan bij een eenmalige aanval blijven, of steeds weer terugkomen. Er zijn medicijnen die de aanvallen tegengaan en verlichten.
Met bier meer kans op jicht dan met wijn.
Uit de dieetgegevens van de gemeten groep bleek dat de kans op jicht 2,5 keer hoger was voor mannen die dagelijks 4 of 5 glazen alcohol dronken, dan voor degenen die niet dronken. Zelfs één drankje per dag verhoogde het risico al met 30%.
Colchicine is een medicijn dat onder andere voorgeschreven wordt aan patiënten met jicht. Colchicine remt acute ontstekingen en kan voorkomen dat nieuwe ontstekingen ontstaan. Door remming van de ontsteking vermindert de pijn en neemt de zwelling af.
Colchicine kan giftig zijn. Het is daarom belangrijk dat u niet méér dan de voorgeschreven dosis inneemt. Jicht Gebruik bij volwassenen: Dosering bij een plotselinge aanval van jicht: De aanbevolen dosering is 0,5 mg 2 tot 3 keer per dag. Mogelijk krijgt u eerst een startdosis van 1 mg.
Probeer purinerijke voeding zoveel mogelijk te mijden. Eet zo min mogelijk uit pakjes en zakjes, maar verse producten. Beperk het drinken van koffie, zwarte thee, frisdranken en alcoholhoudende drankjes. Allemaal producten die ons lichaam extra verzuren.
Een gezond en gevarieerd eetpatroon volgens de Schijf van Vijf helpt om de kans op een jichtaanval te verkleinen. Wat voor soort brood je eet, maakt niet uit. Ook zuurdesembrood is een prima keuze.
Het valt aan te bevelen matig te zijn met zuurvormende voeding. Zuurvormende voeding is bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, vis, kaas, zuivel (melk), chocolade, geraffineerde suiker, koffie, zwarte thee, vetten, mosselen, ei, alcohol, sojaproducten, granen, snacks, koekjes, zout.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Uw nieren kunnen hun werk het beste doen als u veel (water) drinkt. Als u te weinig drinkt, kunnen uw nieren het urinezuur minder goed uitscheiden. Veel drinken is goed, maar dat geldt zeker niet voor alcohol.
U kunt proberen nieuwe aanvallen te voorkomen door veel te drinken, zo'n 2 tot 3 liter per dag. Dit verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed. Heeft u meer dan 2 jichtaanvallen per jaar, of heeft u onderhuidse knobbels met urinezuur, dan kan de arts u allopurinol voorschrijven.
Dieetadvies bij jicht
Ook gistrijke producten zoals Marmite vermijden. Varkensvlees, leverworst, tong, eend, kip, garnalen, heilbot, krab, kreeft, oesters, paling, schol, asperges, bloemkool, peulvruchten, soja(producten), sperziebonen, spinazie en champignons bevatten eveneens veel purine.
Wat zijn mogelijke oorzaken? Flendrie: “Het risico op jicht is groter bij een verhoogde urinezuurconcentratie in het bloed. Het urinezuur lost niet meer volledig op in het bloed en slaat neer in de vorm van kristallen.
In frisdranken met suiker, vruchtensappen en voedingsmiddelen met toegevoegd suiker, kan veel fructose zitten. Urinezuur is een bijproduct bij de afbraak van fructose. Ook in honing zit veel fructose. Hoewel fruit ook fructose bevat, kunnen mensen met jicht prima 200 gram fruit per dag eten.
In een relatief recent onderzoek(2) gedaan in 2011 is aangetoond dat er een duidelijke relatie is tussen magere zuivelproducten en een verminderde risico op jicht. Aangetoond is dat zuivelproducten ontstekingsremmende eigenschappen hebben waardoor het risico o acute jichtaanvallen lager wordt.