Chablis is een van de beroemdste witte wijnen uit Frankrijk én misschien wel de beste witte wijn uit Bourgogne. Gemaakt van de Chardonnay-druif en met een heel typerende smaak: droog, verfijnd en fruitig en met een elegante mineraliteit. Die mineraliteit is gelijk het meest typerende kenmerk van een Chablis.
De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit).
De term Grand Cru wordt gebruikt voor wijnen uit kwaliteits wijngaarden en betekent in de wijnbouw 'grote oogst'. Het woord 'groot' heeft hier niets te maken met de kwantiteit, maar juist met de kwaliteit van de oogst. Grand Cru verwijst naar wijnen uit betere en superieure wijngaarden.
Een Bourgondisch aperitief
Een gerecht is pas typisch Bourgondisch als iemands eetlust wordt opgewekt met kaassoesjes (kleine soesjes met gruyère) en met wat charcuterie (ham en rosette (worst) uit de Morvan). Lekker bij deze amuses is een Kir (Bourgogne aligoté met crème de cassis).
Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.
Neem de tijd om door de dorpjes en met name de landerijen te rijden. Let op de borden: vente de vins vrac et bouteille. Daar waar geen toeristenbus kan parkeren, kan een goed adres zijn én worden voor het kopen van wijn.
Deze indeling stamt uit 1873 en kun je zien als een soort score. Grand Cru Champagne heeft met 100% de beste score. Premier Cru en Cru zitten daaronder, maar altijd met een minimum van 80%. Deze score is o.a. gebaseerd op de geografische eigenschappen van de gemeenten en de toenmalige verkoopprijzen van de druiven.
Grand cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "grote oogst" betekent. De term "groot" slaat daarbij op de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd.
Vrij vertaald betekent cuvée 'tank'. Aan het gebruik van de benaming cuvée zijn geen regels verbonden. De benaming cuvée verwijst naar het mengen van verschillende druivenrassen. In de Champagne wordt de 2050 liter most, die bij de eerste persing uit een marc (4000 kilo) druiven wordt geperst, de cuvée genoemd.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
Bourgondië of Boergondië (Frans: Bourgogne) was een van de 21 regio's van Frankrijk, maar ging in 2016 op in Bourgogne-Franche-Comté. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest.
De wijn is wat transparant. Veel rood fruit zoals aardbei en cranberry. Hoge zuren en weinig tannines (het stroeve in je mond alsof je een druivenpitje kapot bijt). De Bourgogne heeft een koel tot gematigd klimaat.
Volgens de Appellation d'Origine Contrôlée mogen de volgende druivenrassen worden gebruikt voor het maken van rode wijn in de Saint-Émilion: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère en Malbec.
Crus Bourgeois AOC aus dem Médoc
De algemeen gebruikte term “cru bourgeois" dateert uit de middeleeuwen toen de burgers van de stad Bordeaux, de “bourg", de beste percelen van de streek opkochten, die vervolgens met de benaming “cru bourgeois" werden aangeduid.
1) Bar 2) Barbaars 3) Beledigend 4) Bot 5) Buitenmatig 6) Erg 7) Grof 8) Hard 9) Hard, zonder rekening te houden met de ander 10) Hardvochtig 11) Harteloos 12) Honds 13) ...
Ze geven klanten advies over wijnen. Op sommige Franse wijnflessen staat bijvoorbeeld zo'n piramide op de bottleneck. “Sélectionné par” of “La sélection” staat op het etiket en dan de naam van de winkel. Dergelijke wijnen zijn meestal veel beter dan andere in dezelfde prijs of kwaliteitscategorie.
5. Blauwschimmelkazen zoals stilton, gorgonzola en roquefort. Een stuk blauwschimmelkaas kan wel een lekkere zoete tegenhanger gebruiken. Ga voor een glas rode port, dessertwijn, zoete mousserende wijn of een gewurztraminer uit de Elzas.
Zowel de tartiflette als de raclette zijn vrij zware gerechten. En net daarom kan de juiste wijn schitteren door opnieuw evenwicht aan tafel te brengen. Ideaal zijn frisse witte wijnen of een levendige jonge rode wijn.
Hoe harder de kaas, hoe meer tannines de wijn kan hebben. Hoe romiger de kaas, des te meer zuurgraad vereist is in de wijn. Wijn met veel tannines is ideaal met harde en oude kazen, dit is veelal rode wijn. Wijn met meer zuren is ideaal met zachte romige kaas, dit is vaak witte wijn.
De term verwijst naar de 15e eeuw, waarin het Franse koningshuis en de hertogen van Bourgondië hun macht uitbreidden naar de Lage Landen. Ze introduceerden er een levensstijl van luxe en rijkdom. Nog steeds worden België en de Zuid-Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg daarom als 'Bourgondisch' beschouwd.
Zo kan je in Dijon genieten van heerlijke gougères, balletjes van hartig soezendeeg gevuld met kaas die smelten in je mond. Als hoofdgerecht kan je kiezen voor bœuf bourguignon, een heerlijk stoofpotje van mals Bourgondisch rundsvlees in rode wijn, of 'escargots à la Bourgogne', slakken met kruidenboter.