Nu het gietijzer echt helemaal schoon en poreus is, is het tijd om te beginnen met de eerste laag behandeling. Pak hiervoor het kokosvet of crisco en je siliconen kwast. Ik heb zelf een voorkeur voor het Kokosvet, Crisco is daarnaast ook een goede plantaardig vette oplossing die je kunt gebruiken.
Bij het selecteren van een kruidenolie wilt u er een die veel meervoudig onverzadigde vetten bevat en een hoge verhouding van meervoudig onverzadigd vet tot enkelvoudig onverzadigd vet. Van de gangbare kookoliën vallen druivenpitolie en zonnebloemolie op door hun hoge gehalte aan meervoudig onverzadigd vet en de gewenste verhouding van meervoudig onverzadigd tot verzadigd vet.
Seasoning is een proces dat vaak herhaald wordt als onderhoud, na gebruik of nadat gietijzer in aanraking is gekomen met vocht, bijvoorbeeld door schoonmaken. De beste olie voor het inbranden is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd).
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Dat noemen ze “seasonen”. Je dient je gietijzer dus in te smeren met een dun laagje wax. Dit laagje werkt als beschermlaag tegen roest, want roesten doet gietijzer heel erg snel.
Samengevat: olijfolie mag niet in een gietijzeren pan als je deze wilt inbranden, omdat de olie een te laag rookpunt heeft om goed te polymeriseren met het ijzer.
Olie, met name koolzaadolie (slechte, ongezonde olie), mag niet worden gebruikt. Als er tussendoor snel olie moet worden aangebracht (geen kruiden), is het het beste om een olie met een hoge temperatuur te gebruiken, zoals avocado. Een snelle wrijving kan de truc doen als je pan er een beetje droog uitziet. Ik heb een pan die ongeveer 100 jaar oud is!
Hoe maak je oud, aangekoekt vet schoon van gietijzeren potten en pannen? Week je pan in wat heet water gemengd met afwasmiddel . Deze schuimende oplossing zal al het vuil en vet in je pannen losmaken. Je mag zelf bepalen hoe lang je het laat weken.
Wat kan ik hier aan doen? Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Roest verwijderen van je gietijzeren rooster
Open je deksel en sluit de onderste luchtinlaat en smeer je gietijzer rooster goed in met plantaardige olie (zonnebloem bijvoorbeeld) of voor het mooiste resultaat met Crisco.
Dit vult de poriën en creëert een natuurlijke antiaanbaklaag. Dit zal slijten door gebruik, maar je kunt het proces altijd herhalen. Castorolie of lijnzaadolie kan hiervoor worden gebruikt, omdat het viskeuze olie is en het het beste is om een dunne filamentachtige coating op gietijzer te vormen .
Kokos en zonnebloem, twee andere oliën voor je friteuse
Maak je geen zorgen over de kokossmaak: die verdwijnt grotendeels wanneer de olie tot hoge temperatuur wordt opgewarmd. Volgens heel wat frituristen is kokosolie trouwens de gezondste van alle oliën.
Wrijf de pan helemaal in – inclusief de zijkanten en de bodem van de pan – met een neutrale olie met een rookpunt boven de 400°F. Geraffineerde maïsolie, geraffineerde zonnebloemolie en druivenpitolie zijn allemaal prima opties omdat ze betaalbaar zijn en hun rookpunt 450°F of hoger is.
Voor het op smaak brengen van gietijzer kunnen alle soorten kookoliën en -vetten worden gebruikt, maar op basis van beschikbaarheid, betaalbaarheid, effectiviteit en een hoog rookpunt raadt Lodge plantaardige olie, gesmolten bakvet of koolzaadolie aan, zoals onze Seasoning Spray.
Arachideolie kan je dan weer wel verhitten tot zeer hoge temperaturen. Het is de perfecte olie om mee te wokken of te frituren. Arachideolie bevat veel onverzadigde vetten en omega 6, een gezonde olie dus. Druivenpitolie heeft een lichte notensmaak en bevat veel onverzadigde vetten.
Zo maak je je gietijzeren pan klaar voor gebruik: Maak je gloednieuwe pan schoon met water en zeep en droog goed af. Smeer vervolgens neutrale olie die goed tegen hitte kan (bijvoorbeeld arachideolie) goed uit over de hele pan.
De oorzaak: Als u uw gietijzeren kookgerei per ongeluk te lang op een warmtebron laat staan , kunnen etenswaren, marinades en sauzen verbranden en aan het oppervlak blijven plakken. De oplossing: Gebruik een pannenlikker om aangekoekt eten te verwijderen.
Het is belangrijk om uw Le Creuset gietijzeren braadpan niet te oververhitten - dit kan ervoor zorgen dat voedsel blijft plakken. Kook altijd op een laag tot middelhoog vuur, welke warmtebron u ook gebruikt. Zorg ervoor dat u de hitte ook geleidelijk opbouwt.
Wanneer u uw gietijzer kruidt, ondergaat de olie op de koekenpan een proces dat polymerisatie wordt genoemd. Te veel olie aanbrengen voorkomt een goede polymerisatie, waardoor uw gietijzer streperig, plakkerig, bubbelig en kleverig wordt.
Het is cruciaal om geen zeep te gebruiken bij het schoonmaken om de heerlijke smaak te behouden die je krijgt bij het gebruik van gietijzer. Hoe red ik een oude, verroeste gietijzeren koekenpan? Wij hebben je! Kortom, gebruik een ovenreiniger* , gebruik staalwol en heet sop en gebruik een azijn/wateroplossing.
Als je een gietijzeren pan hebt met een laagje email, is baking soda de oplossing . Vul je pan met water, hoog genoeg om de verbrande of aangetaste plekken volledig onder te dompelen. Zet je brander op hoog en laat het water aan de kook komen. Giet er dan twee eetlepels baking soda bij.
Avocado-olie heeft een van de hoogste rookpunten (ongeveer 520°F) van alle kookoliën, waardoor het een uitstekende keuze is voor het kruiden van gietijzer. Het bevat een hoog percentage enkelvoudig onverzadigde vetten en heeft een neutrale smaak.
Is het oké om kokosolie te gebruiken op gietijzer? Ja . Kokosolie is een geweldig hulpmiddel om een gezond, gekruid oppervlak te ontwikkelen op uw gietijzeren koekenpannen.
Zodra de pan goed droog is, gebruik je een schoon vel keukenpapier of een pluisvrije doek om een dunne maar gelijkmatige laag vet aan te brengen (ik gebruik avocado-olie of kokosolie) over de binnen- en buitenkant (inclusief het handvat). Neem een nieuw, droog vel keukenpapier en veeg overtollige olie weg.