Windows 11 is weinig meer dan een functie-upgrade van Windows 10. De grootste vernieuwing is de ondersteuning voor Android-toepassingen en die is op het moment van lancering nog niet beschikbaar. Verder krijg je vooral visuele verbeteringen zonder grote structurele stappen voorwaarts.
Installatie van Windows 11 op een apparaat dat niet voldoet aan de minimale systeemvereisten voor Windows 11 wordt afgeraden. Als u ervoor kiest om Windows 11 op hardware te installeren die niet in aanmerking komt, moet u ervan uitgaan dat het risico bestaat dat er compatibiliteitsproblemen zijn.
De aanbieding voor een gratis upgrade heeft geen specifieke einddatum voor in aanmerking komende systemen. Microsoft behoudt zich echter het recht voor de ondersteuning voor de gratis aanbieding uiteindelijk te beëindigen.
Windows 11 heeft een stuk minder energie nodig om te functioneren, wat een positieve impact heeft op de batterijcapaciteit van uw apparaat. Daarnaast heeft Windows 11 veel nieuwe functionaliteiten, zoals het beter werken met meerdere schermen en gemakkelijker gebruik van tablets zoals de Microsoft Surface.
Volgens de Amerikaanse softwareontwikkelaar stopt de ondersteuning pas op 14 oktober 2025. Nu al naar Windows 11 switchen is dus niet per se nodig. Veel computergebruikers wachten juist bewust even af, omdat een nieuw besturingssysteem vaak last heeft van kinderziektes.
Einde support Windows 10
Met de aankondiging van Windows 11 werd duidelijk dat dit spel niet eeuwig zal doorgaan: de ondersteuning van Windows 10 zal uiterlijk op 14 oktober 2025 eindigen.
Geen enkel besturingssysteem is echter perfect, zeker als het nieuw is. De kans bestaat dus dat je nog enkele bugs tegenkomt. Voor een overzicht van alle nieuwe functies kan je ook steeds een kijkje nemen in onze Windows 11-hub waar je alles kan terugvinden. Er is nog genoeg ruimte voor verbetering in Windows 11.
Met het aanstaande Windows 11 introduceert de softwaregigant ondersteuning voor Android-apps in samenwerking met Intel en Amazon hoewel Google-apps helaas niet zouden werken. De organisatie zal voor deze ondersteuning geen gebruik maken van emulatie.
Veel Windows 10 laptops en desktops zijn geschikt voor de gratis upgrade naar Windows 11. Het uitrollen van dit nieuwe besturingssysteem duurt ruim een halfjaar.
Heb je minder dan 10 dagen geleden Windows 11 geïnstalleerd, dan ga je via de Windows instellingen gemakkelijk terug naar Windows 10. Ga naar de instellingen van je pc. Klik links in de balk op 'Systeem' en klik daarna op 'Systeemherstel'. In het scherm van de herstelopties vind je de optie 'Downgrade'.
Zodra je Windows 11 aangeboden krijgt als upgrade, kun je deze gewoon weigeren. Windows 10 blijft volledig ondersteund tot 14 oktober 2025. Pas na deze datum worden geen (veiligheids)updates meer uitgebracht en is het raadzaam om te kijken naar de opvolger of naar een alternatief besturingssysteem.
Windows 11 is gratis voor gebruikers van Windows 10. Wie een oudere versie van Windows heeft, had eerder de kans om gratis te updaten naar Windows 10. Wie nog Windows 7 of Windows 8 gebruikt en de gratis update voor Windows 10 nog niet heeft gebruikt, kan dat met een kleine omweg nog steeds doen.
Windows 11 is een volledig gratis upgrade voor Windows 10. Ontwikkelaars sleutelden jaren aan het besturingssysteem en jij kan zonder een cent extra uit te geven aan de slag met hun werk.
Druk op de Windows-logotoets op het toetsenbord en selecteer vervolgens Instellingen > Systeem > Storage. Selecteer tijdelijke bestanden onder de gegevens van de harde schijf. Schakel het selectievakje Vorige versie van Windows in en selecteer Vervolgens Bestanden verwijderen.
De nieuwste Windows-update is Windows 11, versie 22H2, ook wel bekend als de Windows 11 2022-update. Let ook op het volgende: Als u wilt controleren op updates, selecteert u Start > Instellingen > Windows Update en selecteert u vervolgens Controleren op updates.
In totaal zijn er zeven versies: Windows 11 Home, Windows 11 Pro, Windows 11 Education, Windows 11 Pro Education, Windows 11 Pro for Workstations, Windows 11 Enterprise en Windows 11 Mixed Reality.
In het kort. Het grote verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro is de beveiliging van het besturingssysteem. Windows 10 Pro is namelijk veiliger wat betreft het beschermen van jouw pc en het beveiligen van gegevens.
Windows 10 versie 1507, versie 1511, versie 1607 en versie 1703 zijn momenteel aan het einde van de service. Dit betekent dat apparaten met deze besturingssystemen de maandelijkse beveiliging- en kwaliteitsupdates niet meer ontvangen die bescherming bieden tegen de recentste veiligheidsbedreigingen.
Microsoft heeft op een eigen ondersteuningspagina de einddatum van de ondersteuning voor Windows 10 bekendgemaakt. Dat is 14 oktober 2025.
Met de release van Windows 11 heeft Microsoft de systeemvereisten stevig opgeschroefd. Wie met het nieuwe besturingssysteem aan de slag wil gaan, heeft onder meer nood aan een tpm 2.0-module - waardoor veel oudere systemen uit de boot vallen.
Als u de gratis upgrade naar Windows 11 niet ziet en uw pc wordt ondersteund, kunt u deze mogelijk rechtstreeks downloaden. Ga naar de Windows 11 downloadpagina en selecteer de Windows 11 Installation Assistant. Het is de gemakkelijkste methode; klik gewoon op "Nu downloaden" en volg de instructies op het scherm.
Zoals Microsoft het stelt zijn de basisvereisten voor Windows 11 minimaal 4GB aan RAM nodig hebben, verder 64 GB aan storage, TPM 2.0, UEFI Secure Boot en een Intel Core-processor van de 8ste generatie of hoger, een Zen2 of nieuwere AMD-processor of een gangbare Qualcomm SoC.
Idealiter duurt Systeemherstel ergens tussen een half uur en een uur , dus als je merkt dat er 45 minuten zijn verstreken en het is niet voltooid, is het programma waarschijnlijk bevroren. Dit betekent hoogstwaarschijnlijk dat iets op uw pc het herstelprogramma verstoort en verhindert dat het volledig wordt uitgevoerd.