Flexitariërs zijn mensen die overwegend vegetarisch eten, maar af en toe ook een stukje vlees lusten. Het gaat niet alleen om flexibele vegetariërs, maar ook om een groeiende groep vleeseters die trek heeft in organische producten en een gezonde voeding met veel groenten.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet.
Vegetariërs eten geen vlees. Veganisten nemen helemaal geen dierlijke producten. En flexitariërs eten op sommige dagen geen vlees.
Een pollotariër eet geen vlees of vis, maar wel kip.
Er zijn ook vegetariërs die geen vlees, maar wel vis eten, dit zijn de zogenoemde pescotariërs. Vegetariërs die geen vlees, vis en andere dierlijke producten eten (zoals honing, eieren en zuivel) worden veganisten genoemd.
De pollotariër
Zij eten geen vlees of vis, maar kiezen ervoor om wel gevogelte te eten, zoals dus kip, kalkoen of eend bijvoorbeeld. Om het extra ingewikkeld te maken: pollotariërs kiezen er soms ook voor om vis, zuivel of eieren te eten.
Als pescotariër eet je geen zoogdieren en gevogelte, maar wel vis (pisces = Latijn voor vis), andere zeedieren, eieren en zuivelproducten. Je zult de termen pescotarisme, pescotarisch eten of pescotariër niet vaak horen, meestal wordt deze manier van eten simpelweg 'vegetarisch mét vis' genoemd.
Wie ervoor kiest om naast vlees en vis ook melkproducten uit zijn of haar dieet te schrappen, maar wel nog eieren eet, is een 'ovo-vegetariër'. Van een vegetariër zonder één van de deze voorvoegsels zou je verwachten dat hij of zij helemaal geen dierlijke producten eet.
In Amerika zijn er duizenden mensen op vleesdieet, ook wel bekend als het 'carnivoordieet'. Zij eten alleen maar dierlijke producten en beweren zich er fantastisch, sterker en slanker door te voelen. Ook in Nederland zijn er aanhangers van het dieetregime.
Eet een dier zowel vlees als plantaardig eten, dan noem je het een omnivoor. Mensen zijn omnivoren, daarom eten wij vlees en groenten – net als kippen en varkens.
Wanneer je geen vlees meer eet, kun je makkelijk een tekort aan ijzer krijgen. Vervang je vlees niet met ander ijzerrijk eten, dan kun je last krijgen van vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid.
Een omnivoor (Latijn: omnis, elk, ieder; vorare, eten) of alleseter is een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel kan eten om te overleven.
Voor je gezondheid hoef je niet per se vlees te eten. Er zitten nuttige voedingsstoffen in vlees, zoals eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of B12. Maar die kun je ook uit andere producten halen. Vlees kun je goed vervangen door ei, peulvruchten, tofu en tempé, ongezouten noten, pitten en zaden.
Vlees bevat vitamines, eiwitten en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig. Het is niet beter voor de gezondheid van je kind en ook niet goed voor het klimaat.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
Vegetarische voeding is voeding waar niets in zit van het gedode dier. Dit betekent dat er geen vlees, vis, insecten of gevogelte in zit. Daarnaast zit er in echt vegetarisch eten ook geen slachtafval, zoals gelatine of niet-vegetarisch stremsel (in kaas) of ander verstopt vlees in het eten.
De pollotariër
Pollotariërs nemen vaak meerdere soorten gevogelte op in hun eetpatroon, zoals kalkoen en eend. Ook bij deze vorm van vegetarisme is de voeding gebaseerd op plantaardig eten worden andere vleeswaren vermeden.
Een semi-vegetariër is iemand die bepaalde soorten vlees/vis niet eet, maar andere wel. Bijvoorbeeld geen varkensvlees, wel insecten,… dus afwijkt van het begrip vegetariër. Ook wordt deze term soms genoemd voor flexitariërs.
Plantaardig voedsel is vegan, en ook de persoon die alleen maar vegan voedsel eet, is (een) vegan.
Sommige diëtisten zeggen zelfs dat 100 gram vlees per week voldoende is. De mens kan dus, zeker in deze tijd, prima leven van plantaardig voedsel.
Brood past binnen een veganistisch dieet
Dat zijn voedingsstoffen die je anders ook uit dierlijke producten haalt. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium in het voedingspatroon. In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke ingrediënten voorkomen, zoals ei en boter.
In Nederland leven meer dan 46 miljoen legkippen dit leven. Als veganist wil je zo min mogelijk bijdragen aan uitbuiting van en wreedheid naar dieren. Daarom eten veganisten geen ei. Hiervoor worden namelijk kippen gebruikt en uiteindelijk gedood in het slachthuis.