Waarom is mantelzorg zo belangrijk? Mensen kunnen dankzij de mantelzorg vaak langer thuis blijven wonen en contacten met hun eigen vertrouwde kring mensen onderhouden. Die contacten blijven dankzij mantelzorg ook na een eventuele verhuizing naar een verzorgings- of verpleeghuis in stand.
Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg).
Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden is er voor wie lange tijd niet voor zichzelf kan zorgen. Het geld kan ook worden gebruikt om de kosten voor mantelzorgers te vergoeden. Op dit moment bedraagt de vergoeding 130 euro per maand.
Een officieel bewijs dat je mantelzorger bent bestaat niet. Toch vragen steeds meer organisaties erom. Bijvoorbeeld als mantelzorgers medehuurderschap of een urgentieverklaring voor een sociale huurwoning willen krijgen, of vanwege vrijstelling van sollicitatieplicht. Of wanneer er een mantelzorgwoning geplaatst wordt.
Er zijn geen wetten en regels voor mantelzorg
Niet elke zorgmedewerker mag zomaar een spuit of medicijnen geven aan een patiënt. Je kijkt er misschien raar van op, maar deze regels gelden niet voor mantelzorgers. Je mag als mantelzorger dus gewoon medische handelingen doen zolang je naaste hiervoor toestemming geeft.
Een mantelzorger wordt niet ingedeeld als beroep. Het is ook geen vrijwilligerswerk en hij of zij verdient dus eigenlijk geen geld. Wel heeft een mantelzorger recht op een aantal aanvullende vergoedingen.
Iemand is mantelzorger als de zorg al minimaal 3 maanden duurt, of zorg biedt voor minimaal 8 uur per week. CBS hanteert een definitie waarbij de mantelzorger zorg verleent aan iemand die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is.
Thuiszorg is hulp aan huis door professionele zorgverleners. Die krijgen hier ook voor betaald. Mantelzorg is hulp die u krijgt van een familielid, vriend, kennis of buurman/-vrouw. Dit is vrijwillige hulp; zij krijgen hier dus niet voor betaald.
Onder mantelzorg vallen allerlei soorten van hulp en zorg: huishoudelijke hulp, praktische steun, verzorging, verpleging, begeleiding, toezicht en emotionele steun. De zorg of hulp die u geeft, is anders of meer dan mensen normaal gesproken (in een gezin) aan elkaar geven.
Enkele concrete voorbeelden van mantelzorg zijn: Een kind dat voor zijn/haar moeder zorgt. Dit komt vaak voor wanneer 1 van beide ouders al is overleden. Wanneer de overgebleven ouder hulpbehoevend wordt – en graag thuis wil blijven wonen – komt veel van de zorg vaak neer op de kinderen.
Nadelen voor de gever
je langzaam steeds meer doet dan was afgesproken. je sociale leven lijdt onder de tijd die je aan de mantelzorg besteedt. de mantelzorg (te) zwaar wordt naast je werk. de mantelzorg emotioneel en lichamelijk te belastend wordt.
Naast het reduceren van de moeilijkheden in het combineren van werk en zorg, levert mantelzorgvriendelijk ondernemen bovendien enkele concrete voordelen op. Zo onderhoudt de mantelzorger door aan het werk te blijven zijn sociale contacten en wordt isolement vermeden.
Verzorg je een familielid of vriend die tijdelijk of permanent hulpbehoevend is, bijvoorbeeld door een fysieke of verstandelijke beperking of door een psychische aandoening? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op een financiële tegemoetkoming. Misschien heb je ook recht op (tijdelijk) verlof.
Mantelzorger ben je als je op regelmatige basis zorgt voor een partner, ouder, een kind, schoonouder, een buur of een vriend die omwille van ziekte, handicap, ouderdom, psychische kwetsbaarheid of een verslavingsproblematiek extra zorg nodig heeft. Je doet dit omdat je met de persoon een affectieve, sociale band hebt.
De voorwaarden om een premie te krijgen, verschillen van gemeente tot gemeente. De gemeentelijke mantelzorgpremie wordt toegekend aan de zorgbehoevende of aan de mantelzorger. Het is het gemeentebestuur dat kiest aan wie welk bedrag wordt gegeven en wanneer dit gebeurt.
Je kunt via de WMO afdeling van de gemeente van degene waar je voor zorgt navragen wat er voor jou als mantelzorger geregeld is. Verder kun je je eventueel inschrijven bij één van de regionale steunpunten die mantelzorgondersteuning bieden. Overal in het land zijn er lokale en regionale Steunpunten Mantelzorg.
Jazeker, want mantelzorg is niet verplicht. Maar let op: ben je een gezonde huisgenoot (dus inwonend) van iemand die zorg nodig heeft - bijvoorbeeld je echtgenoot of echtgenote - dan wordt wél verwacht dat je de huishoudelijke taken op je neemt. Schoonmaken, ramen lappen, boodschappen doen en dergelijke.
Mantelzorgers boden in 2019 het meest gezelschap of emotionele ondersteuning, maar dit kan ook in combinatie zijn met andere soorten hulp, zoals ondersteuning bij regelzaken of persoonlijke verzorging.
Mantelzorg wordt gegeven door één of meerdere personen. Eén zorgbehoevende persoon kan meerdere mantelzorgers hebben. Mantelzorg vloeit voort uit de sociaal-emotionele relatie die iemand heeft met de persoon voor wie hij zorgt.
In Nederland kennen we verschillende verlofregelingen voor mantelzorgers. De belangrijkste bij mantelzorg zijn het kortdurend zorgverlof en het langdurig zorgverlof. Een leidinggevende kan deze verlofregelingen als oplossing aandragen bij medewerkers die mantelzorg verlenen.
Waar kan ik een mantelzorgcompliment aanvragen voor mijn mantelzorger? U vraagt het mantelzorgcompliment aan bij de gemeente. Gemeenten beslissen zelf over de vorm van het mantelzorgcompliment. Het mantelzorgcompliment wordt ook wel mantelzorgwaardering of mantelzorgvergoeding genoemd.
Zowel degene die mantelzorg krijgt als de mantelzorgverlener mag in de mantelzorgwoning wonen. De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, van wie minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.