Een brandwerende coating is een dunne laag materiaal die op een constructie of object wordt aangebracht om deze langer bestand te maken tegen brand. Een brandwerend systeem dient ervoor te zorgen dat brand niet makkelijk kan verspreiden. Een brandvertragende systeem vormt een vlamvertragende deklaag en warmtebarrière.
Brandwerende materialen in een wand hebben als doel om te voorkomen dat de brand verder verspreid. Het zorgt er ook voor dat de rest van het gebouw veilig ontruimd kan worden als het nodig is.
Brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie (bijvoorbeeld een wand, deur of glasvlak) heeft voor dat deze bezwijkt bij brand en/of de brand van de ene constructiezijde zich uitbreidt naar de andere constructiezijde.
In een wand of plafond hebben ze als doel om te voorkomen dat de brand verder verspreid. Bij brand betekent dit minder schade, maar nog veel belangrijker misschien is de tijdswinst die het oplevert. Met brandwerende platen vergroot u de veiligheid. Het gebouw kan mogelijk veilig ontruimd kan worden als het nodig is.
Tot die 28 behoren onder meer om beton, minerale wol, cement, kalk, keramiek en geëxpandeerde klei. In bepaalde gevallen zijn aan de opneming ook voorwaarden verbonden. Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
Veelal gaat men voor een 30 minuten brandwerende scheiding uit van één gipsvezelplaat aan beide zijden. Voor 60 minuten voorziet men twee gipsvezelplaten aan beide zijden.
Het is algemeen bekend dat door bepaalde eigenschappen gips een uitstekend materiaal is in de strijd tegen branddoorslag en brandoverslag. Het witgekleurde afgebonden gips bevat circa 20 procent water. Dit gaat bij hoge temperaturen dehydrateren oftewel verdampen.
MDF platen zijn veelgebruikte platen binnen de interieurbouw en meubelindustrie. Ook doe-het-zelvers gebruiken de het houtsoort veel. Brandvertragend MDF is een aparte soort binnen dit plaatmateriaal omdat er in het productieproces zouten zijn toegevoegd die brand- en rookontwikkeling beperken.
De tijdsduur gedurende welke de constructie aan de eisen blijft voldoen, wordt de brandwerendheid genoemd (bijvoorbeeld 30 of 60 minuten). Er is in Europa gewerkt aan geharmoniseerde beproevingsnormen waarin de beproevingsmethode is omschreven.
Brandwerendheids eisen draagconstructies
Constructiedelen die hierbij een functie vervullen, moeten doorgaans 30 minuten brandwerend zijn. bouwlagen (een hoogste verdiepingvloer op meer dan 5 m); • als ze het veiligheidstrappenhuis tegen branddoorslag moeten beschermen.
Beoordelingscriteria moeten met de volgende uitgangspunten worden bepaald: Tussen brandcompartimenten: EI, om gedurende enige tijd branduitbreiding te beperken. Tussen een brandcompartiment en een extra beschermde vluchtroute: EW, omdat de verdere ontwikkeling van brand in de extra beschermde vluchtroute beperkt is.
Om een gebouw of ruimte brandwerend te maken, dicht Gerco alle type doorvoeren, sparingen en naden af. Op deze manier krijgt het vuur geen kans zich te verspreiden en wordt de brandveiligheid gewaarborgd. Ook plaatsen wij brandwerende wanden, deuren en beglazing.
De meeste Fermacell platen zijn brandwerend. De brandvertraging hangt namelijk af van het type materiaal en de dikte hiervan. De Fermacell platen zijn brandwerend wanneer het een gipsvezelplaat is en tenminste 10 mm dik.
Trespa® platen zijn niet onbrandbaar, maar voldoen wel aan alle Europese regels op het gebied van brandveiligheid. Ze hebben een B1-clasifisering, wat inhoudt dat het materiaal moeilijk ontvlambaar is en ervoor zorgt dat een brand zich minder snel verspreid.
Afhankelijk van de dikte, type en aantal gipskarton platen en steenwol, kunnen deze plafonds een brandwerendheid van 30 tot 60 minuten bereiken.
Een brandmuur (of ook wel vertaald als brandwand van de Engelse benaming firewall) is een muur of wand die men in gebouwen of voertuigen toepast voor brandcompartimentering, om te voorkomen dat brand (brandoverslag) of hitte (branddoorslag) aan de ene kant van de muur of wand overslaat naar de andere kant.
49⁰C. Indien de ombouw en/of rookgasafvoer niet is geïsoleerd en de temperatuur boven de 49⁰C kan komen, dan is het toepassen van een (brandwerende) gipsplaat geen goede oplossing. De gipsplaat zal na verloop van tijd namelijk zijn sterkte verliezen.
Wil je hout brandwerend maken, dan behandel je het met een brandwerende verf. Het aantal lagen en de hoeveelheid verf die je nodig hebt, hangen af van de houtsoort en de constructie waarin het materiaal wordt toegepast.
Enkel gips is ongeveer 8 min brandwerend, afhankelijk van de opbouw en bevestiging (zoals jij omschrijft) zal je misschien 12 min. halen.
Het Bouwbesluit stelt eisen aan de mate waarin een brandwerende wand bestand is tegen vuurbelasting. Dit is de 'weerstand tegen branddoorslag' (WBD, vaak ook aangeduid met WBDBO). Binnen het Bouwbesluit wordt een WBD groter of gelijk aan 30 minuten en een WBD groter of gelijk aan 60 minuten onderscheiden.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
De kracht van steenwol
ROCKWOOL steenwol is onbrandbaar en voldoet aan Euro-brandklasse A1. Het verdraagt temperaturen tot boven de 1.000°C en veroorzaakt nauwelijks rook of toxische gassen.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.