Kies bij voorkeur een drank met een laag alcohol- en suikergehalte (droge sherry, rode wijn, droge witte wijn,...). Drankjes waarin veel alcohol en weinig koolhydraten zitten (zoals sterke drank), laten de bloedglucosewaarde snel en diep dalen, vooral als u weinig of niets hebt gegeten.
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1, 2].
Hoe pak ik dit het beste aan? Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
De beste soorten alcohol voor mensen met diabetes zijn die met een laag suiker- of koolhydraatgehalte. Dat omvat light bieren, rode en witte wijnen , gedistilleerde dranken en koolhydraatarme cocktails als u suikerhoudende sappen of siropen vermijdt.
De gezondheidseigenschappen van wijn zijn voor een groot deel te danken aan de ingrediënten en stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen. Rode wijn blijkt meer gezondheidsbevorderende eigenschappen en tien keer meer antioxidanten te bevatten dan witte wijn. Dit heeft te maken met het wijnfermentatieproces.
Over het algemeen zit het zo: zoete witte (dessert)wijn bevat tussen de 12 en 18 gram suiker per glas, een glas rosé bevat rond de 5 gram, rode wijn zit rond de 2-5 gram per glas en een droge witte wijn bevat slechts 3-5 gram.
Ook heeft witte wijn een positief effect op je cholesterol. Een studie onder 146 proefpersonen wees uit dat zowel rode als witte wijn drinkers een betere cholesterol-waarde hebben dan mensen die geen wijn dronken. Ook hier geldt weer: met mate.
Kies voor droge rode en witte wijnen en mousserende wijnen . Ze bevatten weinig suiker en verhogen de suikerspiegel in uw bloed niet.
Droge witte wijn bevat gemiddeld het minste aantal calorieën. Dat komt omdat in deze wijnen minder restsuiker zit. Rode wijn heeft bijna 1,5 gram per glas restsuiker, rosé zo'n 2,5 gram en droge witte wijn meestal rond de 0,7 gram. Dat is allemaal minder dan in zoete witte wijn met soms wel 6 gram suiker per glas.
Als u op zoek bent naar alcohol met de minste calorieën en suiker, dan kunt u het beste kiezen voor heldere likeuren, zegt gediplomeerd diëtist Alex Aldeborgh. Hieronder vallen onder andere wodka, gin, rum, tequila, soju en sake , die over het algemeen minder calorieën en minder suiker bevatten.
Water. Heldere light frisdranken (met of zonder koolzuur)Heldere bouillon (zonder vet)Suikervrije aanmaaklimonade.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Complicaties krijgen een kans wanneer de bloedsuikerspiegel een paar jaar lang vaak te hoog is. Ook een te hoge bloed- druk en afwijkende vetten in het bloed (zoals cholesterol) spelen mee. Mensen met diabetes type 2 kunnen al complicaties krijgen voordat zij de diagnose diabetes hebben.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol goed is voor je gezondheid, bijvoorbeeld dat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Twee keer per week vette vis eten zoals haring, zalm, makreel of sardines is dus aan te raden.Verbrand koolhydraten door te bewegen. Daarmee verlaagt u de bloedsuikerspiegel en reageert uw lichaam beter op insuline. Voor het ontbijt een wandeling of juist na de maaltijd hebben een extra gunstig effect.
2 staat voor: elke 2 uur uw glucose meten en zo nodig bijspuiten met kortwerkende insuline. 4 staat voor: bij glucosewaarden tussen 15 – 20: 4 eh snelwerkende insuline bijspuiten. 6 staat voor: bij glucosewaarden boven 20: 6 eh snelwerkende insuline bijspuiten.
Maker Wine droge rode wijnen:
Maker Pinot Noir — *0 g suiker, 121 calorieën, 3,8 koolhydraten per portie van 143 g. * Maker Zinfandel — *0 g suiker, 150 calorieën, 3,4 koolhydraten per portie van 143 g.
Rode wijn bevat veel minder calorieën, 70 Kcal in een glas.Bij witte wijn loopt dit getal op tot 120 Kcal. Vrouwen die op café witte wijn drinken omdat ze denken dat het minder schadelijk is dan bier hebben het dus mis. Maar in het algemeen drinken vrouwen liever wijn omdat ze de smaak lekkerder vinden dan bier.
Van rode wijn wordt vaak gezegd dat hij goed is voor de gezondheid. De druivensoort pinot noir zou de gezondste zijn, zo beweren studies wereldwijd, wegens de grote hoeveelheid resveratrol. Dat is een krachtig antioxidant dat zou helpen tegen de gevolgen van veroudering en leververvetting.
Pinot Grigio is een droge witte wijn met een opvallende zuurgraad en de lichtste optie voor diabetici. Het past ook goed bij veel gerechten die kunnen helpen om zowel uw maaltijd als uw bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen.
Matig alcoholgebruik is toegestaan als u diabetes hebt, al zijn er wel een paar aandachtspunten. Kies bij voorkeur een drank met een laag alcohol- en suikergehalte (droge sherry, rode wijn, droge witte wijn,...).
Sauvignon Blanc - Deze klassieke wijn heeft het laagste suikergehalte van alle droge witte wijnen. Het bevat ongeveer 3,75 g suiker per fles en 0,75 g suiker per glas. Afhankelijk van hoe laag u probeert te blijven, kunt u er misschien twee glazen in kwijt!
Rode wijn zit net wat hoger qua voedingswaarde dan droge witte wijn. Dit komt doordat bij rode wijn de volledige druif wordt gebruikt tijdens het fermenteren. Rode wijn is hierdoor rijk aan plantaardige stoffen. Deze plantaardige stoffen bevatten zowel antioxidanten als ontstekingsremmende eigenschappen.
De cijfers liegen er niet om: één op de vijf Fransen drinkt meer dan twee glazen alcohol per dag. Op Duitsland na drinkt men in Frankrijk, samen met Spanje, van alle West-Europese landen het meest: volgens de OESO 10,5 liter pure alcohol per persoon per jaar.
Witte wijn had een gunstig effect op de nuchtere glucosewaarde die met 1,0 mmol/l daalde ten opzichte van de waterdrinkers. Na twee jaar was er tussen de drie groepen geen statistisch significant verschil in bloeddruk, buikomvang, leverfuncties, medicatiegebruik en kwaliteit van leven.