De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Het vlees van coquilles heeft een boterzachte structuur met een nootachtige smaak. Liefhebbers willen de smaak zoveel mogelijk intact houden en voegen daarom niet te veel kruiden toe. Bij voorkeur eet je coquilles vers op de dag van aankoop. Ze zijn in de koelkast hooguit twee dagen houdbaar.
Naast bakken en grillen is het ook mogelijk om coquilles rauw te eten. Daardoor is het ook mogelijk om ze te gebruiken bij bijvoorbeeld sushi of door ze in dunne plakjes te snijden voor carpaccio. Hierbij is het wel belangrijk dat je echt superverse coquilles gebruikt.
De spier van de coquille is het lekkerste gedeelte.
Coquilles, of sint-jakobsschelpen, zijn van nature super zoet en zijn erg populair om te gebruiken als voorgerecht. Wij laten ze voor u geconditioneerd ontdooien zodat ze meteen klaar zijn voor gebruik. Bak ze niet te lang, want dan worden ze taai.
De coquille, ook bekend als Sint Jacobsschelp, is met zijn fraai gevormde roze-achtige waaierschelp van 10 centimeter doorsnee een opvallende verschijning. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse.
Het openen van een coquille
Zet de schelp rechtop met de bolle kant naar u toe. Wrik de schelp op de zijkant open met een oestermesje. Houd de schelp een stukje open en pak een groter (koks)mes. Met het mes op ongeveer 30 graden snijdt u vlak tegen de platte kant van de schelp het vruchtvlees los.
De sint-jakobsschelp komt veel voor in de Atlantische Oceaan, maar ook in de Middellandse zee. De Sint-jakobsschelp is het beste als deze is opgedoken. Het vlees de coquilles zitten in een pot van 1 kg verpakt .
Het beste kun je naar de visboer gaan of naar de viskraam op de markt. Ook (horeca)groothandels hebben vaak goede coquilles. Die in de supermarkt zijn vaak minder vers. Zorg dat de verse coquilles die je koopt stevig zijn.
Coquilles - Boodschappen | Jumbo.
Wat is de beste tijd om sint-jakobsschelpen te eten? Het seizoen duurt van 1 oktober tot 15 mei. De visserij, en ook de periode waarin gevist mag worden, is aan strenge regels gebonden. Het is verboden om schelpen van minder dan 11 cm op te vissen.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum twee dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn twee dagen houdbaar.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
De coquille is de bereiden d.m.v. koken of bakken. Aanbevolen hoeveelheid: 2 ons per persoon.
Invriezen is geen goed idee, want coquilles uit een pot zijn al ingevroren en weer ontdooid, en nogmaals invriezen is dan niet verstandig.
De coquilles van Dilvis zijn echt top qua smaak en hebben weinig nodig. Even kort grillen of bakken is genoeg. Er zitten ongeveer 7/8 stuks in 250 gram en ongeveer 30 stuks in een kilo.
Een verse coquille ruikt niet naar vis en is stevig. Het is belangrijk om hem niet te lang te bakken, anders wordt het vlees net zo taai en rubberachtig als inktvisringen die te lang in het vet liggen. De smaak is zo neutraal, dat tal van bereidingen mogelijk zijn.
Bewaar de schelpen niet te lang maar eet ze bij voorkeur vers op de dag van aankoop. Ze zijn hooguit twee dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze warm en koud eten. Gebruik ze als smaakmaker in salades of serveer ze naturel als voorgerecht.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Je kunt de vis 3 maanden bewaren in de vriezer.
Sint-jakobsschelpen, sint-jakobsvruchten, sint-jakobsnoten of coquilles (sint-jacques), het slaat allemaal op hetzelfde product. Als je een van deze benamingen in de winkel, bij je vishandel of op de menukaart ziet staan, moet je niet twijfelen.
Bewaar ze dus niet eerst nog drie dagen in de koelkast voordat je ze gaat bakken, da's zonde. Heb je geen visboer? Kies dan de ingevroren variant en ontdooi ze een dag van tevoren in de koelkast. Dep je coquilles altijd droog voordat je ze gaat bakken.