Er zijn rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Dit zijn rassen met korte neuzen zoals Bulldoggen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met extreem lange vachten die in water topzwaar worden.
Zodra je pup al zijn inentingen gehad heeft kun je met hem gaan zwemmen. Wacht wel tot het water goed opgewarmd is en kies een warme dag uit zodat het ook op de kant aangenaam tot heet voor honden is. Zo wordt afkoelen in het water een prettige ervaring en krijgt je hond het niet koud.
Honden kunnen over het algemeen beter tegen koud water dan wij mensen, maar houd in de winter goed de temperatuur in de gaten. Conclusie: zwemmen is voor honden een hele goede manier om te bewegen en je hond fit te houden.
De ideale omgeving voor een boxer
Ze zijn het gelukkigst als ze maar bij jou in de buurt zijn (en als ze aandacht krijgen) en vinden het niet erg om binnen te blijven. Natuurlijk moet je ze wel dagelijks uitlaten en regelmatig met ze spelen om ze gelukkig en uitgedaagd te houden.
Als u uw Boxer voldoende beweging en aandacht geeft, is hij in huis meestal rustig. Hij kan dan goed leren om een tijdje alleen te zijn. Naar andere honden gedragen zowel reuen als teven zich vaak nogal stoer. Vooral met de eigen sekse ontstaan wel eens conflicten, maar teven vallen ook wel uit naar reuen.
Een hond kan best buiten, mits hij een warm nachthok heeft. Het ligt er ook aan wat voor hond. Mijn kortharige boxer zou je er geen plezier mee doen, maar voor een langharige hond zal het geen punt zijn. Net als bij paarden moeten ze wel droog en comfortabel warm en uit de tocht kunnen liggen.
Op zich heeft chloor weinig invloed op de gezondheid van uw hond, tenzij ze veel van dit water binnenkrijgen. Ook bij zeewater is het goed om op te letten. Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies.
Zout water kan tot zoutvergiftiging leiden, bijvoorbeeld bij honden die veel zeewater drinken. Ook door strooizout in de winter ontstaat gevaar voor zoutvergiftiging. Het zout gaat aan de poten van de hond zitten en als de hond vervolgens zijn pootjes schoon likt krijgt hij het pekelzout binnen.
15 minuten zwemmen staat gelijk aan 1 uur lopen
Het is voor je hond net zo vermoeiend als voor jou om door het water te bewegen. Als je hond van nature een 'waterrat' is dan is het makkelijk... zodra deze een plas ziet springt hij er waarschijnlijk al in.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
Je hond voorbereiden op watergewenning
Geef je hond vier tot zes uur voor de sessie geen eten en laat hem vlak voor en na de sessie zijn behoefte doen. Laat je hond thuis al wennen aan water. Vul de bodem van een hondenzwembad met water. Beloon hem wanneer hij zelf in het zwembad stapt.
Grotere rassen als Spaniels, Golden Retrievers, Ierse Setters Newfoundlanders vallen in de eerste categorie en zijn allemaal uitstekende zwemmers. Dit komt vooral door hun sterke ledematen, maar het zit ook in hun genen. Deze rassen zijn speciaal gefokt om tijdens de jacht watervogels uit het water te halen.
In de meeste gevallen krijgt een hond die te veel zeewater binnen krijgt last van diarree en/of overgeven, maar zal het niet ernstiger worden. Door je hond voldoende gewoon water aan te bieden zal dit meestal snel over gaan, let wel op met te koud water en te grote hoeveelheden in een keer in verband met maagkanteling.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
Drop bevat veel zout, als je hond een dusdanige hoeveelheid zout binnenkrijgt, kan dit schadelijk gevolgen hebben en in zeer ernstige gevallen zelfs leiden tot een zoutvergiftiging. Puppy's en kleine hondjes zijn hier meer gevoelig voor dan je (grotere) volwassen hond.
Meestal stopt het stenen eten vanzelf, maar sommige honden hervallen jaren later als een gevolg van dementie. Ze weten dan niet goed meer waar hun etensbak staat en gaan zich onbewust weer als een puppy gedragen. Stenen eten kan ook een schreeuw om aandacht zijn, of een teken dat je hond zich verveelt.
Is je hond niet uit het zwembad weg te slaan? Zorg dan dat de vacht op regelmatige basis wordt bijgeknipt, en borstel hem voor hij het water induikt, zo beperk je het aantal bacteriën toch tot een minimum.
Laat je hond niet langer dan 10 minuten in koud water (beneden 6-7 ° C) zwemmen. Bij lagere temperaturen loopt je hond het risico op onderkoeling en bevriezing. Zorg ervoor dat de vacht van je hond bijna droog is voordat je naar huis gaat.
Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming.
Als je hond languit op zijn zij ligt te slapen, betekent dat hij geen zorgen heeft. Hij is helemaal ontspannen en comfortabel in zijn omgeving, want in deze houding zijn zijn vitale organenen blootgesteld. Honden die zo slapen zijn makkelijk in de omgang en hebben een liefdevolle en sterke band met hun eigenaar.
De meeste honden vinden het heerlijk als je hun onder de oren aanraakt, op hun schouders en nek, en onder de kaak. Bij je eigen hond, kan je ook heel zachtjes tussen de wenkbrauwen aaien. Als je dat zachtjes en voorzichtig doet, zullen ze heerlijk de ogen sluiten.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.