Veel daarvan zijn synthetisch, maar er bestaan ook enkele heerlijke natuurlijke zepen. Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen. Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep.
Vaak wordt gezegd dat zeep niet goed is voor je huid en dat je je gezicht er niet mee moet wassen. Zeep zou de huid uitdrogen. Dat klopt zeker als het gaat om 'gewone' zeep. Dit is namelijk te agressief voor je huid.
Warm water voelt misschien fijn aan op je gezicht, maar het kan de natuurlijke en beschermende oliën op je huid aantasten. Gevolg: een uitgedroogde huid en een overproductie van talg. Lauw water is het beste om je huid voorzichtig én effectief te reinigen.
Een stuk zeep is beter voor de huid, maar dan wel een natuurlijke zeep. Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Olijfolie zeep
Deze zeep is heel erg zacht en daardoor voor iedereen geschikt. Olijfolie zeep bestaat alleen maar uit olijfolie en 5% laurierbes olie, verder helemaal niets. Laurierbes olie werkt ontzettend goed tegen allerlei huidkwaaltjes. Het verminderd de droge huid en kalmeert de huid.
Maar het helpt ook uitgedroogde huid en irritatie te voorkomen, dus het is niet helemaal ongunstig. Dove Beauty Bar, zoals onze Dove Original, hebben 100% milde reinigers en 1/4 hydraterende crème die voor een voedende balans zorgen zodat je huid niet uitdroogt zoals bij een klassieke zeep.
De Marseillezeep reinigt diep, heeft een antibacteriële werking en is mild voor alle huidtypen. De zeep is met name geschikt voor een droge huid, een oudere huid en de probleemhuid. Na gebruik is de huid zacht, vanwege het hoge percentage olijfolie.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Als voorbeeld kunt u Balneum Hermal (standaard) of Balneum Hermal forte (extra vet) gebruiken; deze zijn op basis van sojaolie (plantaardig). Bij een soja-allergie kunt u Nutraspa douche- en/of badolie (mineraal) gebruiken. Doucheolie is ook een prima alternatief voor zeep die u bij het handen wassen gebruikt.
Het reinigen van je gezicht 's avonds is cruciaal.
Reinig je gezicht altijd, zelfs als je geen make-up hebt gebruikt. Dep jouw gezicht droog in plaats van af te vegen. Deppen is veel huidvriendelijker en zachter op de huid.
Hoe vaak per dag moet ik mijn gezicht wassen? Volgens dermatologen en deskundigen moeten we ons gezicht twee keer per dag wassen. Meer dan drie keer het is onnodig en kan de pH-balans van je huid en z'n natuurlijke glans verstoren. Vaker schoonmaken wordt alleen aangeraden als je een heel vette huid hebt.
“Als je een vette huid hebt en je wast je gezicht niet, kan je een dramatische toename van puistjes zien. Als je een droge huid hebt en je je gezicht niet meer wast, kan je na een tijdje zien dat je huid er veel droger en doffer uitziet.”
De meeste mensen wassen hun gezicht in de avond vaak niet langer dan tien tot vijftien seconden. Of dat genoeg is, hangt eigenlijk vooral af van hoe je reinigt. Maar daarnaast natuurlijk van het product dat je gebruikt.
Zeezout zeep kan effectief verwijderen en verbetert huidproblemen veroorzaakt door mijten, zoals grote poriën, acne, mee-eters, vette huid en Psoriasis. Geitenmelk heeft een hydraterend effect, waardoor uw huid zacht en glad wordt.
De Sanex Douchegel Zero % voor de gevoelige huid bevat een minimale hoeveelheid aan ingrediënten voor een schone en gehydrateerde huid. Houdt de huid gezond en respecteert het milieu.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Een douchegel of zeep met lipiden (vetten), herstelt en bevochtigt de opperhuid. Ceramide, een lipide dat van nature aanwezig is in de huid wordt gebruikt in producten van CeraVe voor hun hydraterende eigenschappen. Om de vochtbalans van de epidermis op peil te houden is een douchegel met ceramiden aangeraden.
Natuurlijke zepen bevatten geen synthetische stoffen (zoals SLS) die huid op lange termijn uitdrogen. Drie waanzinnige en effectieve natuurlijke zepen zijn: African Black Soap, Aleppo Zeep en Marseille Zeep.
Zeep heeft met water een zeer grondige werking. Hiermee verwijder je vuil en vet van de huid. Het grote nadeel van zeep is dat het alle natuurlijke vet substanties aan de huid onttrekt en dat is wat je niet wilt. Daarnaast onttrekt zeep je natuurlijke beschermlaag van je huid en het verwijder je de zuurmantel.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
Aleppo Zeep en Marseille Zeep
Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken. Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit .
Groene zeep uit Marseille is gemaakt met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.
Herken de kleur
Echte Marseille zeep is olijfgroen, bruin, crèmekleurig of wit/lichtgeel. Dan weet je zeker dat je goed zit en de echte Savon de Marseille in handen hebt een fijne natuurzeep met tal van goede eigenschappen en mogelijkheden.