De huid van de zalm bevat, in termen van eiwitten en omega-3-vetzuren, een hogere concentratie dan de zalmfilets. Onder normale omstandigheden kan het dus voedzaam zijn om de huid te eten.
Bak je zalm met of zonder huid? Zalm kun je zowel op de huid als zonder huid bakken, maar de voorkeur van Swinkels gaat uit naar met huid. ''Zonder huid bak je direct op de vis, waardoor het karamelliseert. Bij het zalm bakken op de huid wordt de vis beschermd en gaart het langzamer zonder te karamelliseren.''
Delen op Pinterest Zalmhuid bevat veel van dezelfde voedingsstoffen als de vis. Zalmhuid kan een heerlijke en gezonde aanvulling zijn op het dieet . Het bevat meer van dezelfde eiwitten en essentiële omega-3-vetzuren die in de vis zitten.
Voedzaam. De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen ...
Kies sowieso zalm met een keurmerk. Ikzelf geef vervolgens de voorkeur aan wilde zalm. Dit bevat per 100 gram dan wel wat minder omega-3 vetzuren, vergeleken bij kweekzalm, maar het bevat ook minder verzadigd vet en minder calorieën.
Tegenwoordig wordt Atlantische zalm meestal gekweekt, terwijl Pacifische zalmsoorten voornamelijk in het wild worden gevangen. Pacifische zalm die in het wild wordt gevangen, wordt doorgaans beschouwd als de gezondste zalm.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Zalmfilets worden het beste gekookt met de velkant naar beneden . Dit voorkomt dat het vlees te bruin wordt, waardoor het droog en onaantrekkelijk wordt om naar te kijken op het bord. "Als u in de pan bakt of grilt, kook dan zalmfilets met de velkant naar beneden gedurende 5-7 minuten, draai ze om en kook ze nog eens 2-3 minuten," zegt Norton.
Het staat in de Schijf van Vijf. Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten.
Leg de zalm met de huidkant naar beneden in de pan. Bak 6-8 min. op middelhoog vuur of tot de huid mooi krokant is en de zalm voor ⅔ gegaard.
De zalmhuid verwijderen voor het koken (met één uitzondering). Als je zalm pocheert, dan is het prima om de huid te verwijderen — dit is je enige uitzondering. Anders, als je bakt, braadt, grillt, pan-seart of grilt, is die taaie, vette huid een van de beste hulpmiddelen tegen overgaren .
Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant.Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek van Isabelle Sioen, meldde de Universiteit van Gent. De onderzoekster stelt wel dat vetzuren in vis goed helpen tegen hart- en vaatziekten.
Risico's en bijwerkingen
Zalmhuid is over het algemeen veilig voor mensen om te eten. Het is echter bekend dat vissen besmet zijn met verontreinigende stoffen in onze lucht en water . Chemicaliën genaamd polychloorbifenylen (PCB's) kunnen door zalm worden opgenomen tijdens hun leven via hun huid en in andere vissen die ze eten.
Sterker nog, er zitten een heleboel goede stoffen in.Zo bevat de huid relatief gezien meer eiwitten en omega-3-vetzuren dan de zalm zelf. En deze vetzuren zijn hartstikke goed voor je. Zo werken ze tegen hart- en vaatziekten en controleren ze je bloeddruk.
Zalm drogen voordat je gaat roken
Na het pekelen en afspoelen kan je de zalm gaan drogen. Dat kan in de koelkast onafgedekt. Het vocht zal uit de zalm onttrokken worden. Na een dag zal de zalm genoeg gedroogd zijn.
Om de huid van een zalm te verwijderen heb je een dun, langwerpig en vooral scherp mes nodig. Leg de zalm op de huid op een snijplank en leg je hand bovenop de zalm.Let erop dat je van je zelf af snijdt!Begin bij het dunste of smalste gedeelte van de zalm.
Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
Zalm is nog beter dan die, en bevindt zich in de best mogelijke kwikcategorie. Als zodanig wordt deze vis als veilig beschouwd om 2-3 keer per week te eten. Meer dan dat, en kwikvergiftiging zal een probleem beginnen te worden, zelfs voor iets als zalm -- en je wilt echt geen kwikvergiftiging.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Zalm is een van de gezondste en populairste vissoorten om te maken, en als je de huid lekker vindt, is er absoluut geen reden om die weg te gooien . Sterker nog, de huid van zalm staat bekend als een uitstekende bron van mineralen, plus omega-3-vetzuren, vitamine B en D, en meer voedingsstoffen.
Een goede verse zalm kun je ook rauw eten, weet Van den Berg. "Dan kun je er een soort sashimi van maken, dus dan maak je gewoon blokjes zalmfilet. Hij moet dan wel echt lekker vers zijn."
Schroeien op het fornuis :
Voeg een flinke scheut hittebestendige olie toe aan een koekenpan en verhit op middelhoog vuur tot het glinstert. Terwijl dat opwarmt, kruid je een zalmfilet met zout en peper. Voeg de filet met de velkant naar beneden toe en druk voorzichtig op de filet met een visspatel om te voorkomen dat de vel van de pan afkrult.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Volgens de USDA is gekookte vis drie tot vier dagen veilig om te eten . Er zijn veel redenen waarom gekookte vis uiteindelijk wordt verspild, maar de grootste is gewoon het niet eten voordat het bederft.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.