Bijnamen. Parijzenaars zelf duiden de stad weleens informeel aan met Paname. Bij velen staat de stad bekend als de 'lichtstad' of de 'stad van de liefde'. Hoewel de officiële Franse benaming Parisiens/Parisiennes is, worden Parijzenaren door met name Zuid-Fransen informeel ook wel neerbuigend Parigots/Parigotes genoemd ...
De eerste sporen van bewoning van Parijs dateren al uit het Neolithicum. In de Romeinse tijd heette de stad Lutetia Parisiorum. Eind 5de eeuw namen de Franken Parijs in en in 800 heerste Karel de Grote over de stad en de rest van Frankrijk.
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Naast New York, Londen en Tokyo wordt Parijs als één van de vier bekendste wereldsteden gezien. Er wonen ruim twee miljoen mensen in Parijs. Je vindt er de wereldberoemde Eiffeltoren, maar de stad staat ook bekend om kunst en mode én als 'de stad van de liefde'.
De originele naam van Paris was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia als naam verviel later en de naam Paris kwam ervoor in de plaats, gebaseerd op de naam van de Gallische stam Parisii. De naam van deze stam is waarschijnlijk afkomstig van het Gallische woord 'parios'.
Wat volgens ons typisch Parijs is naar de hedendaagse maatstaven? Macarons, de ronde terrastafels, de Eiffeltoren, de vele vlooienmarkten en de brede boulevards. Maar ook de multiculturele samenleving waarbij migranten uit voormalige Franse kolonies hun gewoontes en producten meenamen naar de Franse hoofdstad.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. De stad wordt doorsneden door de rivier de Seine.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
Volgens anderen wierp zij zich van een toren, of maakte een einde aan haar droefheid, door zich door ophanging van het leven te beroven. De door Paris bij Helena verwekte zonen kwamen, volgens sommige verhalen, om, door het instorten van een kamer, kort na hun vaders dood.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en wordt ook wel de stad van de liefde genoemd. Dit komt doordat veel stelletjes samen op vakantie gaan naar Parijs en de stad altijd een heel romantische sfeer heeft. Er worden ook veel huwelijksaanzoeken in Parijs gedaan.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
Beijing, Tokio, Seoul en Astana: hoofdstad Hoofdstad.
Parijzenaar = de Parijzenaar zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [pa`rɛizənar] Verbuigingen: Parijzenaar|s (meerv.) de parisienne zelfst.
Plaatsnamen zoals Amsterdam zijn onzijdig. Naar onzijdige woorden (het-woorden) verwijs je niet met haar, maar met zijn. Daarom is Amsterdam en zijn grachten goed. Ook namen van dorpen en landen zijn onzijdig.
Wanneer je echt in hartje Parijs wilt wonen, moet je gaan zoeken in het 3e en 4e arrondissement. Je vind hier drukke straten en een bruisend nachtleven, en het is dichtbij het Louvre!
Parijs bestaat uit 20 arrondissementen (stadsdelen) en dankzij de impôt de solidarité sur la fortune (een soort rijke mensen-belasting) is goed te zien waar de miljonairs bij elkaar zitten: in het 7e arrondissement.
Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting.