De Riedel Amadeo Mini 0,75 l is volgens ons de beste decanteerkaraf. De beste decanteerkaraf heeft een uniek design en is van het designjaar 2019. Het heeft een volume van 750 cc en een hoogte van 25 cm. De beste decanteerkaraf is handgemaakt en mondgeblazen.
Simpele methode
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Vul de karaf een derde met azijn. Vul de karaf dan bij met water. Wacht een uurtje en de kalk is verdwenen! Je kunt het water met azijn ook weer in de waterkoker gieten, zodat we waterkoker ook kalkvrij wordt.
Als de speen en fles schoonmaken met de hand gebeurt, kan je ze het beste aan de lucht laten drogen. Zet ze hiervoor ondersteboven op een schone hand- of theedoek. Heb je ze snel nodig? Dan kan je de fles en speen droogmaken met een schone theedoek.
Vul de vaas met tandpasta en warm water en laat dit inweken; Doe een scheutje bleekwater in de vaas, laat vollopen met warm water en laat een uurtje staan; Poets kalkaanslag weg met zout of soda; Poets de binnenkant van de vaas op met de binnenkant van een aardappelschil.
Een vaas met een smalle hals is lastig schoon te maken, omdat je er niet makkelijk in kunt met een afwasborstel. De oplossing is de vaas voor de helft te vullen met warm water, een handjevol ongekookte rijst en een handjevol sodazout. Gebruik hiervoor een trechter of maak er eentje van papier.
Heb je geen vaatwasser? Dan is glascorrosie verwijderen met soda erg gemakkelijk. Maak een mengsel van water en een theelepel baking soda. Wrijf het mengsel met een doek over de witte aanslag en spoel het glas af.
Afwasmiddel en chloor
Meest voor de hand liggend is de vaas schoon te maken met afwasmiddel. Op zich werkt dat goed, maar de aanslag gaat nog makkelijker weg als u een druppel chloor in het water doet. Laat even inweken en verwijder het vuil met een afwasborstel.
Wanneer babyfles en speen vervangen
Voor alle spenen geldt: controleer ze regelmatig op zwakke plekken, scheurtjes of gaatjes en vervang een speen na ongeveer 6 weken. Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.
Een eenvoudig en doeltreffende manier om je waterfles schoon te maken is met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed.
Zet de flessen bij het drogen op z'n kop op een droge theedoek of op keukenpapier. Je kunt ze aan de lucht laten drogen of afdrogen met een schone theedoek.
Zo maak je je drinkfles schoon
De meeste flessen kunnen helaas niet in de vaatwasser, dit heeft te maken met de coating die beschadigd kan raken. Wat je wel kan doen is de fles vullen met heet water en een tijdje laten staan (minstens 30 minuten).
De oplossing is vrij simpel. Chloor er in. die je aan het water in de bidon toevoegd. Na een aantal uren is die vieze smaak en geur voor altijd weg.
Normaal wordt melkvoeding op lichaamstemperatuur (ongeveer 37 °C) gegeven. Je mag ze ook op kamertemperatuur (ongeveer 20 °C) geven. Geef het flesje sowieso niet te koud, maar laat ze ook niet koken. Het is aangeraden water maximaal 2 à 3 dagen in de koelkast (voorkeur HGR) te bewaren.
Gebruik geen warm water direct uit de kraan voor babyvoeding
Apparaten, zoals een geiser of boiler, kunnen de kwaliteit van het warme drinkwater beïnvloeden. Gebruik voor het warm maken van de voeding een flessenwarmer, voeg er kokend water aan toe of warm de voeding op in een pannetje heet water.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Vaatwassers reinigen met het grootste gemak allerlei soorten vaat, maar het kan zijn dat glazen dof uit de vaatwasser komen. Dit kan komen doordat je in een buurt woont met hard water waardoor er zich een kalklaag op het glaswerk vormt, maar het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld verstopte sproeiers.
3 manieren om kalkaanslag op glas te verwijderen
- Vul een spuitbus of verstuiver voor de helft met water en voor de helft met azijn. Spray dit rijkelijk op het glas en laat het een kwartier inwerken. Spoel dan af, en klaar! - Ook met zuur kunt u kalkaanslag op glas bestrijden.