Wat is daklood? Daklood bestaat uit loodslabben en kun je vinden op het dak. De loodslabben worden gebruikt om twee oppervlaktes, die tegen elkaar zijn geplaatst, af te dichten. Zo zorgt daklood ervoor dat het dak één geheel wordt en dat er geen kieren meer tussen zitten.
Een loodslab wordt vaak ook een bladlood of daklood genoemd en heeft twee belangrijke functies namelijk het goed afdichten van twee delen van op uw dak en het zorgt voor een betere isolatie van uw huis.
Wat kost het vervangen van loodslabben? Lood is een vrij prijzig materiaal en zeker, omdat de prijzen ook nog onderhevig zijn aan flinke schommelingen. Gemiddeld kost een strekkende meter lood al €200 á €220 bij vervanging tot op het binnenblad. Deze prijs is wel inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw.
Er zijn twee manieren waarop lood vervangen kan worden. Het lood kan vervangen worden tot op het binnenblad. Om het oude lood te verwijderen, verwijderen wij twee tot drie lagen stenen uit de buitenmuur. Daarna bevestigen we het nieuwe lood op het binnenblad, vervolgens metselen we de muur weer dicht.
Bladlood is zacht, platgewalst lood dat je gebruikt om onder andere muren, kozijnen, daken en dakkapellen waterbestendig af te sluiten. Vooral daar waar verschillende materialen bij elkaar komen.
- Bladlood: een loodslab of loodslabbe is een strook lood wordt gebruikt voor een waterdichte aansluiting tussen onderdelen van een gebouw, bijvoorbeeld bij een schoorsteen of een dakvenster. Een zwaardere (dikkere) loodslabbe is sterker dan een lichtere (dunnere).
Vanaf 1993 is er een verbod op het gebruik van loodhagel in de jacht. Jagers gebruiken nu andere metalen, zoals zink, staal en bismut. Het gebruik van lood in brandstoffen is sinds 1999 in de EU niet meer toegestaan. Ook is vastgelegd dat lood niet meer in persoonlijke verzorgingsproducten mag worden gebruikt.
Bij metselwerk is de beste oplossing dat stroken stenen worden verwijderd zodat het lood in de spouw tegen het binnenblad gemonteerd kan worden. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat het lood ten minste 4 cm diep wordt ingeslepen in een voeg.
Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Boven het kozijn moet een loodslab aanwezig zijn ten behoeve van de afwatering van het gevelwater. Als deze loodslab (of soortgelijke voorziening) niet aanwezig is en/of hieraan zijn gebreken opgemerkt is het advies deze afwatering of loodslabbe boven het kozijn geheel opnieuw aan te brengen.
Dun bladlood is zeer eenvoudig te bewerken en op maat te snijden met een mes of zelfs te knippen met een schaar. Door de hoge flexibiliteit en onvermoeibaarheid van lood kan het dunne bladlood veelvuldig worden vervormd zonder te scheuren.
In de regel dringt het regenwater zover in de gevel dat een belangrijk deel daarvan achter de beëindiging van de loodslabbe omlaag zakt. De loodslabben in spouwmuren moeten tegen het binnenspouwblad minimaal 25 mm hoog worden opgezet. De loodslabbe wordt omgevouwen en in het binnenspouwblad gefixeerd met een voegklem.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Loodkit is kit of lijm geschikt voor gebruik met lood.
In de praktijk kan je iedere zuurvrije kit gebruiken, maar er zijn twee soorten kit die er bovenuit springen. De lijmkit van tremco type sp050 en de engelse "Leadsheet Sealant" van Calder Industrial Materials .
Lood kunt u het beste verdekt vastzetten met koperen nagels met een brede platte kop. Mocht een open vernageling toch noodzakelijk zijn, dan moet u deze zorgvuldig afdekken met een trotseerloodje. 6. Voor het stevig vastzetten van de loodbekleding moet u koperen klangen gebruiken van 0.8 millimeter.
Lood kan eenvoudig met een stanleymes worden gesneden en 'afgescheurd'. Leg altijd een plaatje board onder het te snijden lood, dit voorkomt dat u per ongeluk een snee geeft in de bitumen.
Het afdichten en afplakken van naden en kieren in dakgoten. Het beschermen van borstweringen, dakranden en daktrimmen.
De stroken van een loodslabbe moeten elkaar tenminste 80 mm overlappen. Het verdient aanbeveling de overlappen met de overheersende windrichting mee te dekken (“van het weer af”).
Bij het klussen aan uw huis heeft u soms bladlood of loodvervanger nodig. Daarmee kunt u lekkage aan uw woning voorkomen en zorgt u voor de perfecte afwerking van bijvoorbeeld dakconstructies, schoorstenen en dakkapellen.
Het lood schoonmaken door het op te poetsen raden wij niet aan. Het hoort namelijk een beetje dof en grijzig te zijn. Als het lood erg vies is door verfspetters kunt u dit makkelijk verwijderen door het er heel voorzichtig af te krabben en licht behandelen met staalwol.
Blootstelling aan lood wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op long-, maag- en urineblaaskanker. Het sterkste epidemiologische bewijs bestaat voor long- en maagkanker, die zwak maar consequent geassocieerd zijn met beroepen en industrieën waar sprake is van blootstelling aan lood.
Lood veroorzaakt onder andere een verhoging van de bloeddruk en schade aan de nieren. Bij zeer hoge belasting is er kans op schade aan het zenuwstelsel en de hersenen en een verhoogd risico op abortus. Lood kan door de placenta heen een foetus binnendringen en kan dan zenuwstelsel en hersenen aantasten.
Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.