De huid van zalm is helemaal veilig te eten, het is zelfs erg voedzaam om de huid te eten. Hierin zit namelijk een hogere concentratie eiwitten en omega-3-vetzuren dan in de zalmfilet zelf. Vooral de omega-3-vetzuren in de zalmhuid zijn positief, aangezien veel mensen te weinig van deze vetzuren binnenkrijgen.
Om maar met de deur in huis te vallen: het is veilig om de huid van zalm op te eten. Net als de zalm zelf bevat ook de huid eiwitten en omega-3-vetzuren. In de huid zitten zelfs meer van deze gezonde stoffen dan in de zalm.
De meest populaire vorm om zalmhuid te eten is om de zalmfilet 'op de huid te bakken'. Je eet hierna de krokant gebakken huid, samen met de filet op. Echter, kun je de huid ook verwijderen en apart gebruiken als smaakmaker.
Rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten, en heel gezond. Zelfs gezonder dan gerookte of gebakken zalm, omdat het meer voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren bevat. En dat is onder andere goed voor je bloeddruk, hart en bloedvaten.
De snelste manier om zalm te bakken zonder huid is de koekenpan. Maar het kan ook in de oven. Verhit de koekenpan op halfhoog vuur en doe olijfolie of boter in de pan. Smeer de zalm in met olijfolie of boter en kruid de zalm naar smaak.
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.
Er is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PCB's in wilde zalm en gekweekte zalm. In de meeste studies is gevonden dat gekweekte zalm hogere waarden van PCB's, organische pesticiden, dioxines en andere giftige stoffen bevat dan wilde zalm.
Vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel en haring, is echt een superfood. Het is rijk aan gezonde vetten, vooral omega 3-vetzuren, en die zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Ze houden je huid dik, soepel en gehydrateerd. Bovendien werken omege-3-vetzuren ontstekingsremmend.
Gerookte zalm kan slechte bacteriën bevatten
Heb je een verslechterd immuunsysteem, ben je zwanger of ben je al wat ouder, dan kan dit zeker schadelijk zijn. Omdat gezonde mensen vaak niet ziek kunnen worden van het eten van gerookte zalm, staat de vissoort niet op de zwarte lijst en mag je het vaak gewoon eten.
Vooral jonge kinderen, zwangere vrouwen, oudere mensen en personen met een lage weerstand lopen risico op besmetting. Visbedrijf FoppenDe salmonellabacterie in de zalm van visbedrijf Foppen (specifiek: de Salmonella Thompson-bacterie) is via zalmschalen overgedragen op de gerookte vis.
Het bleek inderdaad in veel recepten te staan: spoel de zalmfilet kort af onder koud water. Maar nee, ook zalmfilet hoef je niet te wassen met koud stromend water onder de kraan. En dat geldt voor alle rauwe dierlijke producten.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Maar in termen van gezondheid heeft de wilde zalm een voorsprong. Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie.
Goede zalm is verder te herkennen aan een glanzend vel (als het velletje er nog aan zit), stevig vlees en niet te duidelijke witte (vet)lijnen. Het vlees van een slechte zalm is losjes en trekt uit elkaar.
Het verschil in calorieën
Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd. Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
Biologisch gekweekte zalm wordt gezien als topkwaliteit omdat veel van de mogelijke nadelen van andere gekweekte vis hier niet van toepassing zijn: de zalm heeft meer ruimte (de dichtheid is minder dan de helft van reguliere kweek), er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt, de netten worden niet ...
Gekweekte zalm is minder voedzaam
De natuur doet het het beste. Bepaalde wilde zalm soorten bevatten ongeveer 130 calorieën minder dan gekweekte vis. Wilde zalm bevat half minder vet, drie keer meer vitamine A en acht maal meer vitamine D per 100 gram. Gekweekte vis bevat ook 3 keer meer verzadigde vetten.
Gerookte of rauwe zalm, en dan vooral de voorverpakte supermarktvariant, kan de Listeria bacterie bevatten. Omdat deze variant lang bewaard kan worden is de kans groter dat de Listeria bacterie zich vermenigvuldigt tot schadelijke hoeveelheden.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Breng de zalm op smaak.
Strooi zout en peper op beide zijden van de zalm. Naar smaak kun je andere kruiden toevoegen, zoals peterselie, dille, dragon en knoflook. Giet olijfolie of witte wijn over de zalm en voeg er andere smaken aan toe die je lekker vindt, zoals bijvoorbeeld bruine suiker, citroen of boter.
Hoe weet ik of mijn zalm gaar is? In plaats van je vis met een mes te molesteren, kun je bij zalm al gauw ontdekken of hij gaar is door er zachtjes op te drukken met een vork of je vinger. Valt het visvlees als vlokken uiteen, dan is de zalm gaar.
Honger, nu. Psssst, geheimpje: je kan de zalm ook zo, bevroren, in de pan leggen. (Het kan ook met biefstuk!) Dat klinkt misschien als het tegenovergestelde van wat je ooit hebt gehoord over bevroren voedsel (niet) direct bereiden, maar het is niet gevaarlijk.