Welk soort purschuim je koop is dus afhankelijk van de klus die je gaat uitvoeren. Ga je werken met bewegende delen?Dan zou je het beste kunnen gaan voor de elastische Illbruck 330. Voor normale standaard klussen is het kwalitatieve Illbruck FM310 een prima optie.
Flexibel purschuim
Wordt je constructie blootgesteld aan temperatuurschommelingen? Gebruik dan elastisch purschuim, waardoor het met deze bewegingen mee kan veren. Het schuim behoudt hierdoor langer zijn isolerende en afdichtende eigenschappen.
Uitzetten purschuim
De expansie is verschillend voor een pistoolschuim en een handschuim. Handschuim zal over het algemeen uitzetten tot 150-200% wat betekent dat je de voeg slechts voor zo'n 30-40% moet vullen. Pistoolschuim zal slechts uitbreiden tot 50-100%, dus hier moet je de voeg voor minstens 60-70% vullen.
Pur kan gebruikt worden als isolatie, lijm, opvulling, of brandwerende afdichting. Er zijn drie soorten, normaal purschuim, elastisch pur of brandwerende pur. Normaal purschuim is goedkoper en kan goed gebruikt worden in binnenruimtes, omdat hier relatief weinig temperatuur verschillen zijn.
Purschuim een veelzijdig gebruikt middel dat je in elke woning tegenkomt. Het wordt al vele jaren in de bouw gebruikt en wordt daarom ook wel bouwschuim genoemd. Purschuim komt in veel verschillende soorten en wordt gebruikt om naden te dichten, woningen te isoleren, als brandwerende afdichting en nog veel meer.
Purschuim hecht op vele bouwmaterialen zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Muurisolatie. Ook voor muurisolatie heb je naast purschuim een ruime keuze aan isolatiemateriaal. Zo kun je voor zowel een spouwmuur, scheidingswand of voorzetwand gebruikmaken van steenwol, glaswol, of houtvezel. Voordelen van geïsoleerde muren is dat je energiekosten bespaart en geluidsoverlast tegengaat.
Purschuim is in veel gevallen een goede keuze
Over het geheel genomen is polyurethaanschuim een goede keuze voor veel toepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Standaard purschuim
Dit type purschuim gebruik je in ruimtes waar geen tot nauwelijks beweging in zit. Geschikt voor het afdichten, isoleren en vullen van aansluitingen, voegen, naden en kieren.
Hoeveel zet isolatieschuim uit? Uit een bus van 750ml haal je ongeveer 45 liter isolatieschuim. Dat zou betekenen dat purschuim gemiddeld zo'n 60 tot 80% uit zet. Dit is afhankelijk van het type pur dat u gebruikt.
Wat is de maximum temperatuurbestendigheid van Recticel PUR / PIR bouwisolatie? PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Flexibele purschuim is geschikt voor de afdichting van kozijnen die geplaatst worden met behulp van mechanische bevestigingsmiddelen zoals kozijnankers. Door het flexibele karakter van dit type schuim zal het wel noodzakelijk zijn om bij het gebruik hiervan meerdere mechanische bevestigingen te voorzien .
Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers. Gebruik tenslotte een plamuurmes of vergelijkbaar gereedschap om het zacht geworden schuim weg te schrapen.
PUR-schuim (Polyurethaanschuim)
Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal. Levensduur: 20-30 jaar, maar kan langer meegaan als het goed is aangebracht en beschermd tegen vocht en beschadigingen.
Nadelen van PUR isolatie
Misschien wel het grootste nadeel is dat het geen milieuvriendelijke keuze is. Zo komen er bij het aanbrengen chemische gassen vrij, namelijk HFK's en HFO's. Dit is ook de reden waarom PUR schuim volgens strenge regels aangebracht moet worden door professionals.
Hoe lang het schuim moet uitharden, hangt af van het soort bouwschuim. Bij snelhardend schuim is het uitharden binnen een paar minuten voltooid.Bij ééncomponent standaardschuimen duurt het soms vijf tot acht uur voordat ze volledig zijn uitgehard.
De prijs per m² varieert, indicatief kunt u rekening houden met een prijs vanaf € 37,00 per m2. De investering voor vloerisolatie middels polyurethaan is ook afhankelijk van de vloersoort die uw woning heeft.
Ilbruck FM310 is een standaard purschuim voor verschillende klussen. Wil je het schuim gebruiken voor grote oppervlakken, dan is Ilbruck FM350 Perfect Foam een goed alternatief.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Wij raden aan om de ondergrond te bevochtigen omdat 1K purschuim water nodig heeft om uit te harden. Hiermee kan de droogtijd dus worden versneld. Daarnaast heeft het vochtig maken van de ondergrond nog meer voordelen: Betere celstructuur.
Ja, zolang de ondergrond droog, stof en vetvrij is. Gespoten PUR isolatie hecht zich op elke ondergrond.
Icynene H2 Foam Lite is een veilig en milieuvriendelijk isolatieschuim. Dit product komt uit Canada en wordt al meer dan 35 jaar wereldwijd toegepast voor het isoleren van dak en kruipruimte. Het is 100% water geblazen schuim met een open cel structuur, waardoor het kan blijven ademen en vocht niet opgesloten raakt.
Het werkt hetzelfde als purschuim maar bij normale purschuim kunnen muizen en ratten er doorheen knagen en dat is bij de ongedierteschuim niet het geval. Door de unieke samenstelling kan u met dit schuim diverse gaten dicht maken zonder dat er ongedierte naar binnen komt.
Het beste isolatiemateriaal tegen muizen is een combinatie van gespoten schuimisolatie, rotswol of steenwol, en RVS wering gaas.