Het is dus duidelijk. Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Perfecte smeltkaas
Manchego, gruyère en Gouda zijn kazen die hieraan voldoen en hierdoor de beste kaas voor je tosti. Net als die plastic voorverpakte plakjes 'cheddar', die smelten ook hartstikke goed op je tosti.
Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. Jonge kaas en extra belegen kaas hebben bijvoorbeeld de juiste pH-waarde, maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
Magnetron (800 Watt): zet het bakje op een voor de magnetron geschikt bord en verwarm de nacho kaasdip 1 minuut, roer door en verwarm nog 1 minuut. Oven (180°C): verwarm de nacho kaasdip 8-10 minuten in het midden van een voorverwarmde oven.
180 graden is de perfecte temperatuur om de kaas te laten smelten maar niet hard te laten worden. Gebruik een circulerende lucht functie zodat de kaas ook op de lagere lagen zacht wordt. Bovenop je nacho's doe je wat geraspte kaas naar smaak. Je kunt wisselen tussen verschillende soorten kaas of de kaas mengen.
Als een kaas ouder wordt, bevat hij vaak minder vocht door het rijpen. Een jonge kaas smelt daarom beter dan een oude kaas. De leeftijd van de kaas maakt niet alleen uit voor het vocht, maar ook voor de eiwitten en hoe sliertig een kaas is.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Als je een laagje boter op de buitenkant van de boterhammen smeert, wordt je tosti lekker knapperig. Je hoeft dan (bijna) geen boter of olie meer te gebruiken. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Je kunt de boterhammen ook insmeren met mayonaise.
Er zijn verschillende zaken die het smeltpunt van kaas kunnen beïnvloeden: hoeveel zout of zuur er in de kaas zit, en hoeveel vet en vocht. Ook de ouderdom van de kaas speelt een rol: over het algemeen zullen jonge kazen beter smelten dan oudere, gerijpte kazen.
"Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Zachte en fijne textuur
Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Lekker met brood, rauwkost, groenten, ham en/of stukjes worst erbij. Maar voor een groter gezelschap is het een leuk voorgerecht of feestelijk onderdeel van een uitgebreide borrel.
Een kaas die goed smelt én lekker smaakt is dus perfect. Grote kanshebbers zijn Gruyère, Comté, Camembert, Brie, Taleggio, Fontina en natuurlijk Cheddar. Deze kazen hebben een uitgesproken smaak én smelten goed.
Geraspte vegan kaas die je kan smelten
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit.
De beste kazen om aan pasta toe te voegen zijn Parmezaan, Pecorino, Grana Padano, en Aged Asiano. Ricotta doet wonderen voor vullingen en verse mozzarella bakt goed.
Gesmolten kaas maak je schoon met koud water in plaats van warm. Waarom? Koud water doet de kaas namelijk opnieuw stollen waardoor het makkelijker te verwijderen is. Schraap daarna zoveel mogelijk kaas weg en verwijder de rest van de vlekken met een afwasmiddel.
Er zijn namelijk geen regels voor het maken van een tosti. Onze favorieten zijn wit desembrood, meergranen brood, meergranen desembrood en natuurlijk het klassieke casinobrood. Casinobrood, verkrijgbaar in bruin en wit, is extra handig wanneer je een tosti-ijzer gebruikt, dit brood is namelijk vierkant!
Kaas kan worden gesmolten op het fornuis of in de magnetron. Zorg ervoor dat je een kaassoort kiest die echt smelt en voeg wat zetmeel en vloeistof toe om te voorkomen dat de kaas vezelig wordt. Verwarm de kaas op een laag vuur of in kleine stappen in de magnetron tot hij net begint te smelten.
Nacho chips wordt gemaakt van genixtamaliseerd maïsmeel, en tortilla chips van gewoon maïsmeel. Door maïs te nixtamaliseren, krijgt het een sterkere maïssmaak en is het steviger.
Cheddar kaas bestellen | Albert Heijn.
Iedere zak bevat 185 gram chips en er komen twintig zakken in één doos. Extra grote voordeelverpakking.