Masala Chai oftewel Chai of Chai thee is een thee uit India gemaakt van een kruidenmix, zwarte thee en melk. De gebruikte kruiden hiervoor bestaan meestal uit kaneel, gember, kruidnagel, kardemom en peper. Je kunt deze eventueel nog aanvullen met andere kruiden.
Zoals de meeste specerijen in chai staat kaneel bekend voor het ondersteunen van de spijsvertering. Het verwarmt en stimuleert de nieren, zuivert je bloed, balanceert je bloeddruk en versterkt je hart. Ook kaneel kun je goed gebruiken bij verkoudheid en hoest omdat het de longblaasjes kan openen.
Chai Latte is een warme drank op basis van thee, specerijen en melk. Wordt gedronken door heel Azië en inmiddels over de hele wereld populair. De smaak is pittig, krachtig, maar ook zacht en zoet. Om chai latte te maken heeft u zwarte thee nodig, specerijen, melk en eventueel honing.
Wat is Chai Latte? De Indiase theedrank wordt een internationaal succesnummer! Chai (tea) Latte is een Aziatische theedrank met zwarte thee en een selectie uit diverse specerijen zoals gember, kaneel, anijs, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en vanille.
Een Chai Latte heeft een gemiddelde kostprijs van ongeveer € 0,45 euro per glas (incl. melk) en een verkoopprijs tussen de € 2,60 euro en € 4,50 euro.
De basis van deze chai tea latte is melkpoeder, coffeecreamer en instant thee. Het beste kun je deze mix maken met ongezoete oplos thee.
Welke soorten thee kunt u met melk mengen? In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
Chai latte is een kruidige drank die veel gedronken wordt in Zuid Azië, waar het letterlijk 'gemengde kruiden thee' betekent. Hoewel er geen vaste chai blend bestaat, bevat een recept voor een chai latte een sterke theesoort, melk, verse kruiden en specerijen. Ook heeft het vaak een zoete smaak.
Chai is echt niet gezonder dan een cappuccino of een gewone kop thee. Het bevat net als gewone thee een fractie van de cafeïne van een kop koffie. Maar het is natuurlijk wel een lekkere manier om te voldoen aan de richtlijn die de Gezondheidsraad onlangs stelde: drink drie tot vijf koppen thee per dag.
De ingrediënten
Maar de meest gebruikte ingrediënten zijn toch wel de basis van zwarte thee, melk en water, Daarnaast worden er allerlei specerijen toegevoegd zoals: kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat, saffraan en venkel.
Wat kenmerkend is aan Chai thee zijn de theekruiden (voornamelijk zwarte thee), specerijen zoals gember, kardemom, kaneel en peper en het toevoegen van melk. Wanneer je opgeklopte melk of room toegevoegd wordt de drank een Chai Latte genoemd. In India wordt er traditioneel buffelmelk gebruikt.
Steranijs wordt in de Chinese geneeskunde ingezet als stimulerend middel bij maagdarmproblemen, als expectorant, als winddrijvend middel en als thee ter behandeling van reumatische klachten. De zaden worden gekauwd voor verbetering van de spijsvertering en een aangename adem.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
Dat beweren Duitse onderzoekers. Thee is op water na de meest gedronken drank in de wereld en bevat stoffen die hartaandoeningen helpen voorkomen. De Duitse wetenschappers hebben nu ontdekt dat bepaalde eiwitten in melk de nuttige werking van deze stoffen opheffen. Daardoor verliest de thee zijn gezonde karakter.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Het ligt er natuurlijk aan waar je een chai latte bestelt, maar bij Starbucks zitten er maar liefst 20 theelepels suiker in een glas. Veel horecazaken maken gebruik van het bekende merk David Rio. In een glas van deze chai zit gemiddeld 18 gram suiker. Dat is bijna hetzelfde als een glas cola.
Flesjes water kosten bij Starbucks al snel 2 euro. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het geen probleem is om aan de barista een glaasje kraanwater te vragen. Als je dat niet zou doen en om de dag naar de Starbucks gaat, kost dat je dat gauw 300 euro euro op jaarbasis.
Doe 4 scheppen poeder in een hoog glas. Daarbij schenk je 200 ml koude of opgeklopte melk. Eventueel een ijsblokje toevoegen. En klaar is je iced chai latte.