Mokum is de bijnaam van Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, de stad van Ajax, de Wallen en de coffeeshops die geen koffie schenken.
De meest bekende bijnaam van die van Amsterdam is wel 'Mokumers'. Mokum = makan (Hebr.) = stad. De schimpnaam 'Stoepeschijters' hebben de Amsterdammers hoofdzakelijk te danken aan die van Broek in Waterland en Monnikendam, die bekend staan vanwege hun zindelijkheid.
Mokum komt oorspronkelijk van het Hebreeuwse woord maqom (מָקוֹם), wat 'plaats' betekent. Er was een tijd dat mensen die Jiddisch spraken naar Nederlandse en Duitse steden verwezen met Mokum, plus de eerste letter van de naam van de stad (volgens het Hebreeuwse alfabet).
Mokum is een informele bijnaam voor de stad Amsterdam.
Over namen gesproken, waarom heet Amsterdam ook wel Mokum? Dat heeft te maken met de Joodse gemeenschap van Amsterdam. Het Hebreeuwse woord voor 'plaats' of 'stad' is 'Mokem'. Vroeger noemden zij alle steden eerst met Mokum, gevolgd door de eerste letter volgens het Hebreeuwse alfabet.
Is dat wel goochem? Maar ook de Amsterdamse geuzennaam Mokum is Jiddisch en betekent plaats of stad. Steden werden naar Joods gebruik vaak aangeduid met hun eerste letter volgens het Hebreeuwse alfabet. Zo werd Amsterdam dus Mokum Allef genoemd, waarvan alleen het deel Mokum door de jaren heen is overgebleven.
Het Amsterdams behoort tot de Hollandse dialecten, meer bijzonder tot de Zuid-Hollandse dialecten. Een aantal kenmerken deelt het Amsterdams met andere Hollandse dialecten, zoals de vorming van verkleinwoorden op -ie en het gebruik van kenne voor kunnen.
Op de oevers van de Amstel en het IJ bouwden ze hun huizen en een kerk, de oude Kerk. Tussen 1250 en 1275 werd er in de rivier de Amstel een dam geplaatst wat uiteindelijk leidt tot de stadsnaam Amstelerdam en later tot Amsterdam. In 1275 werd voor het eerste de naam Aemstelledamme gebruikt voor het dorp.
Een inwoner van Amsterdam is een Amsterdammer, iemand uit de Zaanstreek is een Zaankanter en iemand afkomstig uit Heiloo is een Heilooënaar.
Stadsdeel Noord maakt een 'gestoord' snelle ontwikkeling door: samen met Zuidoost kent het de grootste armoede van alle stadsdelen. Tegelijkertijd schieten er wel talloze luxe appartementencomplexen uit de grond en worden eenvoudige rijtjeshuizen tegen astronomische bedragen verkocht.
Als het om gebrekkige creativiteit gaat, kan Nederland er ook wat van. Amsterdam is een verbastering van Amsteldam, dat weer teruggaat tot Aemstelledam of Aemstelredamme. De stad is simpelweg vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel, die het hart van de stad vormde.
Amsterdam is een van de bekendste steden ter wereld. En zeg je Amsterdam, dan zeg je cultuur, geschiedenis, inclusiviteit, maar natuurlijk ook: haar grachten. Sinds haar aanleg in de 17e eeuw is de Amsterdamse grachtengordel uitgegroeid tot een van de meest unieke stadslandschappen ter wereld.
Vier de verjaardag van Amsterdam in het Stadsarchief
Dit unieke document is op 27 oktober precies 747 jaar oud. Op 27 oktober 1275 gaf graaf Floris V aan de mensen bij de dam in de Amstel tolvrijheid. Het Tolprivilege uit 1275 is het oudste geschreven stuk waarin Amsterdam wordt genoemd.
De Kalverstraat, Leidsestraat en de P.C. Hooftstraat zijn de bekendste winkelstraten van Amsterdam, maar de stad biedt shopliefhebbers nog veel meer.
Dus je weet het nu, waar kan je een Amsterdammertje kopen? Juist ja, bij Amsterdam-cadeau.nl! ð En wat kost een Amsterdammertje? Afhankelijk van het soort en de variant kost een Amsterdammertje 125 tot ruim 1000 euro.
Een Amsterdammertje is een bierglas voor pils en bier. Het heeft een vorm die fijn in de hand ligt en die ideaal is voor een mooie schuimkraag. Het glas wordt ook wel een vaasje genoemd.
Daarom is juist: Bunnik en zijn inwoners, België en zijn bijzondere bieren en Nederland en zijn Deltawerken. Dat plaatsnamen en landnamen het-woorden zijn, blijkt uit de volgende voorbeeldzinnen, waarin het lidwoord het opduikt: Veel toeristen kennen alleen het Amsterdam van de drugs en de seks.
Nieuw-Amsterdam was de naam van de zeventiende-eeuwse versterkte nederzetting in de provincie Nieuw-Nederland die later zou uitgroeien tot wat nu de stad New York is.
Amsterdam wordt voor het eerst schriftelijk genoemd op 27 oktober 1275. De stad kreeg toen tolvrijheid verleend door Floris V, graaf van Holland. Dit betekende dat Amsterdamse schippers heel het graafschap Holland konden bevaren zonder ergens tol te hoeven betalen.
Geschiedenis. Amsterdam werd ontdekt op 18 maart 1522 door de Spaans-Baskische zeevaarder Juan Sebastián Elcano aan boord van de Victoria. Dit schip maakte deel uit van de expeditie van Ferdinand Magellaan, en zou in september van dat jaar als enige daarvan de eerste reis rond de wereld voltooien.
Er zijn namelijk meerdere soorten Amsterdamse accenten, zoals het Haarlemmerdijks, Jordanees en Kattenburgs. Meissie hoor je wel vaker, maar het is echt typisch Amsterdams. De Amsterdamse taal heeft zeer veel invloeden van andere talen, van mensen die naar de hoofdstad trokken.
Amsterdam is dé plek van tulpen, kanalen, woonboten en musea. Vele beroemde schilders woonden hier, en je kunt vele beroemde kunstwerken in de musea vinden. Natuurlijk is het toerisme van Amsterdam tegenwoordig gebaseerd op zijn imago als feesthoofdstad, maar er zijn nog veel meer redenen om de stad te bezoeken.
Qua inwoneraantal is Amsterdam met 873.338 inwoners (1 januari 2021) de grootste stad van Nederland.