Zorg dan voor de juiste plantenvoeding. Het gemakkelijkste is elke week (of desnoods elke maand) wat plantenvoeding in je aquarium toevoegen. Zelf gebruik ik deze aquariumplanten voeding en als je moeilijk groeiende planten hebt, deze vloeibare CO2. Werkt supergoed!
Het beste is vloeibare voeding, de plant kan dit makkelijker opnemen. Er bestaat universele voeding die geschikt is voor de meeste plantensoorten, maar voor een aantal soorten bestaat ook speciale voeding. De speciale voeding heeft logischerwijs de voorkeur, maar ook de universele voeding werkt goed.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
Met de beste plantenvoeding zorgt u voor optimale waterkwaliteit. Op deze manier kunnen de planten goed groeien, waardoor de vissen in het aquarium gezond blijven. Wanneer de planten niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kunnen ze niet goed groeien, gaan ze verkleuren en zullen ze uiteindelijk sterven.
Daardoor moet de populatie “goede” bacteriën eerst weer opgebouwd worden. De witte waas in het aquarium is eigenlijk een explosie van bacteriën. Gelukkig is dit niet schadelijk en op te lossen door snel groeiende aquariumplanten zoals Waterpest, Cabomba Valisneria of Hoornblad te plaatsen en die hard te laten groeien.
Laat schillen en ander fruitafval niet direct in de afvalbak verdwijnen. Scheid het afval in een bak en giet er kokend water overheen. Het aftreksel dat overblijft is een prima meststof voor planten. Je kunt er eventueel ook groenteafval bij gooien.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak. Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Dood gaande of slecht groeiende aquariumplanten hebben een tekort/teveel aan co2, voeding of licht. Het kan ook voorkomen dat het paludariumplanten zijn, deze gaan binnen 2 weken dood als ze volledig onderwater worden gezet.
Een voedingsbodem is een (humusrijke) bodemlaag (al dan niet verarmd) die enorm veel nutrienten bevat voor goede worteling en plantengroei. Vroeger werd gewoon potgrond gebruikt. Tegenwoordig zijn er speciale voedingsbodems op de markt, welke onder een laag zand of fijne grind geplaatst kunnen worden.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
Je kunt je planten zeker te veel voeding geven en dat kan schadelijk zijn. Een overdosis aan plantenvoeding kan de wortels van je plant namelijk beschadigen. Geef daarom nooit meer dan er op de verpakking vermeld staat, en geef zeker geen extra dosis als je het een keer bent vergeten.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
één keer in de week plantenvoeding doseren zonder te prutsen met maatbekertjes. De planten groeien op de plantenvoeding allemaal erg goed. Zowel de snelgroeiende planten die de lucht in schieten als de trager groeiende rode planten.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Geschikte waterplanten
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
niet belastend is en de gezondheid zeker niet gaat beïnvloeden. Een vis "op het droge" sterft een langzame pijnlijke dood omdat hij meestal stikt..
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Een luchtpomp zorgt voor een stabiel zuurstofniveau in je aquarium en voegt zuurstof toe wanneer dat nodig is. Bovendien heb je met een goede luchtpomp geen omkijken meer naar het zuurstofgehalte.
Goed voor de groei
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe.
Tot slot vormt het rijstwater ook een ideale voedingsbron voor je planten. Zolang je het gekookt hebt zonder te veel zout, en wacht tot het opnieuw is afgekoeld, vormt het een ware bron van vruchtbaarheid waarmee je zelfs de meest hopeloze plantjes een nieuw leven kan schenken!
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!