Een bunion (hallux valgus) is een grote knobbel aan de zijkant van de voet die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt. Een bunion ontsteekt vaak en is vaak gezwollen, waardoor pijn in de voet ontstaat.
Oorzaken bunion
Inlegzooltjes laten bunions niet verdwijnen maar kunnen er wel voor zorgen dat de pijn verminderd. Footlogics steunzolen verminderen overpronatie, waardoor de druk op de voorvoet tijdens het lopen wordt verdeeld over het gehele middenvoetsgewricht.
Oorzaak Bunion
Wanneer er veelvuldig te hoge hakken of te smalle schoenen worden gedragen, raakt het gewricht van de grote teen bekneld. Dat heeft tot gevolg dat het weefsel daar chronisch ontstoken raakt. De teen gaat krom staan en op de knellende plek ontstaat een bunion.
Meestal wordt eerst geprobeerd de hallux valgus te verhelpen zonder operatie. Dit kan door het dragen van ruime schoenen met een zachte zool. Ook kunt u orthopedische zooltjes laten aanmeten; hiervoor heeft u een verwijzing van uw behandelend orthopeed nodig. Als dit niet helpt wordt een operatie overwogen.
Behandeling bunionette
De drukplekken kunnen ontlast worden met likdoornpleisters en orthesen. Met behulp van een steunzool kunnen de kopjes van de middenvoetsbeentjes worden ontlast, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de klachten. Indien nodig wordt overgegaan tot een correctie van de kleine teen.
Door de vergroeiing waarbij de grote teen naar binnen komt te staan komt het gewricht van de teen naar buiten te staan. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de buitenkant van de grote teen, deze knobbel wordt ook wel een bunion genoemd.
Spalken en teenspreiders om de pijn en de druk op de grote teen te verminderen. Steunzolen (ortheses) om te helpen om de voet en enkel op de middellijn te houden wanneer u loopt. Een wandelstok, rollator of krukken (hulpmiddelen) om de pijn te verminderen en het loopvermogen te vergroten. Activiteitentraining.
Zacht leer of suède is het beste materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet te veel naden op de schoen zitten op de plek van de hallux valgus. Dit kan zorgen voor irritatie op het gewricht waardoor deze nog gevoeliger kan worden. Kies een schoen die een niet te hoge hak heeft en een bredere pasvorm.
Na de operatie kan uw voet nog gevoelloos zijn door de verdoving. Om uw voet is een drukverband aangebracht. Dit drukverband kunt u vaak tot de eerste controle op de polikliniek laten zitten, in overleg met uw chirurg. Uw voet en tenen kunnen in het begin nog gezwollen en pijnlijk zijn.
Kies schoenen van rekbaar materiaal
Het beste materiaal waarvan een schoen gemaakt kan worden, is zacht leer of vergelijkbaar materiaal. Op de plaats waar stiknaden lopen, kan de schoen niet goed uitrekken. Let er dus goed op dat eventuele stiknaden niet net lopen op de plaats waar u pijn hebt.
Kies een schoen waarbij geen naden over het gewricht van de grote teen lopen. Naden kunnen extra druk geven op het gewricht en dus irritatie. Kies schoenen waarbij de hak niet te hoog is. Bij een hoge hakhoogte wordt het gewricht extra belast.
Waarom wordt een hallux valgus steeds erger? Een hallux valgus wordt steeds erger, omdat de botjes steeds meer gaan wijken. Bij een normale voet staan de 2 gewrichtjes van de grote teen in het verlengde van het middenvoetsbeentje. Als je last hebt van een hallux valgus is dit niet meer het geval.
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's)
Lees voor gebruik de bijsluiter. NSAID's (zoals naproxen, ibuprofen of diclofenac) zijn verkrijgbaar in tabletten, zetpillen en gel. Bij een pijnlijk IP-gewricht werkt de NSAID-gel even goed als de NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder kans op bijwerkingen.
Ga zitten en leg de elastische band om het eerste kootje van de grote teen. Plaats de voet valk op de grond> Til nu de grote teen iets op en breng het elastiek op rek. Duw het eerste kootje van de grote teen naar beneden. Houd deze stand vijf seconden vast en til dan het eerste kootje weer op.
Bij een hallux valgus ontstaat aan de binnenkant van de voet een, soms pijnlijke, knobbel door het 'uitstekende' gewricht. Deze plek kan ook warm en rood worden in het geval van een slijmbeursontsteking in het grote teengewricht.
Het herstel van een operatie voor hallux valgus duurt tenminste 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de operatie dezelfde dag naar huis. De eerste 2 weken rust u zoveel mogelijk met de voet in hoogstand. U mag voorzichtig en kortdurend wat steunen op uw hiel met behulp van de krukken.
U kunt de eerste zes weken na de operatie niet staan of lopen zonder de achtervoetloopschoen. U mag uw activiteiten als volgt hervatten: Na twee weken kunt u weer zittend werk doen, zodra u voldoende mobiel bent om naar het werk te gaan en u de voet voldoende lang naar beneden kunt houden.
Na twee weken komt u terug op de poli en wordt het verband verwijderd. Soms krijgt u dan het advies de teen nog vier weken te tapen zodat deze recht blijft. Het uiteindelijke herstel neemt vier tot zes maanden in beslag. De meeste mensen met zittend werk kunnen na drie weken weer rustig aan beginnen.
Als je artrose of een vorm van ontstekingsreuma hebt, kan je grote teen aan één voet of aan beide voeten scheef gaan staan. Dit heet ook wel: 'hallux valgus'. Je krijgt daarbij meestal last van pijn en zwelling. Een standscorrectie van je grote teen is een mogelijkheid om deze klachten te verminderen.
De Sint Maartenskliniek biedt verschillende behandelmethoden bij een scheefstand van de grote teen (hallux valgus). Bij de operatie aan de voorvoet zijn verschillende nabehandelingen mogelijk. Hier leest u alles over de nabehandeling met gips.
Epitact. De Epitact is een corrigerende sok met een hallux valgus spalk. Wij vinden hem heel comfortabel zitten en je kunt hem gemakkelijk aantrekken. De spalk aan de zijkant van de scheve teen trekt de teen recht.
Hoe ontstaat een bunionette? De knobbel aan de buitenkant van de voet ontstaat meestal door te veel druk op de zijkant van de voet. Bijvoorbeeld bij brede voeten of te smakke schoenen. Het vijfde middenvoetsbeentje van de kleine teen kan hierdoor een lichte scheefstand krijgen.
Hallux valgus komt vaker voor in bepaalde families. Reuma. Hallux valgus komt relatief vaak voor bij reumatische aandoeningen als reumatoïde artritis en artrose. De gewrichten in de voet zijn erg beweeglijk, of juist heel stijf.
De symptomen van artrose in de voet kunnen bijvoorbeeld zijn: pijn en stijfheid in de voet, zwellingen in de voet, botvergroeiingen en moeite hebben met bewegen. Artrose in de voet kan in ieder gewricht van de voet ontstaan, maar komt vaak voor in de enkel, de grote teen en de gewrichten rond het middenvoetsbeentje.