Een hele praktische en veilige manier van bukken gaat als volgt. Ga staan met een lichte spreidstand van de voeten voor stabiliteit.Breng dan het bekken naar achteren alsof u met de billen iets naar achteren wegduwt.Heupen en knieën worden gebogen.
Hier kunnen we wel heel kort over zijn: Nee! Bukken is niet schadelijk voor je rug. We komen regelmatig mensen in onze praktijk tegen die denken dat rugpijn komt van het bukken. Vooral mensen die zijn verteld dat zij een slechte rug hebben, worden afgeraden om te bukken.
Werknemers die (bijna) dagelijks voorwerpen of mensen tillen of dragen hebben een grote kans op (blijvende) rugklachten. Het is daarom belangrijk om deze vorm van fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken of op een verantwoorde manier uit te voeren.
Maximaal is dat 23 kilo, maar bij extra zware omstandigheden kan dat dus nog lager zijn. Over het algemeen luidt de uitkomst maximaal 12 kg of zelfs nog veel minder. In de bouw geldt als regel dat goederen zwaarder dan 50 kg niet handmatig verplaatst mogen worden. Dus ook niet met meerdere werknemers.
Bij het tillen van zware voorwerpen bestaat de kans op beschadiging van de rugspieren, de bindweefselbanden rond de wervelkolom of de tussenwervelschijven. Hoe zwaarder men tilt, hoe groter de kans op beschadiging.
Een goede oefening om een rechte rug te bevorderen is om met je rug tegen de muur te gaan staan. Zorg ervoor dat je voeten circa 25 centimeter uit elkaar staan. Je billen, je hoofd en je rug moeten tegen de muur leunen. Doe je armen helemaal omhoog, tik de muur aan en hou dit 10 seconden vast.
Bij het verplaatsen van een last wordt steeds aangeraden om de last zo dicht mogelijk tegen het lichaam te houden om de belasting van de ruggengraat te minimaliseren. Vanaf een bepaalde drempel (25kg voor mannen en 15kg voor vrouwen), kunnen er door de druk op de tussenwervelschijven immers letsels ontstaan.
Gebruik eventueel een zacht kussentje voor onder de onderrug. Schuif je zittbotten (billen) zo dicht mogelijk tegen de muur en strek je benen omhoog weg tegen de muur aan. Leg je handen zijwaarts en strek je kruin weg. Blijf 5 tot 10 minuten zo liggen en voel je benen zwaarder worden en ontspan je hele lichaam.
Zowel bij het zitten, staan als liggen is een correcte houding belangrijk om rugproblemen te voorkomen. Zorg vooral voor een rechte houding om de krommingen van de rug te respecteren. Een holle en een bolle rug moet je absoluut vermijden.
Wanneer je pijn ervaart bij het voorover buigen is het raadzaam deze beweging zo min mogelijk te maken, de rug licht hol te houden en zo min mogelijk te zitten. 7. Het kan helpen om regelmatig te gaan staan, de handen in je onderrug te leggen en voorzichtig achterover te hellen.
- Tillen wordt gedefinieerd als een handeling waarbij een object met de hand(en) wordt beetgepakt en vervolgens zonder mechanische hulpmiddelen wordt verplaatst, zonder dat de taakuitvoerder zich lopend verplaatst.
Een correcte houding is een positie waarbij u beide voeten recht onder uw heupen plaatst (bij zithouding moeten beide voeten stevig op de grond staan). Bil- en buikspieren zijn lichtjes opgespannen. Een holle rug is absoluut te vermijden, maar naar de andere kant doorbuigen is ook nergens voor nodig natuurlijk.
Een bochel is een uitstulping in de bovenrug of ondernek, en ontstaat door verschillende oorzaken. Een verkeerde werkhouding kan ook een bochel veroorzaken. De borstwervelkolom is te sterk gekromd waardoor er aan de rugzijde een bolling ontstaat, die soms zichtbaar is voor buitenstaanders.
Vaak staat het hoofd te ver voor het lichaam. De schouders staan naarbvoren, het hoofd achterover gekanteld en de bovenrug is gekromd.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Tillen wordt vaak gezien als het handmatig verplaatsen van lasten tussen 3 en 25 kilo. De grens van 25 kilo wordt vaak aangehouden als bovengrens, maar er zijn veel sectoren waar dit in de praktijk lastig haalbaar is.
Te zwaar trekken, duwen en manoeuvreren is een belangrijke oorzaak van klachten aan het bewegingsapparaat bij mensen die in de zorg werken. Daarom is er daarvoor een Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting afgesproken: 'Niet trekken van meer dan 25 kg met 2 handen, maximaal 15 kg per hand.
Als uitgangspunt mag de te duwen of trekken kar inclusief belading niet meer dan 350 kg bedragen. Daarbij gaan we uit van een kar met goede, grote wielen en een vlakke ondergrond, zonder drempels of hellingen. Als dat wel het geval is, dient bij voorkeur een lager maximum duw- en trekgewicht te worden gehanteerd.
De Arbowet kent geen specifieke eisen over hoeveel een werknemer mag tillen of dragen. De last mag echter geen gezondheidsrisico opleveren voor de veiligheid en of de gezondheid van de werknemer (Arbobesluit 5.2).
Op een dag wordt u wakker en u kunt uw bed niet uitkomen omdat u niet meer kunt opstaan. Een lage rugpijn die zo hevig is, noemen we spit of acute lage rugklachten. Wie wel eens spit heeft gehad, weet hoe vervelend en pijnlijk dit is. Het belemmert je behoorlijk in je bewegingen.