De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
* 2 planten per bak kan prima als de diepte minimaal 40 cm is, bamboe wordt vaak in pot gekweekt waarbij de wortels rond gaan groeien. Snij of knip de wortels op drie plaatsen van onder iets in zodat de wortels direct goed vertakken en niet rond blijven groeien (het bloempot effect).
De plantafstand van de bamboe in 2,5 liter pot is 45 cm, gemeten van het hart van de plant naar het hart van de volgende plant. De planten in een pot van 5 en 7,5 liter zet u op 50 cm afstand. Als u een lange haag gaat zetten dan maakt een maatstok die u steeds tussen de planten in kan houden voor dezelfde afstand.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
De Phyllostachys nigra is een van de mooiste bamboes met lichtgroen blad dat aan zwarte stengels hangt en kan ook prima als haagplant fungeren. De Sasa is een sierbamboe die wat kleiner blijft, onder één of twee meter, maar wat breder uitgroeit en mooi staat in vakken of als afscheiding (bijvoorbeeld een bamboehaag).
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.
Bamboe water geven
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot. Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
Madake bamboe (Phyllostachys bambusoides) en Moso bamboe (Phyllostachys edulis) worden momenteel beschouwd als de snelst groeiende bamboesoorten ter wereld.
Grond voor bamboe in bak of pot
De grond in een bak bestaat idealiter uit 20% hydrokorrels en 80% biologische potgrond. In de bodem zitten goed doorlatende gaten en de bak staat niet direct op de grond, of heeft een enigszins holle bodem, zodat het water ook daadwerkelijk kan wegvloeien.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Bamboe past goed bij Japanse esdoorn (Acer palmatum), Broodboom (Aucuba), Vingerplant (Fatsia japonica) en bij vaste planten zoals de schoenlappersplant (Bergenia), Daglie (Hosta), Kruiskruid (Ligularia), of bij schaduwminnende, groenblijvende bodembekkers en varens.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
Bamboe past goed bij Japanse esdoorn (Acer palmatum), Broodboom (Aucuba), Vingerplant (Fatsia japonica) en bij vaste planten zoals de schoenlappersplant (Bergenia), Daglie (Hosta), Kruiskruid (Ligularia), of bij schaduwminnende, groenblijvende bodembekkers en varens.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft. Hij geeft het vakantiegevoel terug en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt. De groeisnelheid van 91 cm per dag kan echter enkel bereikt worden onder de perfecte grond en klimaatomstandigheden.