Fruitbomen plant je wanneer ze in rust zijn, van half oktober tot eind maart. De beste maanden zijn november en december omdat de bomen die in die periode geplant worden nog nieuwe wortels aanmaken. Opgelet: geen (fruit)bomen planten bij vorst!
Fruitbomen kun je planten van november tot eind maart, wanneer ze in rust zijn. De beste periode is november, na het vallen van het blad. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering. Deze bomen plant je pas in maart, omdat de jonge bomen vorstgevoelig zijn.
Leem- en zandleembodems zijn het meest geschikt voor fruitbomen en -struiken. Ze zijn zwaar noch licht en houden zowel voedingsstoffen als water behoorlijk goed vast. Het bodemtype in jouw tuin kun je eenvoudig zelf bepalen aan de hand van een kneedproef.
Fruitbomen hebben veel zonlicht nodig om te groeien en te bloeien, dus zoek een plek uit die minstens zes uur zonlicht per dag ontvangt. Houd rekening met de omgeving waarin je je fruitboom plant. Zorg ervoor dat de fruitboom niet in de schaduw zal staan van bijvoorbeeld je huis of andere bomen.
Hoever moeten fruitbomen uit elkaar staan? Voor hoogstam moet 8 tot 10 m afstand tussen de bomen gerespecteerd worden, voor halfstam 4 tot 6 m en voor laagstam 2 tot 4 m. Sommige fruitsoorten zoals kweepeer, pruim en perzik nemen als hoogstam minder plaats in dan appel en peren in hoogstamvorm.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom.
Voor bodembedekkers onder fruitbomen kiest u een Kruipend Zenegroen 'Ajuga'. Een leuke bodembedekker onder bijvoorbeeld een Hortensia 'Hydrangea' is de wintergroene bodembedekker Maagdenpalm 'Vinca'. Populaire bodembedekkers is moestuinen zijn de Bosaardbei 'Waldsteinia' en Kruiptijm 'Thymus'.
Licht en warmte. De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Perenbomen zijn pas laat vruchtbaar, het kan wel 6 tot 8 jaar duren voordat de eerste peren geoogst kunnen worden.
Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een fruitboom.
Deze bouwstoffen zijn dan in de loop van het jaar volop beschikbaar voor de boom, waardoor die zich goed kan ontwikkelen en werkt de verteerde stalmest of compost op korte termijn als mulchlaag. Bij gebrek aan stalmest kun je ook kippenmest- of koemestkorrels gebruiken. Enkele kilogram per boom is voldoende.
De bomen staan graag in gronden die niet te zuur zijn maar een pH waarde hebben van rond de pH 6, dus vooraf wat kalk toedienen om de pH te verhogen. Tevens dient kalk ervoor om het bodemleven te stimuleren zodat de boom in de toekomst over voldoende voedingsstoffen kan beschikken.
Planten en onderhouden van een appelboom
Het is belangrijk dat de boom op een zonnige tot half schaduwrijke plek met voldoende beschutting in je tuin komt te staan. Deze plek zorgt er ook voor dat de bloesem tijdens nachtvorst minder kans heeft op beschadiging.
Plantafstand. De afstand van de fruitbomen is dezelfde als de geschatte grootte van je fruitboom. Kies je voor patiofruitbomen houdt dan 1 tot 1,5 meter afstand aan, Laagstam fruitbomen 2,5 tot 4 meter, voor halfstam fruitbomen houdt je 5 meter afstand aan, enzoverder ...
Bloemen op dezelfde boom bevruchten elkaar. Je hebt dus niet beslist een tweede boom in de tuin nodig. Maar ze zijn wel gevoelig voor pollen van andere bomen en de oogst wordt beter als je twee exemplaren van dezelfde soort plant. Typische zelfbestuivers zijn: gele pruim, perzik, abrikoos, zure kers, kweepeer.
Bij laagstambomen verschijnt het fruit al 2 à 3 jaar na de aanplant, maar de boom zal minder vruchten voortbrengen en minder lang leven (< 30 jaar). Halfstammen zitten daartussen, ze brengen na 3 tot 7 jaar een behoorlijk grote oogst, en je kunt er 30 tot 50 jaar lang van genieten.
De meest bekende perenboom, en ook de perenboom met de lekkerste vrucht, is de Pyrus communis Doyenne de Comice. Maar ook de stoofperen zijn heerlijk, zoals die van de Gieser Wildeman.
Snoeien helpt om de boom goed in vorm te houden. Zeker bij leifruit en fruithagen is snoeien super belangrijk om de vorm in stand te houden. Sommige vruchtbomen groeien heel hard waardoor met snoeien de omvang kan beperkt worden, denk maar aan vijgenbomen.
De Lei Perenbomen zijn geschikt voor zowel de boomgaard als in je tuin. In een kleine tuin zijn laagstam of halfstam perenbomen ideaal. De peren zijn zowel te gebruiken als hand- en stoofpeer.
Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom. Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.
Appelbomen, perenbomen, kersenbomen, pruimenbomen, walnotenbomen en tamme kastanjebomen zijn en blijven populair in Nederland. We kunnen wel stellen: iedereen smult van fruitbomen! En dat geldt niet alleen voor mensen; ook dieren genieten met volle teugen van de aanwezigheid van fruitbomen in uw tuin.
Een plantafstand die voor de meeste appels en peren volstaat is 8 bij 8 tot 10 bij 10 meter.Pruimen hebben genoeg aan een onderlinge afstand van 6 bij 6 meter. Vroeger werden fruitbomen meestal in een strak stramien geplant.