Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Sterkste blauwe kaas
Roquefort staat bekend als de koning van de kazen en is de kaas met de sterkste smaak in deze categorie.
Roquefort Papillon is een Franse blauwaderkaas van het hoogste niveau. Bereid uit rauwe schapenmelk en gerijpt met penicillium Roqueforti in de natuurlijke grot van de Combalou. Het zuivel blijft zacht ondanks de pittige smaak.
Gorgonzola is door de zachte en fijne textuur perfect te gebruiken in veel verschillende recepten. Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees.
Castello Danablu Blauwe Kaas
Deze Deense blauwe kaas is een rijke, romige, extreem aardse blauwe kaas. Hij is niet zo pittig als andere blauwe kazen zoals gorgonzola. Hij neigt meer naar hartig en romig. Voor mij is het de beste blauwe kaas om in een salade met fruit te gooien, zoals een Waldorfsalade.
Ja, blauwe kaas kan een goede bron van calcium, eiwitten en vitaminen zijn, maar het moet met mate geconsumeerd worden vanwege het hoge vet- en zoutgehalte.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
"In veel opzichten", zegt Mark Kacary van The Norfolk Deli, is Colston Bassett Stilton "de koning van de blues." Colston Bassett is ontwikkeld door Dr. William Windley en maakt zijn kaas altijd op de traditionele manier, met melk van lokale boerderijen binnen een straal van 2,4 kilometer van de zuivelfabriek in de Vale of Belvoir.
Rogue River Blue heeft geen begeleiding nodig en schittert spectaculair op zichzelf of met een simpele fruitcompote. Toegevoegd aan salades of vlees tilt het de keuken naar nieuwe hoogten en biedt het chefs de mogelijkheid om de rijkdom aan complexe smaken in hun gerechten te integreren.
Calabres, een Spaanse blauwschimmelkaas gemaakt van koemelk, wordt omschreven als halfharde kaas en heeft ongeveer vijf maanden nodig om te rijpen. Roquefort , beschreven als de sterkste blauwschimmelkaas, heeft ook ongeveer vijf maanden nodig om te rijpen, maar is gemaakt van schapenmelk en blijft zacht en kruimelig.
Vragen over kaas bewaren
Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Blauwe kaas kan van verschillende soorten melk worden gemaakt en elk heeft een eigen smaak. De populaire Franse blauwe kaas van schapenmelk heet Roquefort . Italiaanse Gorgonzola wordt van koemelk gemaakt. Britse Stilton, ook van koemelk gemaakt, is romig.
Gorgonzola heeft als blauwschimmelkaas een pittigere smaak dan veel andere kaassoorten. Deze blauwschimmel smaakt scherp, zout en toch ook romig en heeft een klein beetje een bittere nasmaak. Gorgonzola kan kruimelig zijn maar ook smeerbaar, afhankelijk van de rijpheid.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Viking Blue is een pittige blauwaderkaas uit Denemarken. Perfect voor op een kaasplateau voor liefhebbers van uitgesproken smaken, maar ook zeer geschikt om te smelten.
Long Clawson is een van de zes zuivelfabrieken ter wereld die Stilton kan maken dankzij de PDO-status. Long Clawson Dairy heeft voor de derde keer in vier jaar Supreme Champion Cheese gewonnen bij de Global Cheese Awards met zijn traditionele Blue Stilton.
Ja, je kan kaas invriezen in de vriezer, zeker harde en semi harde kazen. Maar zachte kazen hebben een hoog vochtgehalte, waardoor de kaas bij invriezen kruimelig of korrelig kan worden.
Nu een beschermde kaas, mag Stilton alleen worden gemaakt in de provincies Nottinghamshire, Derbyshire en Leicestershire. Colston Bassett Stilton wordt vaak beschouwd als de beste.
Dat goede kazen niet enkel afkomstig zijn uit kaaslanden Italië, Frankrijk of Nederland, laat kaasmakerij Rogue Creamery uit Amerika zien. Hun winnende blauwe kaas, de Rogue River Blue, wordt in de herfst gemaakt van biologische koemelk. Dit, omdat de melk dat op zijn best is.
De unieke Italiaanse magere melk die tijdens de productie wordt gebruikt, geeft het een karakter dat onnavolgbaar is in andere soorten kaas. Zo'n complex oorsprongsproces maakt het een bijzonder heerlijke versie; er is geen blauwe kaas met een smaak- en mondgevoelcombinatie die vergelijkbaar is met gorgonzola .
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten.Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn. Kaas is een van de voedingsmiddelen die veel diëters in het nieuwe jaar laten staan, omdat ze denken dat het calorierijk is vanwege het hoge vetgehalte en dat het gewichtstoename veroorzaakt.
Neem magere zuivelproducten
Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Deze kaas is perfect voor het toevoegen van een krachtige, pittige toets aan salades, pasta's, en sauzen. Of je het nu verkruimelt over een biefstuk, mengt in een dressing, of simpelweg serveert op een kaasplankje, blauwe kaas brengt karakter en diepte in je gerechten.