Wat is een Codependentie relatie? Codependentie vindt zijn oorsprong in de kindertijd en is een reactie op trauma. Codependentie in relaties betekent dat je naar je partner, kinderen en/of anderen vanuit controle een buitensporige zorg en verstrengeling laat zien.
Het ontstaat in de kindertijd als een reactie op trauma. Wanneer je codependent gedrag vertoond ben je emotioneel afhankelijk van een persoon. Je gedraagt je naar de wensen en verwachtingen van een ander. Dit kan een onbewust patroon zijn waar je telkens negatieve gevoelens aan overhoudt.
Codependentie in relaties
Je wordt te veel gericht op het pleasen van je partner. Je laat over je grenzen gaan omdat je ze niet voldoende voelt en bewaakt. Je zet je eigen behoeftes en verlangens te weinig op de voorgrond. Hierdoor raak je jezelf steeds meer kwijt.
Maak jezelf los van problematische mensen
Codependents hebben de neiging om verstrikt te raken in andermans problemen. We proberen mensen, die vaak niet willen veranderen, te repareren, te controleren, te redden, advies te geven en oplossingen op te dringen. Dit gedrag, hoe goed bedoeld ook, werkt meestal averechts.
Als je van je codependentie wil genezen, zul je moeten werken aan je zelfbeeld en zelfacceptatie. Dit is niet alleen een stap, maar een levenslange reis. Er bestaat geen quick fix. Mensen volgen therapie om zichzelf te veranderen, niet beseffend dat het gaat over het accepteren van jezelf.
Wat is codependentie? Codepentie wordt in de psychotherapie aangeduid voor mensen die zich onderdanig kunnen opstellen naar een ander toe. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde en willen het liefste iedereen tevreden stellen. Hierbij cijferen ze zich helemaal weg en worden eigen gevoelens en behoeften opzij gezet.
Mensen kunnen niet zonder liefde van anderen. Maar wanneer je relatie met een ander ten koste gaat van jezelf en je niet meer zonder de ander kan, kan het zijn dat je verslaafd bent aan de liefde.
Wat is een relatieverslaving? Een relatieverslaving is een complexe gedragsverslaving waarbij iemand obsessief vast blijft houden aan een ongezonde, liefdeloze relatie, ondanks vaak psychische en lichamelijke schade die een partner de ander toebrengt.
Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een 'middel' dat door de natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller bij elkaar te brengen en te laten hechten waarna ze zich kunnen voortplanten. Ook is bekend dat er chemische stoffen vrijkomen in ons lichaam wanneer we verliefd worden.
Als relatieverslaafde voel je een sterk verlangen om te verbinden, te zorgen, liefde te geven zodat hij of zij zal veranderen en jou daarvoor in ruil al die liefdevolle aandacht, begrip en erkenning zal geven die je in een vorige relatie of in je jeugd zo gemist hebt.
Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door negatieve patronen en gedragingen die schadelijk zijn voor één of beide partners. Deze patronen kunnen variëren van emotioneel misbruik en manipulatie tot fysieke agressie.
Je voelt je veilig in je relatie met hem. Je kunt vrij ademen als je bij hem bent, hij is eerlijk, niet wreed, hij verontrust je niet, je vertrouwt elkaar, je voelt je geborgen, hij doet geen gekke dingen, is niet verslaafd of psychisch ziek, je kunt eerlijk zijn, je voelt dat je jezelf kunt zijn, je durft je te uiten.
Wanneer heb je een relatie na daten? Je kunt pas spreken van een relatie als je daar overeenstemming over hebt bereikt. Of je dat nu doet door 'verkering te vragen', een eerste kus of door met elkaar naar bed te gaan, een relatie is iets dat je samen aangaat.
Wat is hechtingstrauma? Hechtingstrauma komt voor wanneer je als kind niet tegemoet bent gekomen in je behoefte aan warmte, nabijheid en veiligheid. Dit komt voor in gevallen zoals: emotionele, fysieke, seksuele trauma's, scheiding, het verliezen van een belangrijk hechtingsfiguur, verlating of afwijzing.
Codependentie is niet alleen een te grote afhankelijkheid van een andere persoon. Het is een verstrengeling, wat betekent dat je identiteit verweven is met je partner. In een codependent relatie ligt je focus zo op de andere persoon dat jouw behoeften, gevoelens en interesses worden onderdrukt en genegeerd.
Een afhankelijkheidsrelatie kan ontstaan doordat iemand afhankelijk is van iemand zijn liefde, goedkeuring of aandacht. Doorgaans komt deze behoefte voort uit erkenning. Het kan voorkomen dat je jezelf volledig verliest in een relatie, waardoor je je enkel goed voelt door de goedkeuring of aandacht van de ander.
Het hebben van intense fantasieën over seksuele ontmoetingen met die persoon. Het voelen van een sterke drang om fysiek contact te maken, zoals aanraken, kussen of knuffelen. Het voelen van een intens verlangen om de persoon te zien en bij hen te zijn. Het hebben van seksuele dromen over de persoon.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Er is sprake van een gebrek aan waardering. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen en grenzen van de ander. Respectloos gedrag kan zich uiten in constant kritiek hebben en de ander kleineren. Een andere uiting is het negeren van de mening van je partner en het niet serieus nemen van zijn gevoelens.
Als je besluit een giftige relatie te beëindigen, is het vaak het beste om helemaal geen contact meer te hebben met je ex, indien mogelijk. De relatie voelde waarschijnlijk in meer of mindere mate dramatisch. Het contact verbreken kan ervoor zorgen dat je de dingen weer helder en realistisch ziet.
Een seksverslaving kan ernstige gevolgen hebben. Noodzakelijke hulp blijft uit of komt (te) laat, waardoor je in een neerwaartse spiraal terechtkomt van risicovol gedrag. Zoals de dwangmatige behoefte aan seksuele excessen en veel wisselende, onveilige contacten.
Het afkicken zelf (de lichamelijke detox) duurt meestal 1 - 2 weken.De behandeling duurt meestal 3 tot 6 maanden.Soms duurt het 9 maanden, een jaar of nog langer. Ons doel is altijd: jou en je belangrijke naasten een heel eind op weg helpen, zodat jullie daarna zelf verder kunnen.
Hechten. Zit je in een ongezonde relatie, dan is de oorzaak daarvan volgens Hofman vaak te herleiden naar je jeugd. “Veel mensen hebben een onveilige hechtingsstijl: dat betekent dat je je in je vroegere leven niet veilig hebt kunnen hechten aan je ouders of verzorgers.
Voortdurend gebruik ondanks dat je weet dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert. Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen oftewel tolerantie. Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die die minder hevig door meer van de stof te gebruiken.