De levensduur van een gietvloer
Er zijn verschillende soorten gietvloeren, maar in het algemeen geldt dat een gietvloer van Coatingvloer.nl zo'n 30 jaar meegaat. Een gietvloer gaat zo lang mee omdat de gietvloer uit verschillende lagen bestaat. Dit maakt de vloer erg sterk en weerbaar.
Een gietvloer moet in principe 3 tot 5 dagen drogen. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer ook nog laag voor laag met de hand moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat u weer gebruik kan maken van de ruimte.
Gietvloeren zijn niet krasvast
De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als deze niet goed genoeg beschermd worden, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum.
Sommige vloeren zijn zeer krasgevoelig, sommige kunnen scheuren, of hebben last van (sterke) verkleuring. Sommige gietvloeren kennen die problemen minder of niet. Dat alles is afhankelijk van het kwaliteitsniveau dat je bereidt bent te kiezen.
De prijs van een vloer
De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kwaliteit van de vloer en door de print van het pvc. Een goede pvc vloer is dus nog altijd een stuk goedkoper dan een gietvloer. Een gietvloer begint namelijk bij ongeveer 35 euro per vierkante meter.
PU gietvloeren.
Dit maakt een hard-elastische PU gietvloer beter bestand tegen krassen dan een cementgebonden gietvloer.
Bij krassen of beschadigingen over een groter oppervlak, is het aan te raden om de volledige toplaag te vervangen. Dit gebeurt door de vloer te polijsten en te voorzien van een nieuwe topcoat. In uitzonderlijke gevallen kan na het polijsten blijken dat de beschadigingen ook in de onderlaag zijn doorgedrongen.
Wat kost een gietvloer? De prijs van een gietvloer ligt in 2022 tussen de € 45,- en de € 65,- per vierkante meter. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van onder andere: het aantal vierkante meters, het gebruikte materiaal, de huidige ondervloer, de locatie en de gewenste kleur.
Populaire betonlook kleuren zijn Dark Grey, Fossiel en Krijt. Ook bij een betonlook effect heeft u vooral de keuze uit grijstinten, zandkleuren en groene tinten. Groen is een originele gietvloer kleur. De tinten groen die we bieden liggen dicht bij grijs, waardoor de kleur rustig en tijdloos is.
Een hoogpolig vloerkleed geeft een mooi beeld op een gietvloer. Dit omdat de drukke structuur van het kleed met de strakke naadloze vloer, een sterk contrast veroorzaakt. Daarnaast geeft een hoogpolig vloerkleed je interieur een huiselijke sfeer. Bovendien is het lekker zacht aan je voeten!
Een gietvloer is het beste schoon te maken en te houden van alle vloeren, dit in tegenstelling tot houten vloeren. In tegenstelling tot houten vloeren heeft een gietvloer geen naden, kieren of randjes. De gietvloer bestaat namelijk uit één geheel.
Een polyurethaan gietvloer is ideaal voor vloerverwarming. De PU gietvloer is namelijk zeer elastisch en kan hierdoor het uitzetten dat gebeurt tijdens de verwarming goed opvangen. Daarnaast is dit type gietvloer slechts enkele millimeters dik, dit zorgt ervoor dat de ondergrond snel verwarmd is.
Een gietvloer grondig reinigen doe je best met een aangepaste vloerreiniger in combinatie met een microvezel dweil. Stofzuig eerst op voorhand zodat stof en losliggend vuil weg zijn. Gebruik ook zeker niet te veel water, want dat kan een laagje kalk achterlaten.
Het antwoord is: Ja, een gietvloer kan scheuren. Maar een scheur in uw gietvloer is echter in 95 procent van de gevallen te wijten aan een scheur in de ondergrond, waardoor uw gietvloer ook scheurt. Scheurvorming in nieuwbouw woningen komen doorgaans vaker voor dan in bestaande woningen.
Het mag duidelijk zijn dat een gietvloer zeker isolerende eigenschappen heeft. Daarnaast gaat een gietvloer door de slijtvaste eigenschappen een lange tijd mee. Goed voor je portemonnee dus! Let er wel altijd goed op welke soort je kiest als je ook van plan bent om gebruik te maken van een vloerverwarming.
Een normale gietvloer, van epoxy of polyurethaan kent een aantal nadelen. Ze worden gemaakt van aardolie, grondstoffen die niet herwinbaar zijn en hebben vluchtige organische stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Een gietvloer van biopolymeren worden gemaakt van olie uit de zaden van een vrucht.
Een gietvloer is traditioneel opgebouwd uit meerdere lagen. Hoeveel lagen, hangt af van de gietvloer die je kiest. Vuistregel is dat hoe meer lagen er moeten worden gelegd, hoe langer het zal duren voordat je gebruik kunt maken van de vloer. Dit komt doordat na elke laag er een droogtijd in acht moet worden genomen.
Uitharding en droogtijd van de epoxy vloercoating
Na achttien uur uitharden, kan er al voorzichtig over de vloer gelopen worden, maar de epoxy vloercoating heeft minimaal 36 uur nodig om echt volledig uit te harden. Epoxy is na droging niet meer elastisch.
Het duurt uren voordat het middel opgedroogd is. Soms wordt een richtlijn van twaalf uur aangehouden, maar de meeste experts kiezen voor de veiligere optie van 24 uur. Je kunt zelf uitrekenen hoe snel de vloer droog zal zijn. Dit kun je doen door de dikte van de laag keer twaalf te doen.