Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
De Kaiterra Laser Egg TVOC komt uit onze test naar voren als de beste luchtkwaliteitsmeter op netstroom. Daarnaast werkt hij ook op batterij, wat hem makkelijk verplaatsbaar maakt. Deze luchtkwaliteitsmeter meet erg veel parameters, waaronder luchtvochtigheid, fijnstof en TVOC, maar jammer genoeg is CO2 daar niet bij.
De concentratie CO2 wordt weergegeven in deeltjes per miljoen, wat afgekort wordt tot PPM (Parts Per Million). In een woning is de normale hoeveelheid CO2 maximaal 800 PPM.
De luchtkwaliteit in huis kun je zelf meten met apparaten en sensoren. Hier zijn veel verschillende soorten van. Zo kun je voor vocht en elke vervuilende stof een los apparaat kopen. Daarnaast zijn er apparaten die een combinatie van vocht en vervuilende stoffen kunnen meten.
Gezonde lucht is van levensbelang!
Iedere vier seconden haal je adem, meer dan 20.000 keer per dag. Voor je longen is het belangrijk dat je gezonde lucht inademt. Helaas is de lucht in Nederland op veel plekken ongezond. En dat veroorzaakt ernstige longziekten zoals astma, COPD en longkanker.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Verkeer, industrie, landbouw en huishoudens (o.a. houtstook) zijn belangrijke bronnen van fijnstof. Een slechte luchtkwaliteit (dus veel verontreinigende stoffen in de lucht) heeft effect op de gezondheid. Zie verder paragraaf gezondheidseffecten.
Tips tegen luchtverontreiniging
Laat de auto wat vaker staan en neem voor korte ritten de fiets en voor langere de trein. Zo verminder je de uitstoot van ongezonde stoffen. Kijk op Fiets, OV of auto. Bij houtstook komt er veel fijnstof in de lucht.
Zelf al deze stoffen gaan meten is niet mogelijk. Voor stikstofdioxide, ozon en een deel van het fijnstof zijn sensoren en betaalbare meetapparaten beschikbaar. Bij de fijnstof moet worden bedacht dat de kleinere deeltjes, met diameters onder 0.5 miljoenste meter (micrometer), niet worden geregistreerd.
Veel gestelde vragen over luchtreiniger gezond:
Ja. Een luchtzuiveraar verwijdert de verontreinigingen in de lucht en de virussen. Het kan ook helpen bij het beheersen van de symptomen van allergieën, MCS en astma. Het is een essentieel instrument om van een goede luchtkwaliteit te genieten.
Tussen 1000 en 2000 ppm heb je als mens een minder goede concentratie of een minder goede nachtrust. Onder 1000ppm blijven is dus aan te raden. Boven 5000 ppm CO2 kan je aannemen dat de luchtkwaliteit zeer slecht is.
Richtlijnen voor CO2 in binnenruimten
Groen: 400 tot 800 ppm is goed (±400 is het niveau van de buitenlucht). Oranje: 800 tot 1200 is medium. Rood: 1200+ is slecht (1200 is echt de limiet voor binnen-lucht, ventileren is noodzakelijk).
Het is bekend dat elke CO2 meter met sensor een meetfout heeft. Voor een CO2 meter met een meetbereik tot 5000 ppm is 50 ppm een aanvaardbare meetfout. Een meetbereik tot 10.000 ppm heeft een aanvaardbare meetfout met 100 ppm. Dit zijn twee aanvaardbare waarden.
Je kunt daarvoor kijken op www.luchtmeetnet.nl , waar de resultaten van onder andere RIVM, GGD Amsterdam en DCMR op staan. Op luchtmeetnet.nl kun je per stof de concentratie zien bij jou in de buurt op dit moment. Als er geen meetpunt bij jou in de buurt is, kun je kijken op de kaarten van Atlas Leefomgeving.
CO2-meters zijn niet goedkoop. Afhankelijk van de functionaliteiten en het design zit de prijs doorgaans ergens tussen 100 euro voor een instapmodel en 500 euro voor professionele modellen.
In Nijmegen en Amsterdam is de luchtkwaliteit het slechtste. Ook Europees gezien scoort Groningen goed, maar de schoonste lucht wordt ingeademd door de inwoners van het Zweedse Umeå. In de Poolse stad Nowy Sacz is de slechtste luchtkwaliteit van Europa gemeten.
Opmerkelijk: Hoogeveen staat wel in de top 3 van meest zwerfafvalboetes van het land. Van alle boetes in Nederland voor het dumpen van afval is tussen 2014 en 2020 1,7 procent uitgedeeld in de provincie Drenthe.
Je plaatst de luchtkwaliteitsmeter in iedere ruimte in huis. Na een korte kalibratie gaat hij aan de slag. Je ziet de kwaliteit van de lucht in je huis in een oogopslag op het apparaat zelf. Daarnaast koppel je de meeste meters aan een app waarin je uitgebreide informatie vindt.
Het verkeer (weg en water) is de grootste bron van fijnstof, vooral door het gebruik van diesel. Het verkeer stoot zo'n 40% van het fijnstof uit. Daarin wordt ze op de voet gevolgd door de industrie die ongeveer evenveel uitstoot. Daarna volgt de landbouw die zo'n 23% van het fijnstof uitstoot.
De schoonste lucht, het zuiverste water en het meeste groen? The winner is … Zwitserland!
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.