Vuren bevatten, vergeleken met grenen, minder noesten. Ook in de noest vormen zit een verschil. Zo heeft grenenhout vaak vlindervormige noesten en vuren ronde noesten. Grenenhout en vurenhout zijn beide gemakkelijk te bewerken.
IPE wordt in het algemeen gezien als het beste hout voor buiten. Dit buitenhout kent een lange levensduur en is van absolute topkwaliteit. Kenmerkend voor IPE-hardhout is de zeer fijne nerf en de hoge elasticiteit.
Grenen is een verzamelnaam voor diverse naaldhoutsoorten, bijvoorbeeld de boomsoort Pinus. Waar gesproken wordt over bijvoorbeeld Redwood, Pijnboom of Grove Den, betreft het Grenen houtsoorten. Grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 3 of 4. Dat betekent 'gemiddeld duurzaam tot beperkt duurzaam'.
Grenenhout kan goed buiten gebruikt worden, maar dient dan wel geïmpregneerd te worden. Onbehandeld grenen gaat 5 tot 10 jaar mee. Het is zeer gevoelig voor schimmels, houtrot en verschillende weersomstandigheden.
Onbehandeld vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4, wat ongeveer gelijkstaat aan een levensduur van vijf tot tien jaar. Met de juiste behandeling kunt u deze levensduur verlengen tot (ongeveer) vijftien jaar.
Vurenhout valt onder duurzaamheidsklasse 4. Hierin vallen alle houtsoorten die maar beperkt duurzaam zijn, met een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar. Je kunt je voorstellen, dat vurenhout normaliter niet zo geschikt is voor buitengebruik waarbij het echt bloot staat aan het weer (regen e.d.).
Op het gebied van bewerkbaarheid is Grenenhout iets taaier en grover. Als laatst laat Vurenhout zich mooier impregneren dan Grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler. Grenen geeft meer kleurverschil van licht- tot donkergroen na impregneren.
Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn. Het verschil tussen Douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.
Geïmpregneerd hout (grenen, vuren): 10 - 15 jaar.
Normaliter valt geïmpregneerd vurenhout in duurzaamheidsklasse IV. Dat betekent een levensduur van 5 tot 10 jaar, afhankelijk van het onderhoud. Het geïmpregneerd hout van Bouwbestel valt in duurzaamheidsklasse 2-3, wat staat voor een verwachte levensduur va 10-25 jaar.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Beide houtsoorten zijn redelijk tot goed te impregneren (grenen beter dan Douglas) waardoor het hout langer beschermd blijft. Omdat Grenen houtdelen vaak meer spinthout bevat dan Douglas hout, zijn deze onbehandeld juist iets minder duurzaam en moet deze altijd worden geïmpregneerd worden voor buitentoepassingen.
Grenen is een zeer stijf hout. Dit maakt het duurzaam en stevig bij gebruik op meubels. Het is niet zo sterk als eiken, maar biedt toch duurzaamheid. Lichter in gewicht.
Voor het verlengen van de levensduur is het nodig om grenen te beschermen tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Het verven met een dekkende beits biedt de beste bescherming voor grenen.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Vurenhout en grenenhout is wel het meest gebruikt en prijstechnisch het goedkoopst. Als deze houtsoorten geïmpregneerd worden en ze worden geverfd of in de beits gezet kunnen ze erg lang meegaan. Voor blokhutten en tuinhuisjes van eiken, Lariks of Douglas hout betaal meer maar het is dan ook veel duurzamer.
De levensduur van grenen is circa 10-15 jaar indien het hout keteldruk geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigen, micro organismen en insecten. Zo wordt de levensduur van hout enorm verlengt.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Veel gebruikte houtsoorten voor tuinhuizen zijn padouk, vuren, lariks, afzelia, afrormosia, douglas, lorken, kastanje, ceder, grenen. Wij raden aan om ceder en grenen niet als eerste keuze te nemen: deze houtsoorten zijn vrij gevoelig, en je zal er snel putjes, schrammen en verkleuringen op zien.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is. Vurenhout is vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Een nadeel van dit zachte hout is echter wel dat er vrij snel beschadigingen in komen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan dient te worden.