Een achteruitbouwstrook is het stuk grond dat gelegen is tussen de rooilijn en de bouwlijn, van waaraf u mag beginnen te bouwen.
Het RUP bakent die zones af waarbinnen geen meergezinswoningen kunnen worden gerealiseerd. Het betreft een perimeter-RUP dat een overdruk legt over de woongebieden in de ruime zin volgens het gewestplan.
Iedere aanvulling, ophoging, uitgraving of uitdieping die de aard of de functie van het terrein wijzigt, wordt als aanmerkelijke reliëfwijziging beschouwd. Hiermee wordt met andere woorden elke aanzienlijke verandering van het bodemreliëf bedoeld.
De strafvordering: Bouwmisdrijf verjaart doorgaans na een periode van 5 jaar na het plegen van het laatste feit. Tijdens deze periode van 5 jaren kunnen daden gesteld worden die de termijn stuiten waarna een nieuw periode (eenmalige periode) van 5 jaar begint te lopen.
Zonder vergunning mag het volume van de totale reliëfwijziging niet meer bedragen dan 30 kubieke meter per goed. Let op, met een goed wordt bedoeld de volledige grond waarop de ophoging betrekking heeft. Dit kan gaan om slechts één kadastraal perceel maar ook om meerdere kadastrale percelen samen.
De bouwdiepte bepaalt hoe diep een gebouw mag zijn. De specifieke bouwdiepte wordt vaak bepaald in de voorschriften die neergelegd zijn in een verkavelingsvergunning, een bijzonder plan van aanleg of een ruimtelijk uitvoeringsplan. Een hoofdfunctie die door het plan juridisch en geografisch wordt vastgelegd.
Dit is een woonzone waar expliciet de bestaande open ruimte beschermd wordt of een toekomstige grote, onbebouwde, niet overdekte ruimte opgelegd wordt. Dit gebeurt op plaatsen zoals de gevangenis in de Begijnenstraat, waar een 'nabestemming' wonen op rust en waar de bestaande open ruimte gevrijwaard moet blijven.
Voor het hele Belgische grondgebied werden gewestplannen opgemaakt en ingedeeld in bestemmingszones: woonzone, industriezone, woonuitbreidingsgebied, natuurgebied, landbouwgebied of een andere bestemming.
Wilt u weten welke bestemming geldt op een bepaald perceel, dan vraagt u dit best na bij de gemeente. Zij hebben een overzicht van alle geldende plannen (ruimtelijke uitvoeringplannen van gewest, provincie of gemeente, maar ook bijzondere plannen van aanleg) die het gewestplan intussen mogelijks hebben vervangen.
Ja, in de Wet ruimtelijke ordening is vastgelegd dat een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Dat kan door een heel nieuw bestemmingsplan vast te stellen, maar ook door het nemen van een verlengingsbesluit.
De vergunningen die vanaf 1 september 2019 afgegeven werden, zijn 3 jaar geldig. Voor de vergunningen die voor 1 september 2019 afgegeven werden en tot op vandaag nog niet vervallen zijn, geldt een voorkooptermijn van twee jaar.
Surf naar www.geopunt.be. Bij het tabblad 'kaart' (1) vul je in de adresbalk het adres/ de locatie in (2). Voor de ruimtelijke bestemming: kies onder 'kaarten en plaatsen' (3) het thema 'bouwen en wonen' en daaronder 'ruimtelijke ordening'.
Wanneer er na 1962 vergunde verbouwingswerken aan de woning werden uitgevoerd, kan je ook een kopie van het plan opvragen op de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente. Deze houdt normaal gezien het plan bij van alle woningen waarvoor bouwvergunningen werden afgeleverd.
Een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt, in geval van een gemeentelijk RUP is de gemeente de plannende overheid.
Normaal is de bouwdiepte op de verdieping beperkt en strekt deze zich niet uit over de volledige diepte van het gelijkvloers. In de verkavelingsvoorschriften wordt vaak bepaald dat de bouwdiepte op de verdieping beperkt moet worden tot maximaal 10 tot 14 meter.
Afstand perceelgrens
De bijbouw moet minstens 3 meter van de perceelgrens blijven in de zijtuin en in de achtertuin is deze afstand vastgesteld op 2 meter. Indien de bijbouw tegen een aanpalend gebouw wordt gebouwd, mag het tot de perceelgrens gaan als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt.
De algemene regel is dat bijgebouwen buiten de 4 meter hoger mogen zijn dan 3 meter mits zij dus aan specifieke regels voldoen. Deze regels hebben te maken met de dakvorm en de bouwhoogte ten opzichte van het erf van de buren.
Is een woning onvergund, dan kan dat zware gevolgen hebben: Bij zonevreemde woningen kan verbouwen en herbouwen enkel toegelaten worden bij hoofdzakelijk vergunde gebouwen. vrijstellingen van vergunning voor bepaalde werken gelden enkel bij vergunde gebouwen.
In de geoloketten gewestplan, ruimtelijke uitvoeringsplannen en algemene en bijzondere plannen van aanleg kan u informatie terugvinden omtrent bestemmingen en voorschriften die in het kader van ruimtelijke ordening voor een bepaald gebied of perceel van toepassing zijn.
De Pijp is een Amsterdamse wijk en een voormalig stadsdeel van Amsterdam, nu onderdeel van stadsdeel Zuid.
Jordaan. De Jordaan is het stadsdeel van Amsterdam waar de meeste liedjes over geschreven zijn. Het staat bekend om haar herenhuizen, gezellige cafés, winkeltjes en de stadse sfeer. De Jordaan werd in de 17de eeuw een wijk die gebouwd werd voor de middenstand.
Je krijgt een financiële vergoeding voor honderd procent van jouw bouwgrond. Je perceel wordt ingeruild voor een ander stuk bouwgrond waarop je wél mag bouwen. Je wordt gecompenseerd met zogenaamde 'ontwikkelingsrechten', die je dan kunt verkopen aan iemand die zijn grond wel mag bebouwen.
Vaak denken mensen dat er voor illegaal gerealiseerde bouwwerken een verjaringstermijn geldt. In het omgevingsrecht bestaat echter geen verjaringstermijn. Het is bij wet geregeld dat het in heel Nederland verboden is om een bouwwerk zonder omgevingsvergunning te bouwen én zonder omgevingsvergunning gebouwd te laten.