Snelheid. Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Het voordeel van een stoomstrijkijzer is dat het door zijn formaat makkelijk op te bergen is, wat ideaal is als je weinig opbergmogelijkheden hebt. En ook niet onbelangrijk, je kunt de bout tijdens het strijken op z'n rug zetten. En je hoeft er geen aparte strijkplank voor te kopen.
De eigenschappen van je stoomgenerator. Bij het kopen van een stoomgenerator zijn er twee belangrijke zaken waar je op moet letten. Dat zijn de stoomdruk en de stoomstoot. De stoomdruk is ook wel de 'stoomopbrengst', de hoeveelheid stoom die wordt uitgestoten uit de strijkbout op het moment van strijken.
Stoomgeneratoren zijn ideaal voor sneller strijken van grotere hoeveelheden, over het algemeen duurt het iets langer om op te warmen, maar het meeste werk wordt gedaan door de stoom en niet je arm. Daarnaast zijn ze supersnel in alle plooien glad te strijken.
De gemiddelde stoomgenerator gaat ongeveer drie jaar mee. Als je je stoomgenerator regelmatig ontkalkt en er voorzichtig mee om gaat, verleng je de levensduur. Hoe en hoe vaak je je stoomgenerator ontkalkt, verschilt per model.
Levensduur: maximum 3 jaar.
Strijkplanken voor stoomgeneratoren
Strijk jij met een stoomgenerator, dan heb je een strijkplank nodig met een groot en sterk plateau. Deze strijkplanken kunnen de omvang en het gewicht van de stoomgeneratoren goed aan, terwijl de balans bewaard blijft. Je kunt zo gemakkelijk en veilig strijken.
Kies voor een stoomgenerator als je veel en vaak strijkt en hardnekkige kreukels te lijf gaat. Door de grotere watertank hoef je minder vaak water bij te vullen. Ook stoomt hij krachtiger. Een goed apparaat kost minstens €100.
Let vooral op de hoeveelheid stoom die een strijkijzer kan produceren. Hoe groter het stoomdebiet (g/min), hoe meer stoom het ijzer kan vrijgeven. Dat is ideaal om de vezels te hydrateren en soepel te maken. Een strijkijzer met een groot stoomdebiet ontkreukt dus gemakkelijker.
Hardnekkige kreukels ga je te lijf met een extra stoomstoot of de sproeifunctie. Strijk na het stomen het wasgoed zonder stoom weer droog. Het blijft het best kreukvrij als het droog afkoelt. Zonder stoom strijken gaat gemakkelijk met een regelbare stoomtoevoer op het strijkijzer.
Daarnaast lees je wat de beste strijkijzers van het moment zijn. Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Philips Azur GC4556/20 het beste strijkijzer is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Philips Azur GC4556/20 is de Braun SI 3030 PU TexStyle 3.
Stoomgenerator.
Voor de zware stoomgenerator heb je een strijkplank met een solide stoomunithouder nodig, waar je de stoomgenerator op kunt plaatsen.
Beste uit de Test: Tefal GV9560 Pro Express Ultimate Care
Deze stoomgenerator van Tefal is vooral erg goed in het gladstrijken van lichte stoffen. Dat doet hij bovengemiddeld goed. Het gladstrijken van katoen gaat ook goed, maar niet meer dan gemiddeld.
Je hebt een sterke strijkijzerhouder nodig om de zware stoomgenerator op te plaatsen. Alle strijkplanken met een solide stoomunithouder, hebben de perfecte draagkracht, balans en stevigheid om veilig met je stoomgenerator te strijken.
Tefal SV8055 Anti-Calc - Als gebruiksgemak bij jou bovenaan staat, kies dan voor dit strijkijzer. Philips Azur Avanced - Strijk je niet veel, maar wil je wel goede resultaten, dan is dit strijkijzer ideaal voor jou.
Een stoomgenerator van Tefal is de Beste Koop. De Philips scoort op veel punten goed. De stoomgenerator heeft een licht ijzer en is gemakkelijk in het gebruik. Vooral lichte stoffen strijkt hij heel eenvoudig glad.
In de handleiding van het apparaat staat hoe vaak je hem moet ontkalken. Meestal is dat 1 keer per maand. Stoomgeneratoren geven vaak aan wanneer het tijd is voor onderhoud. Wat je moet doen hangt af van de antikalkmethode van het apparaat.
Je kunt de stoomgenerator ook handmatig ontkalken. Hierbij vul je het waterreservoir met een gelijke hoeveelheid water en azijn. Vervolgens zet je de stoomgenerator een aantal minuten op de hoogste stand en druk je een aantal keren de stoomknop in.
Misschien zit er niet meer genoeg water in het reservoir. Vul het reservoir tot het maximumniveau. Uw strijkijzer moet warm genoeg worden om het water te kunnen omzetten in stoom. Geef uw strijkijzer een paar minuten de tijd om op te warmen voordat u gaat strijken.
Met een stoomstoot kun je het strijkijzer extra stoom laten afgeven om net even die lastige kreukel uit het kledingstuk te krijgen. Hoe krachtiger de stoomstoot, hoe makkelijker het strijken gaat. Bij veel stoomstrijkijzers kun je de hoeveelheid stoom die je nodig hebt zelf bepalen per kledingstuk.