Baby's met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby's die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Adviezen bij teveel voeding
Geef je baby dezelfde borst als hij binnen 1-2 uur opnieuw wil drinken. Geef je baby eventueel de borst terwijl je op je rug ligt. Zo wordt de toeschietreflex afgeremd en kan je kind rustiger drinken.
Sommige kinderen hebben een erfelijke aanleg om zwaar te worden. Ze hebben wel een gewoon aantal vetcellen, maar elke vetcel bevat meer vet. Als beide ouders kampen met overgewicht, is de kans op overgewicht bij hun kinderen ook groter. Toch is een verkeerd eet- en beweegpatroon meestal de oorzaak.
Sommige kinderen lopen meer risico op overgewicht dan anderen. L'Hoir noemt enkele risicogroepen. 'Er is bewijs dat heel zware zuigelingen (negenponders en meer) ook na de geboorte zwaar blijven. Een andere risicogroep zijn te vroeg geboren baby's die een zeer snelle inhaalgroei vertonen.
Forceer je kind niet om een fles leeg te drinken. Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind. Dit kunnen 8 porties zijn van 55 à 95 ml per fles of 7 porties van 60 à 110 ml per fles of 6 porties van 75 à 125 ml per fles.
Grotere hoeveelheid in overleg
Als het lijkt of je baby meer wil dan de rekensom, denk dan niet automatisch aan honger. Vaak is er een andere reden, je baby kan ziek zijn, hij kan zuigbehoefte hebben, misschien drinkt hij te snel of hij is onrustig door teveel prikkels of weinig slaap.
De eerste dag krijgt een baby (afhankelijk van het geboortegewicht) 10-15 ml voeding per keer. De eerste 10 dagen wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; 2e dag 20 cc per voeding, 3e dag 30 cc etc. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je baby uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Clusteren en regeldagen
Dit zijn dagen waarop je baby vaker om een voeding vraagt dan je gewend bent. Meestal gebeurt dit meerdere keren op een dag. De reden hiervoor is dat je kindje groeit en meer melk nodig heeft. Door een of twee dagen vaker om een voeding te vragen, gaat de melkproductie omhoog.
Om succesvol borstvoeding te geven, is het belangrijk dat u uw kindje (onbeperkt) op verzoek de borst geeft. Dit kan de eerste dagen acht tot twaalf keer zijn. Deze voedingen duren meestal niet zo lang (10 tot 20 minuten per keer), omdat de melkproductie nog op gang moet komen.
Baby's die op verzoek mogen drinken, drinken tussen de één en drie nachtvoedingen per nacht (bij zes maanden). Gemiddeld drinkt een baby 20% van zijn dagelijkse hoeveelheid melk gedurende de nacht.
Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Het is een geleidelijk proces en er is dus ook geen sprake van voor- en achtermelk. Hoe vet je moedermelk is, heeft te maken met hoe leeg je borst is. Hoe leger je borst, hoe vetter je melk. Aan het begin van de ene voeding zal je borst voller zijn en je melk dus minder vet dan aan het begin van een andere voeding.
Als jij veel hebt gegeten in de avond kom je soms ook maar moeilijk in slaap. Dit kan bij baby's ook het geval zijn. Als je kindje maar moeilijk in slaap valt, kan dat komen door het overvoeden. Je baby ligt niet comfortabel (komt ook weer door de krampjes en boertjes) en zal een minder goede slaap ervaren.
Voeden op verzoek houdt in dat je voeding geeft op het moment dat je baby signalen afgeeft dat dat hij/zij honger heeft. Op dat moment geef je de borst of de fles. Ook geef je net zolang voeding tot je kindje aangeeft genoeg gehad te hebben.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
In de eerste maand komt je baby gemiddeld 30 gram per dag aan. In vergelijking met de ontwikkeling van de lengte volgt de gewichtstoename een minder regelmatige curve en is deze meer afhankelijk van externe factoren zoals ziekte, verandering van eetgewoonten, enz.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig. In de tweede maand wordt uitgegaan van 140 ml, de derde maand 130 ml, de vierde maand 120 ml en de vijfde maand 110 ml.
De algemene richtlijn stelt: geef je baby 150 milliliter per kilo van zijn of haar gewicht, per 24 uur. Voorbeeld: is je kindje 4 kilo, dan zal hij of zij ongeveer 600 milliliter melk nodig hebben.
Als je toegeeft aan je baby's vraag, dus meer gaat voeden, dan duren de regeldagen meestal echt maar een paar dagen (2-3 dagen). Dan is vraag en aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je meestal je tevreden baby terug. Vooral de regeldagen op de 9e – 10e dag zijn voor veel ouders erg vervelend.