Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Voor nasi goreng heb je koude gekookte rijst nodig. Pandanrijst is erg geschikt voor nasi. Door het afkoelen van de rijst retrogradeert het zetmeel in de rijstkorrels. Dat wil zeggen dat de zetmeelkorrels stevige kristallen vormen.
Wil je nasi maken? Kook dan de rijst een dag ervoor. Of kook de rijst 's middags, laat afkoelen op een bakplaat die je in de koelkast schuift. Zo krijg je droge, afgekoelde rijstkorrels – en de perfecte nasi.
Rijst is een graansoort en bestaat net als brood uit een witte en een volkoren variant. Zilvervliesrijst (de volkoren variant) bevat nog het vliesje en is daarom de meest pure en voedzaamste rijst die je kunt kopen. Daarom is deze vorm van rijst dus de gezondste.
Basmatirijst overtuigt met veel essentiële aminozuren, vitaminen, vezels en kalium. Als volkoren variant heeft het ook het voordeel dat de schil nog aanwezig is. Dit betekent dat het niet alleen zijn donkere kleur behoudt, maar ook de zogenaamde zilveren huid, een flinterdunne laag rond de korrel.
De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst. Lange rijst: Is zacht en plakt niet. Deze soort rijst heeft het meeste water van alle soorten rijst nodig en ook de langste kooktijd.
Waarom moet rijst rusten? Zodra het deksel op de pan gaat, is het zaak de korrels te laten rusten. Als je tussentijds gaat roeren, komt het zetmeel los waardoor de rijst zompig wordt en slof kan gaan smaken.
Plaats een theedoek tussen de pan en het deksel.
Zodra de rijst begint te koken, moet het water net onder de rijst vallen. Als dat gebeurt, leg je een schone theedoek tussen de pan en het deksel. Dit voorkomt condensvorming in de pot. Te veel condensvorming kan de rijst doorweekt maken.
Per persoon krijgt u ongeveer 250 gram.
Basmati kan maar op één plaats ter wereld groeien: aan de voet van de Himalaya. De combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater uit de bergen zorgt ervoor dat de Basmati kan uitbloeien tot de beste rijstsoort.
Kortkorrelige rijst (ongeveer even breed als lang) wordt plakkerig als je 'm kookt. Mediumkorrelige rijst (ongeveer 2 keer zo lang als breed) krijgt een zachte textuur na het koken. Langkorrelige rijst (3 à 4 keer zo lang als breed) wordt dan weer luchtig en een tikkeltje droger.
Tips, weetjes & recepten Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
Basmatirijst wordt voornamelijk verbouwd in India. De rijst staat bekend om zijn aromatische smaak. De korrel is wat fijner, waardoor het iets sneller gaar is dan witte rijst. Qua voedingswaarde is er echter niet veel verschil, tenzij je volkoren basmatirijst koopt.
Je hoort wel eens dat mensen zeggen dat je door de rijst te wassen ook belangrijke vitamines en mineralen wegspoelt. Nu is dat niet helemaal waar … maar wel een beetje. Door de rijst vooraf te spoelen verminder je namelijk alleen het aantal wateroplosbare vitamines die anders door de korrels opgenomen zouden worden.
Een van de makkelijkste manieren om rijst te koken is in ruim water. Bij het afgieten gaat dan wel wat smaak verloren. Droog koken met net genoeg water dat door de rijst geheel wordt opgenomen kan ook, maar moet even afgemeten worden. Hierbij blijft alle smaak behouden.
Je kookt toch ook geen pasta zonder dat je zout in het water doet? Hetzelfde geldt voor rijst. Het zout haalt alle smaken in de rijst omhoog en transformeert de neutrale korrel naar een gerecht waarvan je niet kan stoppen met eten. En niet te zuinig, het mag best een flinke snuf zijn.
Pandanrijst: is een beetje plakkerige witte rijst (ideaal voor het eten met stokjes), lange korrel met een bloemige smaak. Perfect voor (pittige) Aziatische gerechten. Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Pandanrijst – ook wel Jasmijnrijst – is afkomstig uit Thailand. De rijst heeft een lange korrel, bloemig aroma en nootachtige smaak, oorspronkelijk afkomstig van het pandanblad. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.
Nasi putih ("witte rijst") is gewone gekookte rijst, nasi goreng ("gebakken rijst") is een gerecht dat ook in Nederland en België populair is.
In principe is de rijst een wezenlijk onderdeel van je nasi. Net zoals in veel andere gebakken rijst recepten. Daarom kun je vaak uitgaan van ongeveer 100 gram (ongekookte) rijst per persoon als je zelf nasi gaat maken.
Nasi Rames is een soort van Nasi Goreng, de bereidingswijze en kruiden is vrijwel gelijk. Bij de Nasi Rames kun je in principe alle groenten en vlees (kip, rund, ham, etc) die je in huis hebt toevoegen aan de nasi. Op deze manier krijg je een overheerlijke mix van rijst, groenten en vlees.