Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Door de tonghaartjes goed te reiniger vermindert de slechte adem. Door de tongreiniger te gebruiken verwijderd u bacteriën en overtollige tandplak wat ook het risico op tandproblemen vermindert. Tongreiniging kan ook de smaak verbeteren doordat dode cellen, gifstoffen en voedselresten worden verwijderd.
Na elke maaltijd of na een goede nachtrust vestigen bacteriën zich op je tong en deze bacteriën zijn mede verantwoordelijk voor een slechte adem. Ons advies: gebruik een tongschraper één keer per dag.
Witte tong door plaque
Een witte tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een witte, soms gele, kleur.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Ook achteraan op de tongrug groeien veel bacteriën en wordt er plak gevormd. Het poetsen van de tong hoort daarom bij een goede basishygiëne van de mond. Het helpt bovendien tegen een slecht ruikende adem.
45,6% van de mannen poetst hun tong met een tandenborstel. 41,5% poets hun tong zelfs nooit. De overige mannen poetst hun tong met een tongschraper (12,8%). Van alle vrouwen poetst bijna de helft hun tong met een tandenborstel (49,3%), 16,1% poetst hun tong met een tongschraper.
In het algemeen ontstaat een witte aanslag op de tong wanneer je weerstand lager is. Dit heeft alles te maken met bacteriën en schimmels die van nature voorkomen op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Deze zijn niet schadelijk zolang er een evenwicht is tussen de twee.
Bovendien heeft koper ook talloze voordelen wat betreft de mondhygiëne. Een voorbeeld: koperionen binden zich met vluchtige zwavelverbindingen die op de tong aanwezig zijn. Deze verbindingen veroorzaken halitose, en daarom zijn tongschrapers van koper veel effectiever wat betreft een langdurige frisse adem.
Het nadeel van een plastic tongschraper is dat ze (vanwege hygiënische redenen) om de 3 maanden moeten worden vervangen. Metalen tongschrapers gaan soms jarenlang mee.
Witte aanslag op de tong verwijderen
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Hoe houd je de tong en gezondheid in balans
Een goede mondhygiëne is de eerste stap naar een gezonde tong. Poets je tanden én je tong minstens tweemaal per dag. Bij voorkeur na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Maak gebruik van een tongschraper, superhandig hulpmiddeltje om je tong goed mee te reinigen.
Op de lippen, de tong, het tandvlees en het overige mondslijmvlies kunnen door verschillende oorzaken bruine en soms bruin-zwarte, vrijwel altijd onschuldige verkleuringen optreden. Deze worden meestal veroorzaakt door hetzelfde pigment (melanine), dat de huid bruin verkleurt bij blootstelling aan zonlicht.
Sommige bacteriën kunnen de kleur van het laagje veranderen. Het laagje op uw tong wordt dan geel, oranje of groen. U kunt het laagje makkelijk van uw tong schrapen. Meestal geeft een haartong geen klachten.
Achteraan de tong zitten grotere smaakpapillen. Die zien eruit als bultjes. Dit is normaal en hoort zo.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Belangrijk om te weten over ureum op de tong
Dit is een witte, bruine of zwarte aanslag op de tong door infectie, veel roken, veel koffie of thee drinken of het gebruik van bepaalde medicijnen. Na enkele dagen is de aanslag op uw tong gemakkelijker te verwijderen met een tongschraper of tandenborstel.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
Zorg voor een goede mondhygiëne
Het belangrijkst is om vieze bacteriën op je tong geen kans te geven. Dat betekent: goed poetsen, twee keer per dag twee minuten, aan de boven-, binnen- en buitenkant van je tanden. Vergeet ook je tandvlees niet te poetsen. Reinig daarnaast met stokers of ragers tussen je tanden.