De Allium Tuberosum, of Knoflookbieslook, is te herkennen aan de groene strepen op de stervormige bloemen. De stervormige bloemen van Allium Tuberosum zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm.
Smaak. De bladeren van Chinese bieslook hebben een knoflooksmaak en deze is wat pittiger dan de 'gewone' bieslook. In China blancheert men de bladeren en stengels van dit soort look. In de Nederlandse keuken kom je bieslook vooral tegen in salades en dressings.
Een andere naam voor knoflookbieslook is “Chinese Bieslook”. Ze lijkt wel wat op bieslook (Allium schoenoprasum) maar er zijn toch ook wel verschillen: groter, grover, platte blaadjes, andere bloei en de smaak is vooral knoflookachtig, anders dan de ui-achtige smaak van bieslook.
De smaak is minder sterk dan echte knoflook, een ideaal kruid dus voor mensen die van een milde smaak houden. Gebruik de jonge stelen met blaadjes op dezelfde manier als lente- of bosuitjes. Bij eiergerechten smaakt knoflookbieslook ook erg lekker. Of voeg het kruid toe aan salades.
Bieslook verlangt een zonnige standplaats en voelt zich het beste thuis in grond die niet uitdroogt. Geef bieslook in de volle grond in droge periodes dus regelmatig water. Ook voor bieslook in potten geldt dat de grond niet mag uitdrogen. Controleer om de paar dagen of de grond nog vochtig is.
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Knoflook bevat sulfide componenten (thiolen) die afgebroken kunnen worden door enzymen die aanwezig zijn in de knoflook. Bij dit proces reageert het sulfide met het koper dat in de oplossing aanwezig is. Dit resulteert in kopersulfiden, wat resulteert in een blauwe verkleuring.
Bieslook kun je binnen onder glas of op een zonnige vensterbank al vanaf maart zaaien. Wanneer je liever direct in de volle grond zaait kun je vanaf mei starten met kweken. Zaai de zaden in rijen met een rijafstand van 15 tot 20 cm en op 0,5 cm diepte.
Hoe planten
De knoflook breekt het beste als het opgewarmd en goed droog is. De aarde moet goed zijn losgewoeld en niet al te rijk bemest. Zavel en zandgrond zijn ideaal. Te zure grond geeft minder goed resultaten.
Net als de groene stengels, zijn ook de bloemen van bieslook eetbaar. Door de frisse lila kleuren vormen ze dus een geweldige eetbare garnering. De smaak van de bloemen is vergelijkbaar met de smaak van de rest van de plant, al hebben de bloemen een iets pittigere en vollere smaak.
Bieslook groeit ook prima in de volle grond; ze kan prima tegen zon maar heeft voldoende vocht nodig, ze kan niet goed tegen uitdrogen, de sprieten worden dan slap en geel. Om die reden staat ze ook graag in de halfschaduw.
De bloempjes zijn eetbaar; ze hebben dezelfde smaak als het blad maar dan iets zachter van smaak. Ook tijdens de bloei kun je de blaadjes gewoon oogsten en eten, zonder noemenswaardig smaakverlies.
Biologische Knoflookbieslook is een smakelijk, gezond en veelzijdig kruid. Het wordt ook wel Chinese bieslook of Chinese prei genoemd. Het heeft prachtige grasgroene, lange platte stengels en het bloeit met kleine, witte bloemetjes.
De gele of bruine steeltjes haal ik eruit. Vervolgens knip ik ze in kleine stukjes boven een met bakpapier beklede ovenplaat en verspreid ik ze over de bakplaat. Dan laat ik ze in de oven op een lage temperatuur (40 graden celsius) drogen ongeveer 2 -3 uur.
Bieslook is een meerjarige plant die zowel in de volle zon als in halfschaduw groeit. Het kruid vraagt weinig verzorging en groeit zelfs in een magere grond. Hij vraagt alleen een vochtige standplaats. De blaadjes van de bieslook zijn grasachtige en hebben een zachte uiensmaak.
Elk zakje heeft zo'n 1,5 gram zaden, dat is genoeg voor flink wat potjes bieslook. Wij verkopen ook Chinese bieslook zaden, dit kruid heeft een lekkere knoflooksmaak.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
Hoe langer je de ui en knoflook laat liggen, hoe meer kans dat hij begint door te schieten. Sommigen halen de spruitjes eruit, maar eigenlijk is dat niet nodig: je kunt ze nog perfect eten.
Uien en knoflook met groene uitlopers zijn nog prima eetbaar. Het enige nadeel is dat de uitlopers vrij bitter van smaak zijn. Dit is dus niet in elk gerecht wenselijk en vooral bij een rauwe bereiding kan de bittere smaak overheersend zijn.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Dan kun je verse rozemarijn ook invriezen. Was de kruiden eerst goed af, dep droog en snijd daarna de takjes grof. Ingevroren kun je rozemarijn tot één jaar bewaren.
Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog. Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Het vraagt nauwelijks onderhoud en komt ieder jaar als vanzelf opnieuw uit. Bieslook is van dezelfde familie als uien en knoflook. Verse bieslook is lekker bij rauwe bereidingen zoals slaatjes, maar ook bij aardappelsla en als smaakmaker bij zelfgemaakte veganaise.
Oregano is een zeer gezond kruid. Uit onderzoek is gebleken dat oregano een positief effect heeft op de gezondheid. Oregano bevat meerdere vitamines en is rijk aan antioxidanten die de gezondheid bevorderen. De gedroogde blaadjes remmen de groei van bacteriën en schimmels.