Het oesterseizoen duurt van september tot en met april en dan kunt u deze lekkernij volop eten in de betere restarants in Zeeland.
Sinds 1880 kweken we de koningin onder de oesters: de Zeeuwse platte oester. Deze oester heeft een kenmerkende platte bovenschelp en is een zeldzame delicatesse. De Zeeuwse platte oester groeit alleen op de beste en meest voedselrijke plaatsen in de Oosterschelde.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen platte en holle (creuse) oesters. De platte oester is iets kleiner dan de creuse. Omdat de platte oester trager groeit en kleiner in aanbod is, is hij duurder. Een platte oester heeft drie jaar nodig, de holle is na een jaar oogstklaar.
Wanneer kun je gaan? De regel is dat je het beste kunt rapen als de r in de maand is: van september tot en met april. In de zomer of tijdens een warm voorjaar is de kans groot dat je een 'geile oester' tegen het lijf loopt.
Als je zelf oesters gaat rapen, is het wel goed een aantal zaken in het achterhoofd te houden. "Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
Zowel de noord- als de zuidkust van Bretagne lenen zich bijzonder goed voor de oesterteelt, met oesters die bekendstaan om hun uitzonderlijke kwaliteit. De fines of de creuses, de speciale of de platte, ze hebben allemaal die kenmerkende en krachtige zilte smaak.
Op het vlak van gezondheid zijn oesters en andere schaal- en schelpdieren vergelijkbaar met andere vis, en worden ze beschouwd als een gezonde keuze. Ze zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B1 en B12 en de mineralen calcium, jodium, kalium, fosfor, seleen, magnesium en zink.
oesters openen. Reken op 2-3 stuks per persoon, of meer natuurlijk.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Als de schelp iets open staat, geef de schelp dan een tik. Sluit de schelp zich, dan is de oester geschikt voor consumptie. Bewaar oesters altijd in de koelkast.
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
De boter kleurt bruin, tijdens het smelten en dat zorgt van die heerlijk hazelnootachtige smaak. Het maken ervan is heel eenvoudig, maar volg dan wel zorgvuldig de stappen uit dit recept. Schep daarna een lepel hazelnootboter op je rauwe oester en je weet niet wat je proeft.
Voor oesters gelden verschillende sorteringen. Franse creuses worden qua gewicht genummerd van groot naar klein genummerd: de grootste 0 en de kleinste 4. Meest gangbare formaat voor rauwe consumptie is nummer 3, gevolgd door nummer 4.
De oesters (Franse) oftewel de Fine de Claire-oester als de Gillardeau-oester worden gekweekt in de Franse Charentes Maritimes, rond de stad Marennes. De Fines de Claires worden na de kweek geraffineerd en verhuizen daarvoor naar zogenaamde 'Claires'.
De voortplanting van de oester. In de maanden juli en augustus zijn de oesters aan het voortplanten. Dit noemt men melken.
Een scala van factoren bepaalt de smaak van beide oestersoorten: het water, de bodemsoort, het soort plankton en algen, de stromingen… In de zomermaanden planten Zeeuwse oesters zich voort. Jean: ‛Melken noemen we dat - oesters die melken, zijn niet lekker om te eten trouwens.
De oesters kunnen dan geen lucht meer krijgen, want ook buiten het water kunnen deze zeevruchten lang in leven blijven, maar hebben we lucht nodig. Je kunt ze ook in een plastic bakje doen, geen deksel maar wel wat ijs er bovenop doen. Of leg ze in een schaal, en doe daar wat is bovenop.
Het norovirus zit vooral in rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Dit kan komen doordat deze in besmet water gekweekt zijn. Verder kunnen ook rauwe groente en fruit besmet zijn door het gebruik van besmet water.
Bijvoorbeeld door de Salmonella bacterie. De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Professionele Oesterhandschoen
Daarom raden we altijd een oesterhandschoen aan. Dit betaalbare model van Kazoku is onze favoriet. De handschoen is gemaakt van roestvrij staal dat een patroon van maliën heeft. Aan elke ring zitten vier andere ringen.
Zeeuwse én platte oesters zijn rauw een heerlijke traktatie, gewoon met wat peper uit de molen en citroen of met wat wijn- of frambozenazijn vermengd met wat gesnipperde ui, waarvan u enkele theelepeltjes over de oesters sprenkelt. Eventueel mengt u er nog wat suiker bij voor een iets mildere vinaigrette.
Je hebt heerlijke oesters gekocht maar eet ze niet direct op, zet het dichte doosje dan rechtop in de koelkast en zet iets zwaars op het deksel. Dit zorgt ervoor dat de oesters niet open kunnen gaan. Je kunt oesters vanaf de verpakkingsdatum tot ongeveer 11 tot 14 dagen goedhouden, mits in de koelkast bewaard.
Oesters. In Nederland zijn we gewend aan het idee van het eten van rauwe oesters. Wat Nederlanders vaak niet weten, is dat de dieren meestal nog leven. De oesters lossnijden uit hun schelp doodt ze niet meteen.
Oesters zijn een 100% natuurlijk product en bevatten een hoog zinkgehalte, magnesium, vitaminen B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem, stimuleert wondgenezing, sterke botten, mooi haar en een goed geheugen.
"Helaas is er nog geen definitief bewijs of oesters pijn voelen", laat de organisatie weten. "Er zijn groepen die beweren dat oesters pijn kunnen voelen en anderen die zeggen dat ze geen centraal zenuwstelsel hebben en dus geen pijn voelen zoals andere soorten zeevoedsel.