Adem in door je neus, niet te diep. Laat hierbij je schouders laag en laat je buik naar voren komen. Adem rustig uit via je neus. Probeer rustig uit te ademen tot het moment dat het nog prettig aanvoelt.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.
Mensen klagen over een scala van klachten die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid.
Zuurstof in, koolzuur uit
"Je ademt sneller door je mond, omdat hier meer lucht tegelijkertijd naar binnen kan en omdat je hierbij geen weerstand voelt. Dit lijkt fijn – of soms zelfs nodig, bijvoorbeeld als je aan het sporten bent, maar niks is minder waar.
Stap 1: Rustig ademhalen
Adem eerst rustig in en uit, adem richting de buik. Voel dat de buik omhoog komt bij inademing en de buik naar binnen gaat bij uitademing. De ademhaling moet rustig en ontspannen zijn.
Met een diepe inademing neem je evenveel zuurstof op als met een lichte ademhaling. Je blaast er ook koolzuurgas mee weg, die juist nodig is om de zuurstof naar je lichaamscellen te vervoeren. ' Als je heel vaak diep ademhaalt, kun je gaan hyperventileren: je hartslag versnelt, je begint te zweten en je wordt duizelig.
De voordelen van de buikademhaling
Er gaat meer zuurstof naar je brein en spieren. Wanneer je je middenrif bewust naar beneden beweegt op een inademing, kan je veel vollediger en optimaler ademen. Je stimuleert je parasymphatische zenuwstelsel: dat deel van je autonome zenuwstelsel dat je lichaam tot rust brengt.
Wanneer we niet spreken of in rust zijn, ademen we door onze neus. Echter zijn er heel wat mensen die door de mond ademen wanneer ze in rust zijn. Ook mensen met keel-, neus- of oorproblemen ademen constant door de mond. Dit wordt mondademhaling genoemd.
Ademhalingsproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan een aandoening, zoals astma of COPD, de achterliggende oorzaak zijn. Veelvoorkomend is een luchtweginfectie. Andere oorzaken zijn stress (hyperventilatie of chronische stress) of een allergie.
En dat is de nasale cyclus. Wat inhoudt dat er afwisselend bloed naar de zwellichamen van het linker en rechter neusgat gaat. Hierdoor ademt u op dat moment vooral door het andere neusgat en lijkt het gezwollen neusgat dichter te zitten. Het autonome zenuwstelsel bepaalt door welk neusgat u ademt.
Door diep in te ademen open en vul je alle longblaasjes opnieuw een verbeter je de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide. Dat is de hoofdreden waarom we vanuit fysiologisch perspectief zuchten: het gezond houden van de longen. Vier à vijf keer per uur zuchten is een normale frequentie."
Wat gebeurt er dan? "Als je hoog en oppervlakkig ademhaalt, komt er minder bloed in aanraking met de inademingslucht. Het gevolg is dat er minder zuurstof kan worden opgenomen. Als er bovendien sprake is van hyperventilatie - een te hoge ademfrequentie - verlies je te veel koolzuurgas."
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
De symptomen variëren van ademtekort tot duizeligheid en hartkloppingen. Deze fysieke sensaties kunnen soms zomaar ontstaan en leiden tot een vermindering van de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Deze functiestoornis komt wereldwijd veel voor, maar er is nog veel onderzoek nodig.
Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker. Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.
Patiënten hebben veelal last van autofonie, oftewel het horen van geluiden die men zelf produceert. Deze geluiden, zoals de eigen ademhaling, stem en hartslag, gaan via de buis van Eustachius direct naar het trommelvlies.
Er zijn heel veel verschillende ademhalingstechnieken maar de bekendste zijn wel de buik/borst ademhaling, gebruik van het middenrif (diafragmaal ademhalen), adempauze bij volledige inademing, met bolle wangen uitademen (pursed lip breathing), Autogene Drainage (AD), Houdingsdrainage, Forced Expiration Techniek en ...
De nadruk hoeft hierbij niet op het inademen door de neus te liggen! Probeer 2 keer zo lang uit te ademen als in te ademen. Dus bijvoorbeeld 2 seconden in te ademen, 4 seconden uit te ademen. Als de ademhaling tot rust is gekomen, zit er vaak een (kleine) pauze tussen uw uitademing en inademing.
Buik versus borst
“Buikademhaling is beter dan borstademhaling omdat mensen bij borstademhaling geneigd zijn hun schouders op te trekken en daardoor stijve spieren krijgen. Borstademhaling is op zich niet fout, maar buikademhaling is gewoon beter voor je nek.
Inademing vindt plaats door het vergroten van het volume van de borstkasholte. De vergroting van de borstkasholte vindt plaats door afvlakking van het middenrif (buikademhaling) in combinatie met samentrekking van de tussenribspieren, waardoor de ribben naar boven en naar buiten worden getrokken (borstademhaling).
Je adem inhouden
Wanneer je je adem inhoudt, komt er steeds meer koolstofdioxide in je bloed. Omdat je lichaam dit niet te lang toe laat, neemt het ademcentrum op een bepaald moment de controle van je over.
Probeer rustig te ademen: 3 seconden in en 6 seconden uit. Of ga iets doen als uw ademhaling in de war is, bijvoorbeeld kniebuigingen en praten met iemand. In een papieren of plastic zak ademen helpt niet. De fysiotherapeut kan helpen bij ademhalings-oefeningen.
Ademhalingsoefeningen tijdens dagelijkse activiteiten kunnen heel nuttig zijn. Adem 2-20 seconden in, adem 10-20 seconden uit en bouw dit langzaam op. Al snel zul je zien dat je 45 seconden tot 2 minuten kunt uitademen als je genoeg oefent!