De meeste merken kiezen voor een spitvork gemaakt uit Essenhout. Essenhout is vrij taai en breekt niet snel doormidden. Je kunt flink wat kracht uitoefenen op de vork voordat deze kapot gaat. Ondanks dat het hout sterk is blijft Essenhout buigzaam.
Een spitvork gebruik je om grond los te woelen en zo ook dieper wortelende planten met een uitgebreider wortelstelsel uit de aarde te tillen. Dit werkt ook goed op zware grond.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Het ideale seizoen voor tuinaanleg: het najaar en de winter
De bodem is dan bevroren en het is dan lastig om goed grondwerk te maken. Het spitten van grond en het vlakken van een zandbedding voor bestrating gaat dan bijvoorbeeld minder goed. Toch zijn het najaar en de winter een aantrekkelijke periode voor tuinaanleg.
Als de zon schijnt, moet je vooral niet midden op de dag de tuin sproeien. Dan verdampt het grootste deel van het water meteen. De beste tijd om de tuin te sproeien, is vroeg in de ochtend, zodat het water de tijd heeft om in te trekken. Als 's ochtends niet lukt, is vroeg in de avond ook nog een optie.
Wel spitten
het de grond luchtig houdt, zodat er voldoende zuurstof bij de wortels komt; men werkt de resten van de oogst en onkruiden onder en zo voegt men organische stof toe; de tuin heeft na het werk een verzorgde uitstraling.
Als er moet worden gespit, is het goed om dat bij zware grond (klei) nu te doen. Na het spitten hoeft u nu niet te egaliseren, maar u kunt de ruwe kluiten gewoon laten liggen. De vorst zal ze verpulveren, waarna de grond ruller en beter bewerkbaar zal zijn.
Niet spitten beschermt het bodemleven, zoals onder andere wormen, schimmels en insecten. Zij zorgen voor de luchtige structuur en de gezondheid van de grond, waardoor plantwortels voedsel en vocht beter kunnen opnemen. De grond zit vol organismes die allemaal een rol hebben in het geheel.
Het voorjaar is misschien wel de fijnste tijd van het jaar. Lekker naar buiten de grond omspitten en onkruid weghalen en dan zaaien en planten. Heb je humusrijke zandgrond spit dan alleen het stukje grond waar de groenten moeten staan. Spit liever niet al te diep (één steek diep) om de grond niet teveel te verstoren.
Eén spadesteek-diep spitten is in de meeste gevallen ruim voldoende. Spitten is echter wel nodig om harde en verdichte grond te breken. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwhuis kan het mogelijk zijn dat de grond is dichtgeslibt doordat er met allerlei machines overheen is gereden.
Ook om een nieuw gazon aan te leggen is het aan te raden om te spitten. Vooral wanneer de bodem sterk verdicht is en er veel onkruidgroei op het perceel aanwezig is. U kan ook de voedingstoestand van de grond verbeteren door bodemverbeteraars, kompost, voedingsstoffen... onder te spitten.
Een spitvork of spitgreep is een stuk tuingereedschap om zware grond te spitten, zoals kleigrond. Hij heeft meestal vier platte tanden en een steel als een spade. Een spitvork heeft een voordeel boven de spade bij het verwijderen van wortelonkruiden, tevens gaat het insteken in de grond gemakkelijker.
Wel spitten
het de grond luchtig houdt, zodat er voldoende zuurstof bij de wortels komt; men werkt de resten van de oogst en onkruiden onder en zo voegt men organische stof toe; de tuin heeft na het werk een verzorgde uitstraling.
Een woelvork is een grote vork die bedoeld is om de grond luchtiger te maken. De grond bewerken met een woelvork is lichter dan spitten, werkt sneller en is een meer biologische manier van tuinieren. De bodem wordt enkel losgemaakt en verlucht en niet omgedraaid. Het actieve bodemleven wordt zo min mogelijk verstoord.
Het alternatief voor spitten is de woelvork, ook wel woelriek of grelinette genoemd. De Biogroei woelvork is de sterkste woelvork op de markt en maakt het eenvoudig om je bodem los te maken en te verkruimelen.
Hoe je de grond kan verbeteren in je tuin hangt af van de staat van de bodem: harde grond moet je losmaken door zand aan het gras toe te voegen. Als de grond te los zit, moet je daarentegen het vermogen om water en voedingsstoffen vast te houden verbeteren. Gebruik hiervoor best het kleimineraal Bentonit.
Eigenlijk is het doodnormaal dat we ons 's nachts meerdere keren per uur draaien. Tijdens de slaap woelen we om de bloedcirculatie op peil te houden en daardoor zijn we ook minder stijf bij het ontwaken. Toch maken mensen zich ongerust als ze hun draai niet vinden in bed en daardoor de slaap niet kunnen vatten.
Waar spitten de grond echt omkeert, lijkt frezen meer op woelen. Hiermee maak je de grond mooi los zonder dat de grondlagen worden verstoord. Bovendien werk je met frezen de compost en meststoffen door de bovenste grondlaag.
Door niet meer te spitten, houdt de bodem de voedingsstoffen langer vast, verbetert de structuur en krijg je meer humus. En verrassend genoeg heb je ook minder onkruid en moet je minder gieten.
Het voorjaar is misschien wel de fijnste tijd van het jaar. Lekker naar buiten de grond omspitten en onkruid weghalen en dan zaaien en planten. Heb je humusrijke zandgrond spit dan alleen het stukje grond waar de groenten moeten staan. Spit liever niet al te diep (één steek diep) om de grond niet teveel te verstoren.
In zware leem- en kleigrond kan geen enkele woelvork gebruikt worden. De woelvork is evenmin bedoeld om boomstronken of betonpalen uit te graven.
Frezen; bij frezen wordt de grond verfijnt/verpulverd. Hierdoor maak je de grond makkelijk bewerkbaar. Daarnaast wordt het overgebleven onkruid stuk gemaakt en komt er weer zuurstof in de grond. Spitten; dit is een diepe grondbewerking, waardoor verschillende grondlagen worden vermengt.
Het voordeel van de frees ten opzichte van de ploeg is dat de grond aan de hand van het toerental en de rijsnelheid van de tractor, op de door u gewenste fijnheid verkruimelt kan worden.
Spit de grond goed met de hand om (zeker twintig tot dertig centimeter diep) of gebruik een mechanische tuinfrees. Verwijder nauwkeurig eventueel achtergebleven onkruid, wortels en stenen. Oude graszoden kun je met een graszodensnijder verwijderen. Breng een goede bodemverbeteraar (compost) aan.