Maart of april is een goed moment om je vijver schoon te maken. Wij raden aan om maximaal twee keer per jaar je vijver een grote(re) schoonmaakbeurt te geven, omdat je anders het onderwaterleven en biologische evenwicht teveel verstoort. Een tweede keer schoonmaken kun je in het najaar doen, bijvoorbeeld in oktober.
Wanneer je bodemslib uit een vijver wilt verwijderen kun je het beste als eerst met een schepnet alle losse bladeren en ander vuil uit de vijver scheppen.Daarna kun je met de vijverstofzuiger de bodem schoonmaken tot deze weer glad aan voelt.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Toch geldt er voor een koivijver een algemene vuistregel, namelijk dat iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden. Dit is een algemene vuistregel, dit betekent dat je er ook voor kunt kiezen om 15% te verversen, als je waterwaarden stabiel blijven en je koi's er goed op reageren.
Verwijder plantenresten en bladeren
Het is belangrijk om je vijver constant goed bij te houden door alle plant- en bladresten regelmatig eruit te vissen. Het is namelijk niet alleen een voedingsbron voor algen maar de resten kunnen ook voor slibvorming (wegrottend materiaal dat naar de bodem verzakt) zorgen.
Bij de meeste vijverfilters is het verstandig dit eens in het jaar te doen.
Door de aanhoudende hitte stijgt ook de temperatuur van het water, en hoe warmer het water, hoe minder zuurstof. Zeker wanneer er een hittegolf komt opzetten kan het zuurstofniveau plotseling terugvallen. Resultaat: Je vissen gaan naar lucht happen, en ook de bacteriën die je vijver schoon houden komen zuurstof tekort.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt.
Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer.De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Kies een geschikte plek
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei.
Bacteriën toevoegen tijdens onderhoud van vijver
Voor het onderhoud van een natuurlijke leefomgeving, voeg je best ieder seizoen bacteriën toe aan je vijver. Dat doe je tijdens het voorjaar, vanaf het ogenblik dat de temperatuur boven de 12° C stijgt.
Verdeel het vijverslib echter tussen uw groentes en tuinplanten en niet over uw gazon. Dat lijkt dan toch teveel op een omgegraven tuin. Maar voor uw planten en struiken kunt u niets beters doen!
Is een vijverpomp nodig? Nee, het is onnodig om in een natuurlijke, kleine of andere soort vijver een pomp of filter te plaatsen. Zolang je voldoende zuurstofplanten plaatst, een bodem vol vijversubstraat hebt en in het voorjaar en in het najaar vijverbacteriën toevoegt, redt jouw vijver zichzelf uitstekend.
Vanaf oktober - november komt de vijver in rust. In de winterperiode kan de vijver het beste zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Ook als de vijver bevroren is, kan het geen kwaad de ijslaag te laten zitten. Pas als de vijver langer dan een week dichtgevroren is, is het nodig een gat in het ijs te maken.
Luchtpomp vijver voor meer zuurstof
Het meest effectief voeg je zuurstof toe met een luchtpomp vijver. Vijver beluchting plaats je buiten de vijver, de slang met luchtsteen plaats je in de vijver.
Het meest populaire vijverfilter is de Pontec PondoClear Island 3000. Een uniek vijverfilter dat aan het wateroppervlak drijft en alles bevat voor een heldere vijver. Filter, pomp en UV-C zijn hier al in verwerkt. Je hoeft dit vijverfilter alleen maar in de vijver te plaatsen en de stekker in het stopcontact te steken.
Bij de meeste vijverfilters is het verstandig dit eens in het jaar te doen. Zo blijft het filter optimaal werken en blijft u genieten van een gezonde en heldere vijver.
De makkelijkste manier van plaatsing is bovengronds aan de rand van je vijver, wat je bijvoorbeeld doet met een doorstroomfilter. Dit vijverfilter heeft vervolgens een vrije uitstroom in de vijver. Een nadeel hiervan is dat je het apparaat daardoor wel snel in het zicht hebt staan.
In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
De oorzaak van groen water
Groen en troebel water in uw vijver wordt veroorzaakt door zweef- en draadalgen. Zweefalgen geven een groene gloed aan het vijverwater, waardoor het water niet meer helder is.