Wat is een overeenkomst of contract? Een contract is een afspraak tussen 2 of meer partijen. Sluit u een contract, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of u heeft recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Een overeenkomst is een meerzijdige rechtshandeling, waarbij partijen jegens elkaar een verbintenis aangaan. Overeenkomsten zijn in een aantal gevallen vormvrij. Dat betekent dat een mondelinge overeenkomst wat betreft geldigheid op een lijn moet worden gesteld met een schriftelijke overeenkomst.
Voorbeelden van overeenkomsten zijn de koopovereenkomst en de overeenkomst van opdracht zoals de bemiddelingsovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst. Overeenkomsten kunnen zowel mondeling als schriftelijk aangegaan worden. Op overeenkomsten zijn vaak ook algemene voorwaarden van toepassing.
De meest bekende arbeidsovereenkomsten zijn een vast contract, een tijdelijk contract, een oproepovereenkomst, nulurencontract, min-maxcontract, oproepcontract met voorovereenkomst, uitzendcontract, detacheringscontract (of interimcontract), payrollovereenkomst en modelovereenkomst voor zzp'ers.
Bij een overeenkomst (of contract) spreekt de wet van een afspraak tussen minimaal twee partijen, waarbij de ene partij een aanbod doet en de andere partij dit aanbod aanvaardt. Bijvoorbeeld: de een levert een zaak of dienst en de ander betaalt daarvoor een vergoeding in geld of natura.
Een mondelinge overeenkomst is net zo geldig als een schriftelijke, tenzij de wet voorschrijft dat een overeenkomst per se schriftelijk moet worden overeengekomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een koopovereenkomst van een woning of een concurrentiebeding die een werkgever met een (beoogd) werknemer wil sluiten.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk. Dit kan per mail, WhatsApp, op geprint papier, et cetera.
Contracteisen. Er zijn een aantal voorwaarden waar een rechtsgeldige overeenkomst aan moet voldoen. Zo moet er een aanbod zijn gedaan en moet deze ook aanvaard zijn. Daarnaast moeten alle partijen de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan op grond van de gegevens, afspraken en voorwaarden die in het contract staan.
Een goede overeenkomst zorgt voor duidelijke afspraken waardoor dit later voor minder problemen zal zorgen. Bovendien worden overeenkomsten vaak in het voordeel van één van de partijen opgemaakt zonder dat de andere partij bij ondertekening de gevolgen hiervan kan inschatten.
Een overeenkomst van opdracht is niet verplicht, maar wel handig. Door vooraf een overeenkomst van opdracht te gebruiken en tekenen, weten beide partijen waar ze aan toe zijn.Het schept duidelijkheid en beide partijen kunnen ergens op terugvallen.
Een schriftelijke overeenkomst dient als bewijs
Als partijen een schriftelijke overeenkomst tekenen, levert deze overeenkomst 'dwingend bewijs' op. Met andere woorden: de afspraken die in de overeenkomst staan, zijn waar. Deze afspraken kunnen later niet zomaar ter discussie worden gesteld.
Overeenkomsten maken is vakwerk. In het dagelijks leven worden ontelbaar veel overeenkomsten gesloten. Een overeenkomst is goedbeschouwd slechts een afspraak tussen twee (of meer) personen waardoor er doorgaans voor beide partijen een reeks rechten en verplichtingen ontstaat.
Schriftelijk, schriftelijk, schriftelijk
Als er geen bewijs is, staat u met lege handen. Een schriftelijke overeenkomst met handtekening van beide partijen is het beste, maar bijvoorbeeld e-mailcorrespondentie tussen partijen over en weer waaruit blijkt wat is afgesproken volstaat ook.
De aan een overeenkomst deelnemende partijen kunnen het toepasselijke recht kiezen. Dit recht kan van toepassing zijn op de overeenkomst in haar geheel of op slechts een onderdeel daarvan. Het toepasselijke recht kan te allen tijde worden gewijzigd, mits alle partijen hiermee akkoord gaan.
Normaal gezien kan je een overeenkomst enkel verbreken met wederzijdse toestemming van elke partij. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan je de overeenkomst eenzijdig verbreken. Dit is dan opzegging van het contract.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
De wet zegt dat iedere tekortkoming de andere partij het recht geeft de overeenkomst te ontbinden, tenzij de tekortkoming zo gering is dat het de ontbinding niet rechtvaardigt. Om een overeenkomst te ontbinden, moet de wederpartij eerst in verzuim worden gesteld en de kans krijgen om de afspraken alsnog na te komen.
overeenkomst (zn) : afspraak, agreement, akkoord, akte, charter, contract, convenant, conventie, deal, koop, pact, regeling, schikking, stipulatie, verbintenis, verdrag, vergelijk. overeenkomst (zn) : analogie, gelijkenis, gelijkvormigheid, parallel, verwantschap.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Ook zonder jouw handtekening te plaatsen kan je dus worden gehouden tot wat door de partijen werd overeengekomen.
Hoe lang mag een overeenkomst van opdracht duren? Daar staat geen vaste termijn voor.
Bij een overeenkomst om niet is er één partij die iets geeft aan de andere partij.Daarvoor krijgt de gevende partij niets terug. Een schenking is een voorbeeld van een overeenkomst om niet, er is namelijk geen tegenprestatie.