Verschil in vitaminen en vezels Hoewel beide producten dus veel vitaminen en vezels bevatten, heeft havermout meer vitamine B1, B6, ijzer en calcium dan graanontbijt, maar ook meer vet. Graanontbijt bevat dan weer (iets) meer eiwitten en gluten.
Deze grote goed uitgevoerde studie vindt een verband tussen het veel eten van alle mogelijke vollegraanproducten enerzijds en een langer leven anderzijds. Er zijn geen aanwijzingen dat havermout gezonder is.
Zemelen bevatten minder vet dan havermout en meer eiwitten en vezels. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten.
Een belangrijk verschil tussen de graansoorten haver en tarwe is dat haver van nature geen gluten bevat, maar tarwe wel. Je kunt gevoelig zijn voor gluten, of ze zelfs helemaal niet verdragen. Overigens wordt havermout vaak in dezelfde fabriek verwerkt als waar tarwe wordt verwerkt.
In principe kun je elke dag van havermout genieten, maar let wel op de grootte van je porties. Te veel rauwe havermout kan je lichaam door de grootte hoeveelheid vezels niet goed verwerken.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. Dus voor een gezond ontbijt kun je Brinta én havermout eten.
Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Haver bevat veel vezels en heeft een hoger eiwitgehalte dan andere graansoorten. Dankzij de langzame koolhydraten geeft haver lang een voldaan gevoel.
Spelt, tarwe en haver zijn allemaal gezonde granen. Wélk graan je kiest, maakt niet zo veel uit; als je de keuze maar laat vallen op volkoren (ontbijt)granen, brood, wraps of pasta. Volkorenproducten bevatten namelijk meer vezels en voedingsstoffen dan niet-volkorenproducten.
Haverzemelen kopen
Er wordt aangeraden om maximaal 3 eetlepels haverzemelen per dag te eten, want ze hebben de neiging om ook de nuttige voedingsstoffen in ons spijsverteringsstelsel op te nemen. Bovendien zijn ze vrij calorierijk en kan een teveel ervan de maag belasten.
Haver of tarwe
Een van de grootste verschillen tussen beide producten is zichtbaar in de naam. Graanontbijt wordt namelijk gemaakt van geplette volkoren tarwemeel en bij havermout is haver het hoofdproduct.
Waarom is havermout goed voor de darmen? Havermout zit boordevol oplosbare vezels, zoals bèta-glucanen, die de groei van goede bacteriën in je darmen stimuleren. Dit bevordert een gezonde darmflora, ondersteunt je spijsvertering en versterkt je immuunsysteem.
Spijsverteringsproblemen door havermout
Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, zink, ijzer en magnesium minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen bijvoorbeeld een magnesium tekort opbouwt.
Brinta of havermout zijn gezond en bieden veel belangrijke voedingsstoffen en vezels. Bovendien zorgen ze voor een lang verzadigd gevoel en energie om meer te bewegen. Ideaal wanneer je wil afvallen.
Haverzemelen worden gezien als de gezondste zemelensoort. Haverzemelen bevatten natuurlijk minder vezels dan tarwezemelen, maar ze bevatten dan weer meer oplosbare vezels.
In havermout zit ook het antinutriënt fytinezuur. Als je van dit stofje een te grote hoeveelheid binnenkrijgt, kan dat zorgen dat magnesium, calcium, zink en ijzer minder goed in je lichaam opgenomen worden.
Spelt wordt door allerlei zelfverklaarde voedingsdeskundigen als 'oergraan' aangeprezen als een gezond alternatief voor het 'gemanipuleerde' tarwe. Nochtans is spelt (Triticum spelta) net als gewone tarwe (Triticum aestivum) een tarwesoort.
Kortom: havermout is ongeveer even gezond als volkoren brood, mits je er niet te veel volle melk, honing of andere zoetstoffen aan toevoegt. Ook is het belangrijk om het af te wisselen met brood, zodat je voldoende jodium binnen krijgt.
Dan Buettner gelooft dat hij het gezondste ontbijt ter wereld heeft gevonden. De inwoners van het schiereiland ontbijten dagelijks met verse gallo pinto: rijst met bonen en tortilla's van maisdeeg. Het voedingspatroon van mais en bonen wordt aangevuld met tropisch fruit en veel groenten.
Zo zou regelmatig havermout op het menu zetten, zelfs bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Haver is dus erg gezond, en je kan het gerust elke dag op je menu zetten. Al is het geen slecht idee om ook eens te experimenteren met andere volwaardige graansoorten zoals boekweit of quinoa om je ontbijtpap te maken.
Bessen zoals blauwe bessen, aardbeien en frambozen bevatten antioxidanten en polyfenolen, die ontstekingen verminderen en het immuunsysteem versterken. Bereidingstip: Voeg bessen toe aan smoothies, havermout of yoghurt voor een smakelijke ontstekingsremmende ontbijt. Je kan ze ook toevoegen aan salades.
"De beste havermout is de soort met slechts één ingrediënt: haver", zegt Palinski-Wade. Brooking adviseert ook havermout zonder toevoegingen, of dat nu van geplette (havervlokken) of geknipte (havergrutten) is gemaakt.
Al die vezels maken Brinta niet alleen gezond, maar zorgen er ook voor dat je lekker lang een vol gevoel hebt. Op die manier is Brinta dus zeker een goed ontbijt om af te vallen. Ook eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en kunnen zelfs je stofwisseling versnellen.