Koffieliefhebbers beginnen op zoek te gaan naar authentieke koffiebonen. En de Lavazza Super Crema Medium Roast is de beste om te proberen. Het wijst in de richting van een originele en persoonlijke koffiebeleving. Voor Moka-pot, waarmee u de beste smaak en aroma van koffie kunt extraheren.
De mokkapot wordt ook wel espressopotje genoemd, maar eigenlijk is dit niet helemaal correct. Met een mokkapot kun je namelijk 'gewoon' koffie zetten. Natuurlijk kun je een espressomaling gebruiken, maar het cremalaagje wat je uit de espressomachine krijgt ontbreekt dan.
Mokka heeft een hele bittere, maar toch zoete koffiesmaak. En daar verklappen we meteen wat het in feite is: een koffiesoort, afkomstig uit Jemen. Grappig is dat daar dus écht een stadje is dat Mokka heet. En dat is meteen de geboorteplaats van deze koffie.
Voor de percolator heb je een niet te fijne maling nodig. Maar een percolator vraagt om een zogenaamde mokamaling, percolatormaling of moka koffie. Dit zijn allemaal dezelfde benamingen voor dezelfde maling. Deze maling is dus duidelijk wat grover gemalen dan de espressomaling.
De moka maling is een speciale koffie voor Italiaans koffie zetten met de moka, percolator, Bialetti en espressomachine! De moka maling vind je in de voorraadkast bij de meeste Italiaanse huishoudens. Ze gebruiken een moka-espressopotje om iedere dag lekkere koffie te zetten.
De dosering hangt af van wat je voor koffie je wilt maken en de grootte van je moka pot. Voor deze uitleg gebruiken wij 15 gram gemalen koffie en 150 ml water. Deze twee doseringen kan je natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.
Zorg voor goede koffie, niet al te fijn gemalen, maar voor filter voldoet het prima. Je hebt ongeveer 15 tot 17 gram (dat zijn 2,5 eetlepels) filterkoffie nodig voor een normale mokapot. Dat zijn vier kopjes espresso.
Costadoro. Costadoro staat binnen Italië bekend als de gouden standaard. De koffiebonen van dit familiebedrijf werden in Italië al driemaal uitgeroepen tot de beste van het land.
Zetmethode versus roast
Heb je een filterapparaat? Daar past een lichte en een medium gebrande koffieboon het beste bij. Donker gebrande bonen kunnen wel, maar je zult zien dat je daar veel bittere smaken mee krijgt. Voor een espresso kun je juist het beste donkerder gebrande koffie gebruiken.
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit?
Een café mocca is een heerlijk zoete koffievariatie. Deze variatie wordt gemaakt van cacao, koffie en melk. Door de melk en cacao heeft deze variatie een heerlijk romige zoete smaak en milde afdronk.
De Arabica bonen zorgen voor de wat zoetere tonen en de Robusta bonen juist voor de wat stevigere en bittere tonen. Door de juiste balans te vinden tussen deze twee bonen ontstaat deze heerlijke vertrouwde koffie. Deze bonen kun je gebruiken in bonenmachines, maar zijn ook een goede basis voor filterkoffie.
Introductie ouderwets koffie zetten met de hand
Een ouderwetse koffiemolen. Vervolgens werd water gekookt en het water werd met behulp van een filter over de het verse koffiemaalsel gegoten. Even geduld en klaar was de filterkoffie. Tegenwoordig wordt er niet meer zo heel veel met vers gemalen koffie gewerkt.
Gefilterde koffie, zoals filterkoffie, oploskoffie, koffie van koffiepads, percolatorkoffie en de meeste automatenkoffie verhoogt het cholesterol daarom niet of nauwelijks. Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Espresso – dé Italiaanse koffie. Dé Italiaanse koffie is de espresso. Zo kennen wij het tenminste, in Italië heet het natuurlijk gewoon een caffè. Espresso is een koffiebereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.
De echte authentieke Italiaanse espresso is Segafredo koffie kortgezegd het harmonieuze samenspelen van melangeren, branden en bereiden. De beste ruwe groene koffiesoorten, gecombineerd met de traditionele Venetiaanse kunst van het koffiebranden en de modernste bereidingstechnieken.
Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, waar zowel de Arabica als de Robusta boon groeien. De koffie die hier vandaan komt, staat bekend om de lage zuurgraad, de romige textuur en de chocolade -en karameltonen. Het is dus een koffieboon die van zichzelf al wat zoeter smaakt.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
De Italianen consumeren 'slechts' 6 kilo koffie per persoon per jaar, goed voor een negende plaats. Italianen lijken daarmee kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen.
Vul het waterreservoir met 1/3 azijn en 2/3 water en laat het vervolgens koken. De percolator moet daarna wel goed gespoeld worden om de azijn geur uit de percolator te halen. Het gebruik van anti-kalk producten voor percolators. Het plaatsen van een waterontharder, om kalkaanslag te voorkomen.