Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.
Wanneer wordt gewerkt met de traditionele laser heeft het verwijderen van een 'amateur' tatoeage gemiddeld 3 tot 5 behandelingen nodig en een professioneel geplaatste tatoeage 8 tot 15 laserbehandelingen.
In de regel duurt het verwijderen van een tatoeage niet lang (40 seconden bij een tatoeage ter grootte van een pinpasje). Erg grote tatoeages behandelen we meestal in delen. Tussen de behandelingen zit ongeveer 8 weken. Deze tijd heeft het lichaam nodig om de inktdeeltjes af te voeren.
Een laserbehandeling is de enige methode waarvan klinisch bewezen is dat het tatoeages laat vervagen. Tijdens de behandeling gebruikt een speciaal opgeleide professional geconcentreerde lichtbundels om de inkt die diep in de huid zit af te breken.
Door onze adviezen op het gebied van nazorg op te volgen, zal de hersteltijd van je huid kort zijn en zal je weinig last hebben na je laserbehandeling. Is jouw huid na enkele weken weer geheel hersteld? Dan kan je zonder problemen een nieuwe tattoo laten plaatsen op de plek waar jouw oude tattoo zat.
Is tattoo weglaseren pijnlijk? De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier.
Doorgaans zijn er 3 tot 6 behandelingen nodig met een tussentijdse periode van 6 weken. Het aantal tattoo laserbehandelingen dat in jouw geval nodig zijn kunnen hiervan afwijken. Tijdens een gratis en vrijblijvend consult kan onze huidtherapeut een goede inschatting maken.
De PicoLO® is een laser die verschillende dingen effectief kan behandelen: pigmentvlekken, tattoos, huidveroudering, en littekens. Deze Nd:YAG laser geeft pulsen af van 100% picoseconde. Deze pulsduur is korter dan vergelijkbare lasers, wat, uit onderzoek gebleken, de PicoLO® veiliger en effectiever maakt.
Amateuristisch geplaatste tattoos zijn gemiddeld binnen 2 tot 5 behandelingen weg, professioneel geplaatste tattoos zijn in gemiddeld 6 tot 10 behandelingen weg. Tattoos in de kleuren groen, blauw en paars zijn in sommige gevallen niet volledig verwijderbaar.
Meestal gaat de naald met de inkt tot zo'n 2mm diep de huid in totdat het de lederhuid bereikt. De huid is opgebouwd uit twee verschillende lagen, die weer uit verschillende weefsels bestaan.
Douchen na je laserbehandeling
Geen zorgen, je mag na je laserbehandeling gewoon douchen. Zorg er wel voor dat de douche niet te heet is, zodat een heftige huidreactie wordt voorkomen. Daarnaast raden we je aan om een wasgel te gebruiken die antibacterieel werkt.
Wanneer de huid is genezen, kan een net gezette tatoeage direct worden verwijderd. Vaak betekent dit dat het verwijderen al na enkele dagen mogelijk is. U dient er wel rekening mee te houden dat een nieuwe tattoo in de regel meer werk vereist wanneer u deze wilt laten verwijderen.
Volgens onderzoek van Advanced Detmatology onder 600 mensen met een tattoo blijkt dat 78 procent van de mensen er spijt van heeft. Opvallend is dat 75 procent van de mensen met spijt niet langer dan een paar uur heeft nagedacht over het zetten van een tattoo. 91 procent heeft de tattoo laten zetten rond hun twintigste.
Omdat het best een proces is, zal er wel een paar dagen overheen gaan voordat je de tatoeage met as daadwerkelijk kunt laten zetten. Maak je overigens geen zorgen over de as die overblijft. De tatoeëerder gebruikt over het algemeen in totaal ongeveer één kubieke centimeter aan as.
Bij een behandeling met laser, wordt het pigment verpulverd door de laserstraal, waarna het lymfesysteem het oppikt en afvoert. Bij deze methode wordt het pigment dus via je lichaam afgevoerd, bij PMU removal met vloeistof niet. Je huid is dan misschien nog een beetje rood en na 4 tot 6 weken helemaal hersteld.
Tijdens het verwijderen van je tattoo wordt er door de laser een lichtbundel gericht op je tatoeage. Deze lichtbundel wordt geabsorbeerd door de inkt van je tattoo in de huidlaag. Door de energie van de laser valt de inkt van je tattoo in kleine deeltjes uiteen en wordt het door het lichaam afgevoerd als afvalstoffen.
Voor en na de behandeling
Deze bevat een herstellende crème om de huid sneller te genezen en kompressen voor op de tattoo. De kompressen en crème moet je tot 10 dagen na de behandeling aanbrengen. Vermijd de zon en UV-Straling maximaal. Geen sauna en niet zwemmen.
Door blootstelling aan de zon, gewichtstoename, verslapping van de huid en wrijving vervaagt je tattoo nou eenmaal. Toch gaat dit op de ene plek sneller, dan op de andere. Hieronder lees je op welke plekken jouw plaatje het snelst verdwijnt.
Smeer de tatoeage na het wassen in met een dun laagje antibacteriële zalf. Gebruik alleen de zalf die de tatoeëerder je heeft aangeraden, zoals Bepanthen of Tattoo Goo. Gebruik geen eigen zalfjes, crèmes, ontsmettingsmiddelen, cosmetica en dergelijke. Gebruik zeker geen producten op basis van vaseline.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Een volgende doe-het-zelf mogelijkheid om je tattoo te verwijderen, is door gebruik te maken van een citroen. Citroen, en andere citrusvruchten, zijn echter niet altijd goed voor de huid. Bij mensen met een gevoelige huid, kan citroen de huid irriteren.
Tegenwoordig is een tattoo lichter maken geen probleem meer. Dankzij de geavanceerde lasertechnieken is het mogelijk om je tattoo lichter te maken zonder dat er littekens of beschadigingen achter blijven. Vroeger waren deze technieken niet zo geoptimaliseerd als tegenwoordig, en zo raakte de huid flink beschadigd.