Het benigne
Fasciculaties (kleine spiertrekkingen) ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ongeveer éénderde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten. Dit is een onschuldig verschijnsel.
De spiertrillingen kunnen gedurende een aantal weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. Sommige mensen blijven er hun hele leven lang last van houden. Soms verdwijnen de fasciculaties, maar komen ze na twee tot drie jaar toch weer terug. Dit kan voor veel stress en angst zorgen.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król uit Twente.
Het trillen van spieren is dus te verminderen door je energievoorraad op peil te houden, rekken en voldoende rust te nemen. Je trillende spieren zijn een teken van overbelasting of vermoeidheid. Wees niet bang, want deze vermoeidheid en het daaropvolgende herstel is juist nodig om je spierkracht te verbeteren!
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Fasciculaties zijn van buitenaf zichtbaar en kunnen soms pijnlijk zijn. Bijna iedereen ervaart wel eens fasciculaties, met name rondom het oog. Bij ALS zijn de fasciculaties heviger en zijn ze, met name in rust, continu aanwezig.
Bij spasticiteit zijn bepaalde spieren overactief. Hierdoor ontstaan strakgespannen, stijve spieren en onwillekeurige samentrekkingen (spasmen). De oorzaak is een beschadiging van de hersenen of het ruggenmerg.
Meestal beginnen de klachten 's nachts als gevolg van een kooldioxidestapeling in het bloed door een verminderde ventilatie van de longen (nachtelijke hypercapnie). Dit kan leiden tot onrustig slapen met slaperigheid overdag, tot hoofdpijn bij het ontwaken en tot nachtmerries.
De dan geleidelijk optredende spieratrofie wordt pas na enige weken tot maanden – en soms alleen door het verschil de gezonde en vaak dan meer gebruikte hand – visueel goed waarneembaar zijn, en zeker vergeleken met de gezonde hand.
Als u veel last heeft van het trillen, dan kunnen medicijnen soms helpen. Hoe goed de medicijnen tegen het trillen helpen, is niet te voorspellen. Medicijnen kunnen essentiële tremor niet genezen. De huisarts kan u het medicijn propranolol geven.
Je hersenen zijn voor die waarnemingen nog wakker terwijl je gedeelte van de hersenen die je spieren aanstuurt al slaapt. Het hersengedeelte dat wakker is, denkt daardoor dat je valt omdat je spieren al slapen. Dit zorgt voor een reflex: de schokken in je slaap.
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
Ook wanneer je ergens heel bang voor bent, kun je plotseling gaan trillen. Verder kunnen aandoeningen aan de zenuwen of spieren een trilaanval uitlokken.
Bij spierschokken gaat het om onwillekeurige, schokkerige bewegingen, vooral tijdens de slaap. Spierschokken komen veel voor bij pasgeborenen en zuigelingen, maar ook volwassenen kunnen tijdens het inslapen heftige spierschokken hebben. Spierschokken zijn een vorm van spierverkramping.
MS valt gericht myeline aan in een proces genaamd demyelinisatie. Dit zorgt ervoor dat de zenuwen niet meer zo goed functioneren als daarvoor. ALS valt daarentegen eerst de zenuwen aan. Bij ALS begint het demyelinisatieproces later, nadat de zenuwen zijn begonnen met afsterven.
Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratoriumonderzoek (ruggenprik en/of bloedtest).
Symptomen MS
Moeheid: ernstige, langdurige vermoeidheid. Oogproblemen: pijn in je ogen, verminderd zicht, en dubbel of wazig zien. Spraakproblemen: mindere concentratie, traag denken, moeilijk woorden kunnen vinden of onduidelijk spreken. Tintelingen: branderig of koud gevoel, tintelingen of juist een doof gevoel.
Het grootste verschil tussen essentiële tremor en Parkinson is dat de laatste aandoening zich ook manifesteert als het lichaam in ruste is, en eigenlijk juist minder hevig wordt bij activiteit. Behalve trillende handen veroorzaakt Parkinson ook andere motorische problemen.
Behandelings-opties. Er bestaat momenteel geen genezing voor essentiële tremor. Er zijn echter wel enkele behandelingen beschikbaar die uw klachten kunnen verlichten. Een van die behandelingen is diepe hersenstimulatie (DBS-therapie).
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Bewegen met een lage intensiteit is één van de beste behandelingen voor Fibromyalgie. De meest effectieve vormen zijn wandelen en zwemmen. Een paar keer per week een half uur of meer oefenen, helpt bij de vermindering van pijn, stijfheid en stress. U kunt bovendien beter slapen en krijgt meer energie.