Veertig dagen na de verrijzenis van Jezus op eerste paasdag wordt Hemelvaartsdag gevierd. Op die dag is Jezus opgestegen naar zijn vader God in de hemel. De apostelen bleven achter om het woord van God te verspreiden. Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag en is een verplichte vrije dag.
Belofte van Jezus
De Geest zal hen voor altijd met Vader en Zoon verbinden, en hen helpen getuigenis af te leggen over de verrezen Jezus. Volgens de Handelingen der Apostelen daalde de Geest uiteindelijk inderdaad op de apostelen neer. Dat gebeurde tijdens het joodse pinksterfeest, zeven weken na Pesach.
Wat is Hemelvaartsdag? Hemelvaartsdag is een christelijke feestdag die het einde van Jezus' leven op aarde markeert. Op deze dag wordt gevierd dat de zoon van God na de opstanding de aarde weer verliet. Om met Pinksteren te kunnen terugkeren in de gedaante van de Heilige Geest, moest Jezus als mens de aarde verlaten.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de Paascyclus, die begint met Pasen en eindigt tijdens Pinksteren, 50 dagen later.
In de christelijke kerk herdenken mensen met Pinksteren dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. De apostelen waren de vrienden en leerlingen van Jezus. Na diens Hemelvaart waren ze alleen achtergebleven en wisten ze niet wat ze moesten doen.
Goede Vrijdag is een dag uit de Goede Week, de week voor Pasen.Op deze dag herdenken christenen de dood van Jezus aan het kruis.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost.
Veertig dagen na de verrijzenis van Jezus op eerste paasdag wordt Hemelvaartsdag gevierd. Op die dag is Jezus opgestegen naar zijn vader God in de hemel. De apostelen bleven achter om het woord van God te verspreiden. Hemelvaartsdag is altijd op een donderdag en is een verplichte vrije dag.
Tijdens Pinksteren wordt herdacht dat de heilige geest (de derde persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid) neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere gelovigen. Na Jezus' dood op goede vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen, hadden de apostelen zijn aanwezigheid voor 40 dagen (tot Hemelvaart).
De oudst bekende bron van de viering van Hemelvaartsdag is een geschrift van Augustinus van Hippo (354-430) uit de 5e eeuw. Hoewel er geen bewijzen zijn dat het feest voor deze periode ook al in acht genomen werd, beschrijft Augustinus het als een traditie die al geobserveerd werd sinds de eerste apostelen.
Lucas 24 en Handelingen 1
Er is in het Nieuwe Testament een aantal passages die Jezus' hemelvaart beschrijven als een afzonderlijke acte na de opstanding: Lucas 24:50-53, Handelingen 1:9-11 en Marcus 16:19, een gedeelte dat trouwens in enkele oude handschriften ontbreekt.
Letterlijk betekent 'apostel' dus: 'iemand die is weggezonden', 'iemand die eropuit is gestuurd' of gewoonweg 'gezondene'. Dat 'apostel' in het Latijn en veel moderne talen onvertaald is gebleven, heeft te maken met de Bijbelse betekenis: Jezus stelde twaalf mannen aan die Hij uitzond om Hem te representeren.
[44] Het bevreemdde Pilatus dat hij al dood zou zijn en hij riep de centurio bij zich, aan wie hij vroeg of Jezus al gestorven was, [45] en toen de centurio dat bevestigd had, gaf hij het lijk aan Josef. [46] Josef kocht een stuk linnen, haalde Jezus van het kruis en wikkelde hem in het linnen.
Het jaar 30 is het meest waarschijnlijke sterfjaar. Een alternatieve mogelijkheid is het jaar 33.
De maandag die volgt op Pinksteren (pinkstermaandag of tweede pinksterdag) is een vrije dag in veel Europese landen (zoals Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië en grote delen ...
Pinksteren dan. Dat vindt altijd 50 dagen - of eigenlijk zeven weken - na Pasen plaats en dus tien dagen na Hemelvaart. Met Pinksteren wordt herdacht dat de Heilige Geest over de aarde en zijn volgelingen wordt uitgestort.
Tijdens Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Hoewel we nu vooral Kerst en Pasen vieren, was Pinksteren eeuwenlang een belangrijk christelijk feest, met bijzondere tradities en rituelen, zoals het loslaten van duiven in de kerk en het strooien van de blaadjes van pioenrozen.
Pinksteren staat bij ons bekend als christelijk feest, het is de 50ste dag na Pasen waarin wordt herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen (de vaste aanhangers van Jezus). Pinksteren betekent ook het einde van de paastijd.
Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord 'pentekostè', wat vijftig betekent. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Eerste Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen en het ontstaan van de Christelijke kerk.
In het Nieuwe Testament brengt Jezus ter voorbereiding op zijn openbare leven 40 dagen en nachten door in de woestijn om er te vasten (Matteüs 4,1-2). Al vastend stelt hij zich helemaal open voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.
Pinksteren, dat oorspronkelijk 50 dagen na Pasen viel, wordt nu door de Christenen op de zevende zondag na Pasen gevierd.
Hemelvaart is een christelijke feestdag met een verhaal over afscheid nemen en alleen verder gaan. Het valt veertig dagen na Pasen en sluit de paastijd af. De paastijd begint trouwens ook met veertig vastendagen vóór Pasen, vanaf Aswoensdag.
Goede Vrijdag en Pasen (7, 9 & 10 april 2023)
De Bijbel vertelt dat Jezus op die dag uit de dood is opgestaan. Met Goede Vrijdag en Pasen gaan mensen naar speciale kerkdiensten om de kruisiging van Jezus te herdenken en zijn opstaan uit de dood te vieren.
Op paaszondag zou Jezus zijn opgestaan uit zijn graf. Reden genoeg voor een feestje. Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt.
De kruisdood van Jezus van Nazareth wordt op deze dag herdacht. Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten.