Inzicht in het gedrag:
De plaswekker kan gebruikt worden vanaf 7 jaar. Van belang is dat het kind zelf van het bedplassen af wil komen en het zelf dus als een probleem ziet. Het kind moet voldoende gemotiveerd zijn om iets tegen het bedplassen te doen. In enkele gevallen is het kind al op jongere leeftijd gemotiveerd.
Een plaswekker leert uw kind om wakker te worden van een volle blaas. U kunt een plaswekker kopen of huren bij de thuiszorgwinkel of via internet.
De plaswekker wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel een aanvullende verzekering voor hulpmiddelen afsluiten. Je kunt een plaswekker huren of aanschaffen.
De huurprijs varieert van 30 tot 50 euro per maand. De aanschaf van een plaswekker varieert van 90 tot 150 euro. Gemiddeld neemt een plaswekkertraining 2 tot 3 maanden in beslag, maar vaak ook langer waardoor huren weer ongunstig uitpakt. De draadloze plaswekker van Rodger kost (anno 2022) bijvoorbeeld € 87,00.
Als het niet lukt…
Als dat na 4 tot 6 weken nog zo is, dan is de wekker voor jou geen goed hulpmiddel. Je kunt het dan beter na een jaar nog eens proberen. Het komt ook vaak voor dat kinderen eerst droog worden, maar na een tijdje toch weer in bed gaan plassen. Je kunt dan de wekker nog een keer gebruiken.
De meeste kinderen worden zindelijk overdag tussen de 2 en 3 jaar, en tussen de 4 of 5 jaar gebeurt dat ook 's nachts. Maar maak je niet druk als het wat langer duurt: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo.
In het kort
Maak uw kind elke avond wakker om te plassen. Doe dit als uw kind 2 uur slaapt. Geef uw kind complimenten bij een droge nacht.
Ons advies is de plaswekker net zo lang te gebruiken, totdat uw kind 3 weken achter elkaar droog heeft doorgeslapen of zelf op tijd is wakker geworden om naar de WC te gaan. Gaat het daarna zonder plaswekker nog 2 weken goed, is wat ons betreft de training geslaagd!
Hoewel overdag in de broek plassen vaak vanzelf over gaat, is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Soms kan overdag broekplassen wijzen op obstipatie (obstructie van de darmen) of een urineweginfectie. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking aan de urinewegen.
Hoe lang moet je de plaswekker gebruiken? Het werkt vaak niet direct: je moet het elke nacht gebruiken totdat je 14 nachten, dus twee weken, achter elkaar droog bent geweest. Als je na drie maanden nog vaak in bed plast, heb je een nieuwe afspraak bij de dokter nodig.
Ook een potje (tijdelijk) in de slaapkamer zetten kan helpen als het heel snel moet gaan. Leek het te lukken zonder luier 's nachts en heb je het ene ongelukje na het andere? Aarzel dan niet om de luier terug te introduceren. Misschien lukt het binnen enkele weken wel zonder.
Je kind moet de kans krijgen te leren dat het signaal van een volle blaas betekent om te gaan plassen. Je kind 's nachts wakker maken om naar de wc te gaan heeft daarom niet de voorkeur. Wil je toch je kind 's nachts naar de wc brengen? Dit helpt alleen als jij en je kind dit allebei willen.
Kinderen worden tegenwoordig een jaar later zindelijk dan 50 jaar geleden. Toch kun je ook nu nog je kinderen met 1,5 jaar uit de luiers hebben. Maar lang niet iedereen weet nog hoe je je kinderen op een leuke manier zindelijk kan maken.
Bedplassen is geen ziekte. Het is meestal een kwestie van 's nachts vertraagd zindelijk worden. Bedplassen wordt door artsen pas gezien als een 'medisch' probleem als een kind ouder dan zeven jaar nog ten minste 1 keer per maand in bed plast. Maar dan ook nog alleen als het kind er zelf last van ondervindt.
Meestal wordt de overstap naar slapen zonder luier pas gemaakt als een kind overdag stabiel zindelijk is. Hier is niet echt een specifieke leeftijd voor, maar vaak wordt de overstap gemaakt tussen de 3 en 4 jaar.
Overigens zijn er mensen die dit om die reden juist geen goed idee vinden, want een kind half slapend laten plassen betekent dat hij zich er niet bewust van is, en dat werkt dan dus niet bevorderlijk voor het proces. Echter, het vergroot de kans op een droge nacht aanzienlijk.
Wat is een oefenbroekje? Een oefenbroekje is een speciaal broekje dat tussen een luier en een gewone onderbroek in zit. Het is wat dikker dan een onderbroek en kan wat plas opnemen. Toch zijn ze dunner dan een luier en nemen ze meestal geen hele plas op.
Lichamelijk zou een kind van anderhalf jaar al klaar zijn om te beginnen met zindelijk worden. De meeste kinderen krijgen pas interesse voor zindelijkheid tussen de twee en de drie jaar. Rond de drie jaar zijn de meeste kinderen overdag zindelijk.
Bij bedplassen speelt erfelijkheid inderdaad een rol. Hadden u en uw partner beiden last van bedplassen? Dan is er 77% kans dat ook uw kinderen zullen bedplassen. Plaste slechts één van u beiden in bed, dan is de kans dat uw kinderen dat ook doen ongeveer 44%.
De werking van een plaswekker zorgt ervoor dat je kind écht wakker wordt s'nachts. De Dryly® plaswekker bestaat uit speciaal <a ” href=”/nl/webshop/ondergoed/”>sensor ondergoed en een weksysteem. Als het Dryly® ondergoed nat wordt gaat er zowel bij je kind, als in je mobiele app een alarm af.
Wat is een plashorloge? Een plashorloge herinnert kinderen eraan dat ze moeten gaan plassen. Deze kinderen gaan zo in hun spel op dat ze aandrang niet voelen of ze voelen de aandrang te laat en halen dan de wc niet. Een plashorloge laat op een vooraf ingesteld tijdstip een (tril)alarm afgaan.