Helaas duurt het lang voordat ze bij kamertemperatuur ook maar enigszins smeerbaar worden. Bovendien galmt er bij beide een moeilijk definieerbaar nasmaakje na. De boter van Albert Heijn wordt unaniem tot winnaar verkozen.
Echte grasboter van rauwe melk
De boter is dan smeuiiger, romiger, beter smeerbaar en bevat meer omega-3 vetzuren en vitamine K2. In de winter hebben de koeien een iets ander dieet. Voor de fijnproever heeft de boter dan een enigszins andere structuur en kleur.
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Echte Boter producten bestellen | Albert Heijn.
LURPAK® KWALITEIT
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Conclusie. Antwoord op de vraag: is roomboter beter dan halvarine? Gezien er in halvarine dezelfde vitamines zitten, maar aanzienlijk meer gezonde vetten, veel minder calorieën en gezonder voor hart en bloedvaten is, kun je het beste kiezen voor halvarine of margarine op brood.
Roomboter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Boerenboter – Heel smaakvolle boter waarin je het gras echt proeft. De melk is niet rauw gebruikt, maar gepasteuriseerd. Grasboter – Van melk uit de weideperiode, wanneer de koeien voornamelijk buiten gras eten, geler van kleur en romiger en beter smeerbaar dan winterboter.
In een gezonde dagelijkse voeding passen oliën en vetten. Er zijn gezondere opties dan Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g. Lurpak Roomboter Ongezouten 200 g kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Welke boter heeft geen palmolie? Shea boter is een plantaardi g vet die gewonnen wordt uit de vruchten van de karité boom. Deze boom groeit niet op plantages, maar vrij op de Afrikaanse savanne. Zo is shea een duurzame alternatief voor palmolie.
Zoals je hebt kunnen lezen in mijn artikel, heeft grasboter een wat geliger kleur dan gewone roomboter. Het heeft een zeer romige smaak. Het smeert ook beter uit dan gewone roomboter, wat grasboter populairder maakt om op brood te smeren. Deze grasboter is echt verrukkelijk.
Geklaarde boter
Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden. Omdat de boter geklaard is, heb je ook geen last meer van het spatten of bruisen van de boter op hogere temperatuur.
Ons advies: Gebruik roomboter of kokosolie. Becel mag dan misschien de cholesterol verlagen, maar wij kiezen liever voor een holistische aanpak. Sporten, gezond eten en niet roken is een veel effectievere manier om het hart en de bloedvaten gezond te houden en de risico's op vasculaire ziekten te verlagen.
Zowel een zachtere als een harde margarine kan goed werken in een bakrecept, maar hebben wel een ander uitwerking. Kies nooit voor halvarine, dit is alleen geschikt om mee te smeren en niet om mee te bakken. Een goed recept schrijft je de juiste margarine voor, dus als je die richtlijn volgt komt het helemaal goed.
Becel melange met roomboter levert een belangrijke bijdrage aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid omega 3. Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Er zijn verschillende soorten boters: roomboter, grasboter, karneboter. Maar wat is karneboter nu precies? Hoe komt het aan de naam, want alle boter is gekarnd, dat hoort bij het procedé. Maar karneboter blijkt boter te zijn die gemaakt wordt van gefermenteerde zure melk.
Geconcentreerde boter is boter waaruit bijna alle water verwijderd is. Daardoor is ze zeer geschikt om mee te braden en te bakken. Ze wordt ook bak- en braadboter genoemd. Ze is zeker niet geschikt om op brood te smeren.
Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden. Bij verhitting verdwijnt de ranzige smaak namelijk. Boter kan ook gaan schimmelen.
Eet je gemiddeld 2000 kcal per dag, is dit berekend op zo'n 22 gram verzadigd vet per dag, voor mannen ligt dt per 2500 kcal neer op zo'n 28 gram verzadigd vet per dag. Dir zou voor een vrouw neerkomen op zo'n 20 gram roomboter per dag.
En ruik je een subtiel frisse, melk-achtige geur, dan zit je goed! Tot slot is de beste manier om de kwaliteit te herkennen natuurlijk de smaak! Net als bij de geur moet de smaak niet te heftig en juist fris zijn. Goede boter is romig, maar niet té overheersend en smaakt naar meer.
Dat verzadigde vetten in roomboter gezond zijn blijkt uit onderzoek; ze kunnen bijdragen aan sterke botten, een gezonde lever- en longfunctie en een sterk afweersysteem. Ook de onverzadigde vetten maken roomboter gezond. Deze geven je snel een vol gevoel en verhogen de vetverbranding.
Zij stellen dat je roomboter beter kunt vervangen door zachte margarineproducten zoals Blue Band Halvarine. Sowieso is het overkoepelende advies om meer plantaardige (zoals margarine) en minder dierlijke producten (zoals roomboter) te gebruiken vanwege het positieve effect op de gezondheid.
Onverzadigde vetten (meer in margarine) zijn beter dan verzadigde vetten (meer in boter). Dus gebruik in de regel zo veel mogelijk zachte vetten en oliën, want die zijn gezonder.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.